Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit stress hebben gehad in hun leven. Van stress over je geldzaken tot aan stress over school, er zijn ontzettend veel oorzaken voor het ontstaan van stress. Nu is het alleen wel zo dat stress niet bepaald gezond is voor het lichaam. Zeker wanneer je er een lange tijd last van hebt. Omdat we zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we in dit artikel het belangrijkste over stress voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast laten wij je meer zien over het antwoord op de vraag wat te doen bij stress. Tijd om snel verder te lezen dus!

Wat is stress eigenlijk?

Het is handig om eerst even te kijken naar wat stress is en wat het met je doet voordat we ingaan op de vraag wat te doen bij stress. Je moet namelijk weten dat stress niet altijd slecht hoeft te zijn. Stress ziet op de manier waarop de hersenen en het lichaam reageren op bepaalde gebeurtenissen.

Elke soort uitdaging kan stressvol zijn, het hoeft dan ook echt niet altijd iets super groots te zijn. Iedereen ervaart van tijd tot tijd stress. Sommige mensen vinden het spannend om te gaan vliegen terwijl anderen juist stress ervaren wanneer zij een presentatie op de werkvloer moeten geven. Er zijn diverse soorten stress te onderscheiden, al werkt iedere stress op een soortgelijke manier. Tijdens de stressvolle tijd maakt je lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan.

Sommige mensen kunnen beter met stress omgaan en herstellen sneller van stressvolle periodes of gebeurtenissen dan anderen.

In een gevaarlijke situatie geeft stress het lichaam het signaal om zich voor te bereiden op een bedreiging of op het vluchten naar veiligheid. In dergelijke situaties versnelt je polsslag, adem je sneller, spannen je spieren zich aan, verbruiken je hersenen meer zuurstof en gaat je lichaam in een speciale modus. Al deze functies zijn gericht op overleven en als reactie op stress.

In niet-levensbedreigende situaties kan stress mensen motiveren, bijvoorbeeld wanneer ze een test moeten afleggen of een sollicitatiegesprek moeten voeren voor een nieuwe baan. Echter kan het ook snel vervelend worden als je er voor een lange tijd last van hebt

De gevolgen van stress – lichamelijk en mentaal

Het is mogelijk dat je last krijgt van chronische stress in plaats van plotselinge stress. Omgaan met de gevolgen van chronische stress is voor veel mensen erg lastig. Omdat de bron van langdurige stress constanter is dan acute stress, krijgt het lichaam nooit een duidelijk signaal om terug te keren naar normaal functioneren.

Bij chronische stress kunnen diezelfde stressreacties in het lichaam het immuunsysteem, de spijsvertering, het hart- en vaatstelsel, de slaap en de voortplanting verstoren. Sommige mensen hebben vooral last van spijsverteringsproblemen, terwijl anderen last kunnen hebben van hoofdpijn, slapeloosheid, verdriet, boosheid of prikkelbaarheid. Na verloop van tijd kan de voortdurende belasting van je lichaam door stress bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen. Hier kan gedacht worden aan hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes.

Het kan ook zorgen voor mentale klachten waaronder psychische stoornissen zoals depressie of angst. Wanneer we ons angstig voelen, maakt ons lichaam de hormonen cortisol en adrenaline vrij. Dit is de automatische manier van het lichaam om zich voor te bereiden om te reageren op een bedreiging. Deze reactie wordt ook wel de ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie genoemd.

Als je vaak gestrest bent, produceer je waarschijnlijk hoge niveaus van deze hormonen. Hierdoor kan je je je lichamelijk onwel voelen en kan je hierdoor last krijgen van mentale klachten. Op die manier ontstaat er een vicieuze cirkel die je nog meer stress geeft op de lange termijn.

Wat te doen bij stress – top 5 tips

Het bovenstaande heeft je meer laten zien over wat stress is en wat de gevolgen zijn die het kan hebben op zowel de geest als op het lichaam. Nu vraag je je natuurlijk af wat te doen tegen stress. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Door deze tips zelf te volgen zal ook jij in staat zijn om je stressniveau snel en eenvoudig te verminderen.

