Selecteer een pagina

Een wespensteek is een van de meest onverwacht pijnlijke ervaringen die je mee kunt maken. Iedereen die weleens met een wespensteek te maken heeft gehad, beaamt dit. Op het moment dat je hiermee te maken krijgt, is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Je wilt namelijk niet onnodig met te veel pijn en zwellingen te maken krijgen. Vandaar dat we in dit artikel op zoek gaan naar een antwoord op de vraag ‘wat te doen bij een wespensteek?’.

Wat gebeurt er bij een wespensteek?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er allemaal gebeurt bij een wespensteek. Dit voorkomt dat je voor onnodige verrassingen komt te staan. Een wespensteek is namelijk niet niets. Er vinden een aantal duidelijke reacties van het menselijke lichaam plaats. Al met al ga je het volgende tegenkomen bij een wespensteek:

  • Felle pijn: De felle pijn die ontstaat na een wespensteek is iets wat we allemaal verwachten. Desondanks is deze vaak toch een stuk heviger dan men in eerste instantie denkt. Het gaat hier echt om een plotselinge, felle pijn. Veel mensen zijn er dan ook wel even van slag van. Zeker wanneer het om kinderen gaat.
  • Branderig en jeukend gevoel: Tegelijkertijd ontstaat er een branderig en jeukend gevoel. Hierdoor krijg je de neiging om aan het steekwondje te gaan krabben. Dit is absoluut af te raden, aangezien de jeuk dan alleen maar erger wordt. Het is in principe de bedoeling om dit branderige en jeukende gevoel zoveel mogelijk te negeren. Hoe moeilijk dit op sommige momenten ook blijkt te zijn.
  • Rode zwelling: Een laatste gevolg van een wespensteek is een rode zwelling op de plek van de steek. Dit stuk van je huid begint op de zwellen en te verkleuren. De rode kleur die daarbij ontstaat is een duidelijke indicatie van dat er iets misgaat. Desondanks hoort dit bij een wespensteek en is het geen directe reden om je zorgen te maken.

Correcte behandeling van een wespensteek

Bij een wespensteek is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Deze zijn door officiële instanties zoals het Rode Kruis voorgeschreven. Aan de hand van deze stappen is het mogelijk om de wespensteek onder controle te krijgen. Binnen de kortste keren neemt de omvang van het probleem dan alweer af. We hebben het hierbij over de volgende stappen met betrekking tot wat te doen bij een wespensteek:

  1. Wond wassen: In eerste instantie is het belangrijk om te zorgen voor een schone wond. Dit doe je door deze te wassen met water en zeep. Hiermee voorkom je dat er ook nog eens bacteriën of andere schadelijke zaken je huid binnendringen. Het is een belangrijke en snelle eerste stap. Het heeft op dit moment je prioriteit om niet onnodig tijd te verliezen. Hierdoor ben je namelijk in staat om zo snel mogelijk door te stromen naar de volgende stappen.
  2. Koel het steekwondje met ijs: Door de plek waar de wesp je heeft gestoken te koelen met ijs, blijft de zwelling beperkt. De zwelling is een zeer kenmerkend onderdeel van een wespensteek. Bijna direct nadat je gestoken bent, zie je dat de omringende huid omhoog komt. Tegelijkertijd wordt het ook helemaal rood. De enige manier om dit te bestrijden, is door zo snel mogelijk ijs erop te houden. Hierdoor komt de zwelling tot een halt en blijft deze relatief beperkt. In veel gevallen zorgt het ook voor een vermindering van het pijngevoel. Het koude gevoel van het ijs neemt dan de overhand.
  3. Pijn verminderen: Om de pijn te verminderen, heeft het ook zin om met een zalfje aan de slag te gaan. Zalfjes als menthol, aloë vera of calendula zijn zeer effectief bij huidirritatie. Hierdoor hebben ze een verzachtende werking. Wanneer je de pijn te hevig vindt, is het een goed idee om dit uit te proberen. Het duurt niet lang voordat het begint te werken. De pijn neemt dan toch een comfortabel stukje af.
  4. Bij twijfel contact opnemen met huisarts: Wanneer je ijs op het steekwondje hebt gehouden en er gebeurt niets, dan ontstaat er soms twijfel. Dit is zeker het geval wanneer de zwelling alleen maar toe blijft nemen. Het erop houden van ijs heeft dan helemaal geen toegevoegde waarde gehad. Wanneer je het idee hebt dat de zwelling blijft of erger wordt, is het altijd een optie om contact op te nemen met de huisarts. Deze vertelt je dan of het nodig is om verdere stappen te ondernemen.
  5. 112 bellen bij ernstige gevallen: Tot slot is er bij een wespensteek soms sprake van een ernstig geval. Er zijn twee situaties waarbij dit zo is. Allereerst bij een steek in de mond of keel. Wanneer een wesp aan de binnenkant van je mond of zelfs je keel heeft gestoken, ontstaat er een gevaarlijke situatie. De zwelling is op die plekken namelijk nauwelijks onder controle te krijgen. Zo bestaat er de mogelijkheid dat de luchtweg wordt afgesloten. Hierdoor doe je er goed aan om 112 te bellen. Het levert namelijk een potentieel zeer gevaarlijke situatie op wanneer je de wespensteek niet onder controle krijgt. De tweede situatie waarbij dit het geval is, is bij een allergische reactie. Ook dan zijn lang niet altijd de middelen bij handen om de schade te beperken. Ook dan is het belangrijk om 112 zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Dit voorkomt ergere problemen bij een allergische reactie op een wespensteek.

