Ieder jaar zijn er veel mensen die last krijgen van een slijmbeursontsteking. Indien je last krijgt van een slijmbeursontsteking is het mogelijk dat je veel pijn krijgt. Om hier vanaf te komen is het van belang om de nodige stappen te ondernemen. Nu is het alleen wel zo dat er nog altijd een hoop onduidelijk is over het behandelen van een slijmbeursontsteking. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om het belangrijkste in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen weet je precies wat een slijmbeursontsteking is en wat jij er tegen kunt doen!

Wat is een slijmbeursontsteking?

Verderop in dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken van een slijmbeursontsteking. Het is alleen handig om eerst even te kijken naar slijmbeursontstekingen voordat we kijken naar wat te doen bij een slijmbeursontsteking.

Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. We spreken van een slijmbeursontsteking wanneer er sprake is van een ontsteking of irritatie van een slijmbeurszak. Je hebt deze slijmbeurszakken over je hele lichaam. Ze zijn gevuld met vloeistof die beweging tussen weefsels zoals botten, spieren, pezen en huid mogelijk maakt.

De meest voorkomende plaatsen voor slijmbeursontstekingen zijn in de schouder, ellenboog en heup. Maar je kunt ook slijmbeursontsteking krijgen in je knie, hiel en de basis van je grote teen. De slijmbeursontsteking komt vaak voor in de buurt van gewrichten die vaak repeterende bewegingen maken. Bursitis komt vaak voor bij volwassenen. Met name de mensen die ouder zijn dan 40 jaar hebben veel kans op een slijmbeursontsteking.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Je weet nu wat een slijmbeursontsteking is. Maar wat je nog niet weet is wat de oorzaak is van dit type ontsteking. Het wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijke druk op een gebied of door een gewricht te veel te gebruiken.

Activiteiten waar je sneller last kunt krijgen van een slijmbeursontsteking zijn onder andere tuinieren, harken, timmeren, schoppen, schilderen, schrobben, tennis, golf, skiën sporten. Je kunt ook slijmbeursontsteking krijgen door lang verkeerd te zitten of te staan op het werk of thuis, of door niet genoeg te rekken voor u gaat sporten.

Naarmate je ouder wordt, kunnen je pezen minder goed tegen stress. Ze zijn minder elastisch en scheuren hierdoor sneller dan voorheen. Reacties op medicatie en stress of ontsteking door andere aandoeningen kunnen ook zorgen voor een ontsteking. We hebben de belangrijkste oorzaken van een ontsteking van het slijmbeurs hieronder even voor je uiteengezet:

Overmatige irritatie

Overmatige irritatie treedt op wanneer herhaaldelijk druk wordt uitgeoefend op de slijmbeurs. Dit kan bijvoorbeeld door herhaaldelijk te leunen op de ellebogen. Er kan echter ook gedacht worden aan het dragen van schoenen die ongemakkelijk schuren tegen de achterkant van de voet. Dit kan ook leiden tot slijmbeursontsteking in de hiel.

Hoewel het lastig is om deze overmatige irritatie tegen te gaan is het wel handig om er op te letten als je wat ouder bent. Doe altijd schoenen aan die passen en denk een beetje aan je houding. Dit maakt het mogelijk om preventief om te gaan met de ontsteking.

Overmatige wrijving

Naast overmatige irritatie kan ook overmatige wrijving zorgen voor een slijmbeursontsteking. Een mate van overmatige wrijving kan optreden tussen de slijmbeurs en de nabijgelegen zachte plekken in het lichaam. Tijdens het maken van heup- en kniebewegingen loopt er bijvoorbeeld een vrij dikke weefselband over het slijmbeurs van de heup. Als de IT-band te strak zit, kan lopen of sporten leiden tot overmatige wrijving en heupbursitis. Dit is de reden dat deze band los moet zitten om de wrijving te voorkomen. Je huisarts kan je meer vertellen over de manieren waarop je in staat bet om de wrijving tegen te gaan om zo het risico op een slijmbeursontsteking zo klein mogelijk te maken.

Trauma aan het gewricht

Als laatste is het mogelijk dat je last krijgt van slijmbeursontstekingen bij traumatisch letsel. Een trauma kan ervoor zorgen dat een slijmbeurs zich tijdelijk vult met bloed, wat zwelling en irritatie van de synoviale bekleding van de slijmbeurs veroorzaakt. Zo kan het stoten van de knieschijf op een hard oppervlak leiden tot slijmbeursontsteking van de knie. Het spreekt voor zich dat deze oorzaak niet echt te voorkomen is. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. De kans is dan ook gewoon aanwezig dat je er ooit last van zult krijgen.

Wat te doen tegen een slijmbeursontsteking

Tijd om te kijken naar de vraag ‘wat te doen bij een slijmbeursontsteking’. Het is van belang om snel actie te ondernemen al je last hebt van een slijmbeursontsteking. Indien het niet goed zal worden behandeld, kan een slijmbeursontsteking overgaan in chronische slijmbeursontsteking. Dit is een ontsteking die meerdere weken, maanden of zelfs langer aan kan houden. De behandeling van bursitis omvat verschillende manieren om de ontsteking in de slijmbeurs te verminderen.