  • Sport met regelmaat – een van de beste tips is om regelmatig te sporten al je hier toe in staat bent. Stressvolle situaties verhogen het niveau van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol in je lichaam. Dit zijn de “vecht of vlucht” hormonen die de evolutie in onze hersenen heeft ingebouwd en die bedoeld zijn om ons te beschermen tegen onmiddellijk lichamelijk letsel wanneer we bedreigd worden. Lichaamsbeweging kan worden gebruikt als een soort alternatief om de overmatige stresshormonen te stabiliseren en je lichaam en geest te laten ontspannen wanneer je erg gespannen bent. Probeer regelmatig lichaamsbeweging in je dagelijkse routine te stoppen als je hier toe in staat bent. Regelmatig sporten zal ook de kwaliteit van je slaap verbeteren, hier komen we zo nog op terug.
  • Eet een gezond dieet – er is een oud gezegde wat zegt: je bent wat je eet. Dit is dan ook gelijk de reden dat het van belang is om gezond te eten als je in staat wilt zijn om met minder stress te leven. In het algemeen moet u proberen gezond, evenwichtig en voedzaam te eten. Vermijd zo veel mogelijk stimulerende middelen zoals cafeïne en tabak. Dit zijn namelijk stoffen die er voor kunnen zorgen dat je prikkelbaar en gespannen kan worden. Veel mensen ervaren dit als erg stressvol. Probeer ook geraffineerde suikers te vermijden. De manier waarop ze in het lichaam worden gemetaboliseerd er voor kan zorgen dat je je moe en geïrriteerd voelt.
  • Leer wat vaker nee zeggen – Een veel voorkomende oorzaak van stress is te veel te doen hebben en te weinig tijd om het te doen. Maar zelfs in deze situatie zullen veel mensen ermee instemmen om extra verantwoordelijkheid op zich te nemen. “Nee” leren zeggen tegen extra of onbelangrijke verzoeken is echt een goede manier om je hoeveelheid stress te verminderen. Daar komt bij dat dit ervoor kan zorgen dat je meer zelfvertrouwen zal ontwikkelen. Om “Nee” te leren zeggen, moet je begrijpen wat je er van weerhoudt om het te doen. Veel mensen vinden het moeilijk om “Nee” te zeggen omdat ze willen helpen en proberen aardig te zijn en aardig gevonden te worden. Echter is het van belang om voor jezelf toch die grens te stellen.
  • Gebruik een probleemoplossingstechniek – Er is veel onderzoek dat suggereert dat de enige factor die de meeste stress veroorzaakt, het gevoel is dat je geen controle hebt. Eén manier waarop je jezelf kunt helpen om stress te vermijden is door technieken te ontwikkelen die je helpen om problemen op te lossen en gemakkelijker beslissingen te nemen. Een speciale probleemoplossingstechniek is bijvoorbeeld het probleem opschrijven en zoveel mogelijk mogelijke oplossingen bedenken. Bepaal de goede en slechte punten van elke oplossing en kies de beste oplossing. Schrijf elke stap op die je moet zetten als onderdeel van de oplossing. Door dit in kaart te brengen is het voor jezelf makkelijker om te zien wat er nog allemaal op de planning staat. Met deze kennis kan je vervolgens aan de slag om optimaal rustig te werken.
  • Focus op je ademhaling – de laatste tip die wij je mee kunnen geven is om op je ademhaling te letten als je je gestrest voelt. Zo kan je eens proberen om mindfulness, meditatie of bepaalde ontspanningsoefeningen toe te passen. Van deze methodes is wetenschappelijk bewezen dat ze stress helpen verminderen en dat ze je mentaal welzijn bevorderen. Ze zijn nuttig wanneer je stress ervaart en als preventiemiddel in tijden dat je je goed voelt. Stress en angst kunnen invloed hebben op de manier waarop je ademt. Dit heeft weer gevolgen voor hoe je lichaam en geest zich voelen. Een paar keer diep ademhalen kan helpen om je ademhaling en hartslag te vertragen. Ook helpt het spieren te ontspannen en je geest te kalmeren.

Conclusie – doe het rustig aan

Als je zelf wel eens last hebt van stress dan ben je echt niet de enige. Het is namelijk een feit dat bijna iedereen wel eens een stressvolle periode mee zal maken. Dit betekent echter niet dat je hier in moet blijven hangen en dat het nadelig hoeft te zijn voor je gezondheid. Dankzij de handige tips en tricks die wij in dit artikel hebben laten zien weet je precies wat je kunt doen om jouw lichaam weer tot rust te laten komen. Door deze tips zelf op te volgen is het echt een stuk makkelijker om tijdens een periode van stress alsnog het hoofd koel te houden. Nog meer te weten komen over jouw gezondheid? Blijf dan zeker even hangen op deze site. Hier vind je namelijk nog veel meer artikelen die je echt zo goed mogelijk op weg zullen helpen!

Bronnen
https://wijzijnmind.nl/
https://www.psyned.nl/
https://www.verywellmind.com/