Wespensteken in de toekomst voorkomen

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig om te weten wat te doen bij een wespensteek. Echter is het nog veel fijner wanneer je ook weet hoe je een wespensteek moet voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan verhelpen. Hierdoor hoef je je niet eens meer zorgen te maken over de verschillende stappen na een wespensteek. En het komt dan goed uit dat er flink wat dingen zijn om te doen waarmee je een wespensteek in de toekomst voorkomt. Laten we ze stap voor stap even bekijken:

#1: Vermijd leefomgeving wesp

De meest logische optie is nog wel om wespen gewoon te vermijden. Dit doe je door met een zo groot mogelijke boog om hun favoriete plekjes te lopen. In de praktijk zien we dat wespen vooral houden van vuilnisbakken, fruit en bloemetjes. Wanneer je je hier dus niet in de buurt van bevindt, is het gevaar minimaal.

#2: Kijk altijd in je glas voordat je drinkt

Een van de grootste veroorzakers van levensgevaarlijke situaties, is het opdrinken van een wesp uit je glas. Zeker in de lente en zomer zitten we met z’n allen vaak buiten. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Je bent bijvoorbeeld druk in gesprek. En zonder dat je het weet, is er een wesp in je drankje gevallen. Zeker in blikjes is dit gevaar aanzienlijk. In één beweging glijdt de wesp met het drinken dan naar binnen. Puur uit angst bestaat er dan de kans dat deze om zich heen begint te prikken. In je mond of in je keel zorgt dit voor bijzonder gevaarlijke situaties. Kijk dus altijd in je glas voordat je een slok neemt. Dit gaat je een hoop potentieel ongemak schelen.

#3: Draag geen kleren met felle, bloemachtige kleuren

Daarnaast gaan wespen dus op zoek naar bloemen. Echter is het voor een wesp niet altijd mogelijk om onderscheid te maken tussen echte en neppe bloemen. Wanneer je dan kleding draagt dat hierop lijkt, ontstaat er direct een kans op gevaar. Een wesp begint dan om je heen te vliegen. In sommige gevallen landt deze zelfs op het kledingstuk.

Wil je dit soort situaties voorkomen? Kies dan voor kleding zonder felle kleuren en duidelijke bloemen.

#4: Loop niet op blote voeten door gras

Ook in gras bevinden zich vaak kleine bloemetjes. Denk aan een madeliefje of een paardenbloem. Dit betekent direct ook dat het mogelijk is dat er een wesp in zit. Wanneer je dan met blote voeten over het gras loopt, bestaat er altijd de kans dat je op de wesp gaat staan. Of dat deze van je aanwezigheid schrikt en je daardoor prikt. Je doet er goed aan om dit in z’n geheel te voorkomen en gewoon helemaal niet met blote voeten door het gras te lopen.

#5: Sla nooit naar een wesp

Verder hebben we als mensen vaak de neiging om een wesp weg te jagen. Bijvoorbeeld door er naar te gaan slaan. Echter maak je een wesp hier vaak alleen maar agressiever van. Het heeft dan dus een averechts effect. In plaats daarvan is het verstandiger om gewoon een paar stappen opzij te zetten. Of om naar de wesp te blazen. Zo voorkom je onnodig ongemak.

#6: Ruim dode wespen snel op

Als laatste is het belangrijk om dode wespen op te ruimen. Deze verspreiden namelijk een geur, wat andere wespen weer aantrekt. Wanneer je een dode wesp dan laat liggen, krioelt het op korte termijn mogelijk van de andere wespen. Kies er daarom voor om ze zo snel mogelijk op te ruimen. Gooi ze bijvoorbeeld in de prullenbak of ver weg uit je directe omgeving. Let op dat je dit nooit met blote handen doet!