We hebben het weer even wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste dingen die tegen een slijmbeursontsteking kunnen worden gedaan voor je op een rijtje te zetten:

Zelfstandige behandelingen

Veel bursitis behandelingen kunnen thuis worden gedaan. Het is van belang om het gewricht rust te geven door activiteiten te vermijden die van invloed zijn op de irritatie van de slijmbeurs. Dit zorgt ervoor dat de ontsteking de tijd krijgt om te zakken. Het dragen van comfortabele, ondersteunende schoenen met lage is als eerste een goede tip.

Het nemen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen is ook aan te raden. Het aanbrengen van een koud kompres kan de ontsteking verlichten. Een koud kompres kan 2 tot 3 keer per dag gedurende 10 tot 20 minuten worden toegepast. Als je ijs gebruikt, wikkel het dan in een handdoek om letsel aan de huid te voorkomen. De kans is groot dat deze tips er al voor zorgen dat de klachten aanzienlijk af zullen nemen over een paar dagen.

Medische behandelingen

Medische behandeling is noodzakelijk wanneer men vermoedt dat een slijmbeursontsteking besmettelijk is, omdat de infectie zich kan verspreiden naar andere punten in het lichaam, met inbegrip van de bloedbaan. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is deze aandoening levensbedreigend. De arts is in staat om steroïden in het getroffen gebied te spuiten. Steroïden blokkeren een chemische stof in het lichaam met de naam prostaglandine.

De stof prostaglandine veroorzaakt ontstekingen. Het is van belang dat hier niet zomaar voor wordt gekozen. Dit komt met name door het feit dat ze de bloeddruk van de patiënt kunnen verhogen als ze te lang worden gebruikt. Daar komt bij dat deze het risico op een infectie kunnen vergroten. Als een vloeistoftest wijst op en bacteriële infectie is de kans groot dat de arts antibiotica zal voorschrijven. Deze zullen oraal worden toegediend in de vorm van pillen of zakjes poeder die je op moet lossen in water.

Voorkoming/preventie

Als laatste is het handig om te denken aan preventie. Hoewel dit er niet voor zorgt dat de klachten af zullen nemen als je het al hebt kan het wel nieuwe klachten voorkomen. Bescherm op de eerste plaats altijd de kwetsbare delen van het lichaam. Mensen die veel knielen kunnen kniebeschermers dragen tijdens het werken. Een ellenboog brace is een handige optie voor tennis- en golfspelers. Atleten of fervente wandelaars zouden moeten investeren in goede loop- of hardloopschoenen. Neem daarnaast altijd een pauze als je vaak repetitieve taken uitvoert. Doe daarnaast altijd een warming-up voor de training. Voor een krachtige oefening is het over het algemeen het beste om minstens 5 tot 10 minuten op te warmen. Door op te warmen krijg je in de toekomst aanzienlijk minder snel klachten.

Moet je naar de dokter toe?

Hoewel de meeste gevallen van slijmbeursontsteking vanzelf af zullen nemen kan het handig zijn om naar de dokter te gaan als je veel pijn hebt. Je moet een arts raadplegen als je gewrichtspijn hebt die gepaard gaat met koorts. Dit komt met name omdat de oorzaak van de pijn en koorts een infectie in het gewricht kan zijn. Mocht je veel last hebben van blijvende of aanhoudende pijn dan is het mogelijk om een chiropractor te contacteren. Behandeling bij een chiropractor is zeer effectief bij de bestrijding van de klachten van deze aandoening. chiropractor behandelingen kunnen de overmatige druk van de slijmbeurs en de pezen wegnemen door de pijn af te nemen. Als je gewrichtspijn ervaart en niet zeker weet of dit door een slijmbeursontsteking komt kan je altijd een chiropractor bellen voor meer info.

Conclusie – snel actie ondernemen

De informatie uit dit artikel heeft je meer laten zien over wat een slijmbeursontsteking is en wat te doen bij een slijmbeursontsteking. Het is echt van groot belang om zo snel mogelijk actie te nemen als je van je klachten af wilt komen. Dit is de enige manier waarop je in staat bent de klachten af te laten nemen en te voorkomen dat het erger wordt.

Heb je zelf last van een mogelijke soort slijmbeursontsteking dan is het handig om even contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je meer laten zien over het type behandeling voor het verhelpen van jouw klachten. Neem ook zeker even een kijkje bij de andere artikelen die er hier op de site te vinden zijn!

Bronnen:
https://www.arthritis-health.com/types/bursitis/bursitis-treatment-and-prevention
https://www.lifespan.org/lifespan-living/what-bursitis-and-how-it-treated
https://www.monozorg.nl/zorginformatie/slijmbeursontsteking-wat-is/