Een verkoudheid is simpel gezegd erg vervelend. We krijgen er allemaal om de zoveel tijd wel een keer mee te maken. Echter betekent dat niet dat je jezelf zomaar aan je lot over moet laten. Er zijn namelijk wel degelijk dingen die je kunt doen. Wat te doen bij verkoudheid komt bijvoorbeeld in de vorm van verkoudheid wat minder vervelend maken. En ervoor zorgen dat je in de toekomst een stuk minder vaak met verkoudheden te maken krijgt.
In dit artikel nemen we alles met je door op het gebied van verkoudheden. Zo weet je precies wat de oorzaak ervan is, welke tips er tegen verkoudheid bestaan en wat je moet doen om verkoudheden zoveel mogelijk te voorkomen.
Allereerst focussen we ons even op de oorzaak van verkoudheid.
De oorzaak van verkoudheid
Bij verkoudheid heb je te maken met een verkoudheidsvirus. Deze zorgen ervoor dat de slijmvliezen in je neus en keel ontstoken raken. Dit levert een bijzonder onprettig gevoel op. De verkoudheid die daarbij ontstaat, komt in de vorm van niezen, hoesten, keelpijn en een dichte neus. Soms is er nog sprake van een aantal extra symptomen, zoals heesheid.
Dat verkoudheid ontstaat door een virus, is een gegeven. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat het mogelijk is dat het coronavirus de oorzaak is van een verkoudheid. Wel is het zo dat een dubbele besmetting van exact hetzelfde virus niet vaak voorkomt. Wanneer je dus in een korte periode achter elkaar een verkoudheid hebt, is dit veroorzaakt door verschillende virussen die bij je binnengedrongen zijn.
Verkoudheid effectief behandelen
Een verkoudheid effectief behandelen, doe je aan de hand van enkele tips. Het is namelijk lang niet altijd even makkelijk om met een verkoudheid om te gaan. De symptomen zijn in sommige gevallen vrij extreem. Je doet er dan goed aan om een of meer van de volgende tips in werking te stellen:
- Niet je neus snuiten: Het snuiten van je neus is vaak een automatisme wanneer je verkouden bent. Je hebt het gevoel dat dat helpt om je neus leeg te maken. Wat niet veel mensen weten, is dat dit juist averechts werkt. Door je neus namelijk te snuiten, is er een kans dat het virus in de bijholten terechtkomt. In plaats daarvan doe je er juist beter aan om je neus op te halen. Mocht je toch te veel last hebben van een dichtzittende neus, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een neusspray in huis te halen. Hiervoor kun je bij je eigen huisarts langs of even langs bij een apotheek of drogist.
- Voldoende slaap krijgen: Verder is voldoende slaap krijgen van groot belang. Slaap is bijna altijd het beste medicijn wanneer je je niet helemaal 100% voelt. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zichzelf namelijk. Dankzij voldoende slaap geef je je lichaam alle voordelen die het nodig heeft om zo snel mogelijk van het aanwezige virus af te komen. Je gaat dan ook na een paar goede nachten al merken dat je je een stuk beter voelt. Voldoende slaap krijgen is daarmee een gewoonte die je jezelf eigenlijk permanent moet aanleren.
- Veel drinken: Bij een verkoudheid doe je er goed aan om je lichaam zoveel mogelijk te hydrateren. Dit doe je bijvoorbeeld door veel water en thee te drinken. Let erop dat je koffie zoveel mogelijk links laat staan. Koffie onttrekt namelijk vocht aan het lichaam. Idealiter kies je hierbij dus gewoon voor water. Water is op veel verschillende vlakken goed voor het lichaam.
- Warme douche nemen: Een warme douche nemen is ook een zeer geliefde maatregel. Door een warme douche te nemen, komt namelijk veel warme lucht je neus en mond binnen. Hierdoor bestaat er een sterk verhoogde kans dat je holten niet dicht blijven zitten. Dichte holten zijn zeer kenmerkend voor een verkoudheid. Tevens zijn ze zeer vervelend om te ervaren. Met het nemen van een warme douche zorg je een korte periode voor verlichting. Het gevoel is bijzonder lekker wanneer je voor even weer gewoon door je neus adem haalt. Het nemen van meerdere warme douches per dag is dan ook niet uitgesloten.
- Stomen: Met stomen bereik je in principe hetzelfde doel als met een warme douche. Bij stomen is het hele idee namelijk ook dat je hele warme lucht door je neus laat komen. Hierdoor is er een zeer goede kans dat de neusgaten wat meer open gaan. Al het slijm dat zich hierin bevindt, wordt een stuk dunner. Let er daarbij op dat het waarschijnlijk uit je neus gaat lopen. Dit voelt niet altijd even prettig aan, maar is wel precies het doel dat je hoopt te bereiken.
