Verveling lijkt op het eerste gezicht zo’n simpel concept te zijn. Verveling is voor velen iets dat optreedt wanneer je verder niks te doen hebt. Wanneer er geen activiteiten op de planning staan en je niks binnen handbereik hebt dat je interesseert. Wat te doen bij verveling focust zich bij de meeste mensen dan vooral op mogelijkheden om er vanaf te komen. En dat is natuurlijk terecht. Echter is het ook geen slecht idee om naar de oorzaken van verveling te kijken. Je bent dan in staat om het in de toekomst te voorkomen.
In dit artikel nemen we alles met je door op het gebied van verveling. Van de oorzaken tot aan tips om met verveling om te gaan. Zo weet je voortaan precies wat je te doen staat op het moment dat je je in een dergelijke situatie bevindt.
De oorzaken van verveling
De oorzaken van verveling zijn bijzonder uiteenlopend. Situaties zijn dan ook niet altijd hetzelfde. Zo komt het bij de een geregeld voor dat er verveling optreedt, terwijl dit bij de ander veel minder het geval is. Al met al mag echter geconstateerd worden dat de volgende oorzaken van verveling het vaakst voorkomen:
- Karakter: In sommige gevallen zit het een beetje in je karakter. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je meer dan anderen vaak geen zin hebt om bepaalde dingen te ondernemen. Je voelt een bepaalde weerstand tegen activiteiten. Mogelijk omdat je wat meer een introvert bent. Je hebt bijvoorbeeld minder behoefte aan allerlei activiteiten. Echter moet je dan wel weten wat je wél wilt gaan doen. Anders worden de opties steeds kleiner en kom je in een gat terecht. Je weet dan niet wat je moet gaan doen en dus treedt er verveling op. Ondanks dat het misschien in je karakter zit om vaker ‘nee’ dan ‘ja’ tegen dingen te zeggen, zijn er nog altijd genoeg mogelijkheden om iets te doen.
- Problemen: Verder is een belangrijke oorzaak van verveling soms ook de aanwezigheid van specifieke problemen. Denk bijvoorbeeld aan specifieke sociale problemen of emotionele problemen. Je kan het mogelijk niet zo goed vinden met de meeste mensen in je omgeving. Hierdoor nemen de opties direct al een flink stuk af. Bovendien is het ook goed mogelijk dat de problemen ervoor zorgen dat je nergens zin in hebt. Hierdoor zeg je afspraken af en voel je een bepaalde drang om helemaal niks te doen. Het resultaat is dan al snel dat verveling begint op te treden. Een lange tijd niks doen is niet iets wat de meeste mensen vredig kunnen.
- Gebrek aan prikkels: De meest bekende oorzaak van verveling is puur een gebrek aan prikkels. Wanneer er echt niets te doen is, treedt verveling al snel op. Je hebt bijvoorbeeld alles al voorbij zien komen op je smartphone, er zijn geen boeken om te lezen en er is niets te zien op tv of Netflix. Met andere woorden; je hebt alle potentiële opties in je directe omgeving doorlopen. En aangezien geen enkele optie op het moment een goede prikkel te bieden heeft, treedt er een gebrek aan prikkels op. En zo is dan al snel duidelijk dat je met verveling te maken hebt.
- Onverwachts vrije tijd: Wat je ook vaak ziet, is dat verveling optreedt wanneer je onverwachts met vrije tijd te maken krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een situatie waarin iemand een afspraak afzegt. Je had je er dan helemaal op ingesteld om een ochtend, middag of avond met een bepaalde persoon door te brengen. Nu dat deze afspraak wegvalt, ontstaat er ineens een gat. Je weet niet wat je moet doen. Wanneer je geen directe alternatieven voor handen hebt, is het mogelijk dat je met verveling te maken krijgt.
- Ouderdom: Tot slot is verveling een serieus probleem in combinatie met ouderdom. In veel gevallen ontstaat er dan ook een gevoel van eenzaamheid. Dit is nauw verbonden met langdurige verveling. Op latere leeftijd heb je namelijk nog veel minder toegang tot makkelijke prikkels. Veel oude mensen kunnen bijvoorbeeld niet overweg met een smartphone. Ook is lezen door gebrekkige ogen niet altijd meer mogelijk. En de televisie hebben ze vaak ook al snel gezien.
Wat te doen bij verveling?