- Frisse lucht verzorgen: Tot slot is het belangrijk om goed te blijven ventileren. De aanvoer van voldoende frisse lucht werkt zeer bevorderend bij het verhelpen van een verkoudheid. Een virus heeft idealiter namelijk een zo droge en warme lucht als mogelijk is. In het beste geval verzorg je dan een vochtige, koude luchtstroom richting je holtes. Zo ga je een stuk sneller opknappen van je verkoudheid. Bovendien voelt het ook simpelweg een stuk prettiger aan om niet te lang in droge, warme lucht te zitten. Korte periodes onder de douche of bij het stomen zijn oké en zelfs zinvol.
Zo heb je in één klap toegang tot een groot aantal tips om je een handje te helpen. Zitten er een aantal tips tussen die je wellicht nog nooit eerder hebt geprobeerd? Dan is dit een mooie kans om hier in de praktijk gebruik van te gaan maken. Door ze een keer uit te proberen, weet je meteen welke er voor jezelf wel en niet werken.
Daarbij is het bijzonder zinvol om meerdere tips tegelijk toe te passen. Ze vullen elkaar namelijk aan. Hierdoor wordt het binnen de kortste keren al een stuk prettiger om met de verkoudheid om te gaan.
De enige stap die dan nog rest, is om ook een aantal veranderingen door te voeren om verkoudheid in de toekomst te voorkomen.
Verkoudheid in de toekomst voorkomen
Een verkoudheid is natuurlijk erg vervelend om mee te krijgen. Je voelt je niet lekker voor een langere periode. Bovendien is het vaak ook zo onpraktisch. Je moet continu rondlopen met zakdoekjes omdat je moet niesen, hoesten en snuiten. Gelukkig zijn er meerdere maatregelen te nemen om verkoudheid in de toekomst te voorkomen. Te denken valt aan:
- Weerstand hoog houden: Een eerste zeer belangrijke maatregel om verkoudheid te voorkomen, is je weerstand zo hoog mogelijk houden. Verschillende manieren om voor een hoge weerstand te zorgen, zijn; gezond eten, veel bewegen, voldoende slaap krijgen. Wanneer je dit allemaal tegelijk doet, is je weerstand er na een tijdje in één keer een stuk beter aan toe. Daarmee is je lichaam zeer goed beschermd tegen ongewenste indringers. Met andere woorden; een verkoudheidsvirus heeft veel minder kans om echt voet aan de grond te krijgen.
- Veelvuldig handen wassen met zeep: Daarbij is het ook erg belangrijk om je handen veelvuldig te wassen. En dan het liefst ook iedere keer met zeep. Je handen komen namelijk in aanraking met veel verschillende mensen en materialen. Hierdoor is er altijd een kans dat er bacteriën en virussen op je handen achterblijven. Vervolgens is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde mens ontzettend vaak zijn of haar gezicht aanraakt. En iedere keer dat je dat doet, is het een kans om een virus of bacterie het lichaam in te krijgen. Een situatie die je voorkomt door je handen vaak grondig te wassen.
- Goede ventilatie verzorgen: Verder doe je er goed aan om nadruk te leggen op het verzorgen van een goede ventilatie. Ventilatie zorgt er namelijk voor dat virusdeeltjes niet langdurig in een specifieke ruimte blijven hangen. Tegelijkertijd verkleint dit dus ook de kans op besmetting aanzienlijk. Dit doel bereik je bijvoorbeeld al door vaker ramen en/of deuren open te zetten. Wanneer je de zaken graag wat drastischer aanpakt, is het ook een optie om hier een speciale installatie voor aan te leggen. Bijvoorbeeld op de locatie waar je je gedurende de dag het meest bevindt.
- Deurklinken schoon maken: Een hele handige, relatief onbekende tip is het schoonmaken van deurklinken. Mensen pakken deurklinken natuurlijk met de volle hand vast. Wanneer je alles dan graag echt schoon wilt houden, is het belangrijk om de deurklinken schoon te houden. Anders loop je namelijk weer de kans dat nieuwe virussen en/of bacteriën op je handen komen te zitten. Aangezien we met z’n allen ons gezicht veelvuldig aanraken, maken we dan op dezelfde manier kans op een besmetting.
Al met al zijn het in de basis geen hele ingrijpende beslissingen om te nemen. Echter gaan ze de keren dat je verkouden wordt, wel drastisch terugbrengen. En dus is het zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Wanneer je dit maar lang genoeg doet, wordt het een gewoonte. Je weet dan niet beter dan je handen vaak te wassen, je deurklinken schoon te houden en verschillende ruimtes goed te ventileren. Vervelende verkoudheden zijn al snel verleden tijd!