‘Wat te doen bij verveling?’ is de echte hamvraag. Zeker wanneer je structureel met verveling te maken krijgt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Het is simpelweg zonde om zoveel tijd te verspillen aan ‘verveling’. Het is namelijk helemaal niet nodig om je zo vaak en langdurig te vervelen. Oplossingen voor verveling zijn:
- Wandelen: Wandelen is een van de beste dingen die je kunt doen bij verveling. Op het eerste gezicht klinkt het misschien niet al te aantrekkelijk. Maar wandelen is in staat om je creatieve denkvermogen een flinke boost te geven. Bovendien is het sowieso altijd goed om in beweging te blijven. Hier voel je je automatisch al een stuk beter door. Kies idealiter voor een wandeling in de natuur. Het is algemeen bekend dat we hier als mens blij van worden. Zo combineer je een fysiek goede activiteit met een mentaal goede activiteit. Wat wil je nog meer?
- Iets productiefs doen: Ook is het een aanrader om simpelweg iets productiefs te doen wanneer je je verveelt. Als je namelijk toch tijd over hebt, kun je deze net zo goed op een optimale manier besteden. Bijvoorbeeld door weer eens naar de sportschool te gaan. Of door andere taken op een to-do-lijstje eindelijk eens af te werken. Het hoeven niet eens hele grote activiteiten te zijn. Door de eerste stap te nemen, kom je vaak al snel in een goed ritme terecht. Voor je het weet, rijg je de productieve activiteiten aan elkaar.
- Huishoudelijke taken afwerken: Eén punt dat wel degelijk als een aparte oplossing voor verveling genoemd mag worden, is het afwerken van enkele huishoudelijke taken. Deze zijn er namelijk altijd wel. Er is altijd wel iets in huis dat moet gebeuren. Waar je bijvoorbeeld al een tijdje tegenaan loopt te hikken. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de was, strijken, de airfryer schoonmaken of de vaatwasser uitruimen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Bovendien is er altijd wel een ruimte in huis die een grote opruiming nodig heeft. Een zolder of een garage.
- Nieuwe hobby uitzoeken: Een periode van verveling is daarnaast bij uitstek geschikt om een nieuwe hobby in uit te zoeken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden qua hobby’s, dat er altijd wel iets voor je tussen zit. Heb je bijvoorbeeld weleens geprobeerd om te fotograferen, schilderen, hardlopen of om brood/taart te bakken? Ook dit zijn slechts enkele voorbeelden. De hoeveelheid hobby’s die mensen op dagelijkse basis uitoefenen, zijn bijna ongelimiteerd. Het kan geen kwaad om ze minstens een keer een kans te geven.
- Contact opnemen met mensen die je lang niet hebt gesproken: Verder los je het probleem van verveling heel handig op door contact op te nemen met mensen die je lang niet hebt gesproken. Denk bijvoorbeeld aan een oude vriend of vriendin. Of een familielid die je al een tijdje niet hebt gezien of gesproken. Als je je toch verveelt, kun je deze tijd net zo goed wat nuttiger besteden. En dit soort mensen zijn eigenlijk altijd positief verrast wanneer je ineens contact met ze opneemt. Zo kijk je al snel met veel plezier terug op deze beslissing. Je relatie met deze persoon is weer nieuw leven ingeblazen.
- Nieuwe plek bezoeken: Tot slot werkt het eigenlijk ook altijd om een nieuwe plek te bezoeken. Zelfs in een klein land als Nederland is de kans groot dat je 95% van het land nog nooit hebt bezocht. Plan daarom eens een uitje in naar een van de grote steden. Of naar een natuurgebied, wanneer je daar meer van houdt. Er zijn namelijk vaak vaste momenten waarop je je verveelt. Bijvoorbeeld in het weekend of na het afronden van een bepaalde opdracht. Het bezoeken van een nieuwe plek is dan een uitstekende manier om deze verveling tegen te gaan. Het is een hele nieuwe ervaring. Eentje waardoor je je hoe dan ook niet gaat vervelen.
Verveling in de toekomst voorkomen
Bij verveling is het vaak een kwestie van het moment herkennen. Zoals al eerder aangegeven, zijn er meestal vaste momenten waarop de verveling toeslaat. Bijvoorbeeld op het moment dat je moet reizen, in het weekend of wanneer je een specifieke opdracht hebt afgerond. Dit kan het afronden van een examenperiode zijn op school, maar ook het afronden van een project op werk. De situaties waarin dit mogelijk is, zijn bijna oneindig.
Kies er daarom voor om vooruit te plannen. Ga nu op zoek naar manieren om die verveling in de toekomst tegen te gaan. De genoemde punten in dit artikel gaan je daar flink bij helpen. Loop ze één voor één langs en geef ze een oprechte kans. Zelfs wanneer je denkt dat het niks voor jou is, is het toch de moeite waard om het uit te proberen. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat we bepaalde dingen veel leuker vinden dan we in eerste instantie zelf dachten.