Oorpijn is een van de meest vervelende aandoeningen waar je mee te maken kunt hebben. Iedereen die weleens oorpijn heeft gehad, doet er het liefst alles aan om het in de toekomst te vermijden. Daar komt ook nog eens bij dat je op het moment zelf niet altijd weet wat je moet doen. Behalve het nemen van een pijnstiller is de algemene kennis over oorpijn namelijk redelijk beperkt. Dus; wat te doen bij oorpijn?
In dit artikel nemen we alles met je door wat met betrekking tot oorpijn belangrijk is. Denk daarbij dus bijvoorbeeld aan de oorzaken van oorpijn, de juiste behandelmethode en manieren om oorpijn te voorkomen. Zo heb je aan het einde van dit artikel meteen het idee dat je precies weet waar het over gaat.
Waarom voel je oorpijn?
Om te beginnen kijken we even naar het ‘waarom’. Want waarom voel je nu eigenlijk oorpijn? Wat gebeurt er precies in je hoofd dat ervoor zorgt dat je oor pijn gaat doen?
In de basis is er bijna altijd sprake van een ontsteking in het oor. Net als op andere plekken in het lichaam zorgt een ontsteking dan voor het gevoel van pijn. Een gebied in het oor zet bijvoorbeeld uit, waardoor je een drukkend gevoel merkt. Een ontsteking is een vorm van primaire oorpijn. Dit wil zeggen dat de oorzaak van de pijn ook echt in het oor gezocht moet worden.
In sommige gevallen is er sprake van secundaire oorpijn. In dat geval ligt de oorzaak buiten het oor. De bron van de oorpijn zit bijvoorbeeld in de kaak, de tanden of zelfs in de nek. Doordat deze pijnen dan uitstralen, komen ze ook in het oor terecht. Echter is dit niet de primaire oorzaak van de oorpijn geweest.
De oorzaken van oorpijn
Bij oorpijn zijn er in potentie meerdere oorzaken mogelijk. Het hangt daarbij maar net af van de specifieke situatie die zich heeft voorgedaan. Ook zie je dat sommige vormen van oorpijn vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen. In de basis zijn er drie duidelijke mogelijke oorzaken van oorpijn:
- Ontsteking gehoorgang: Een ontsteking van de gehoorgang is iets wat meestal bij volwassenen voorkomt. Wanneer je dus volwassen bent en je hebt oorpijn is de kans groot dat de gehoorgang de boosdoener is. Deze ontsteking ontstaat door een bacterie of een schimmel. Deze tasten de huid aan, waardoor het begint te ontsteken. Deze vorm van oorpijn doet in potentie veel pijn. Door er op tijd bij te zijn, is een effectieve behandeling mogelijk.
- Ontsteking middenoor: Dan is er ook nog de ontsteking van het middenoor. Deze vorm van oorpijn komt juist weer vooral voor bij kinderen. In de meeste gevallen is het ontstaan hiervan het directe gevolg van een verstopping in de buis van Eustachius. Via deze buis loopt er een verbinding van de holte in het middenoor naar de holte in de neus en keel. Deze verstopping is meestal veroorzaakt door een bacterie. De bovenste luchtwegen raken dan geïnfecteerd, waardoor het oor pijn gaat doen.
- Aandoening buiten het oor: Een derde mogelijkheid is dat er een secundaire oorzaak van de oorpijn aan te wijzen is. Zoals eerder al even kort aangegeven, gaat het dan dus om bijvoorbeeld pijn in de kaak, de tanden of de amandelen. Wanneer je merkt dat je hier problemen mee hebt, dan is dat zeer waarschijnlijk gerelateerd aan de oorpijn. Er is dan in de oor zelf niet per se iets mis geweest.
De verschillende oorzaken betekenen ook dat er geen universele aanpak is voor de oorpijn. Het ligt er namelijk maar net aan wat er precies mis is. Zo heeft het weinig zin om het oor te gaan behandelen, wanneer de pijn oorspronkelijk uit het gebit komt. Om maar een voorbeeld te noemen.
Oorpijn behandelen
Het behandelen van oorpijn moet je dan ook afstemmen op de specifieke oorzaak van de oorpijn. Zo zorg je er op een maximaal effectieve wijze voor dat van de oorpijn af komt. Laten we per situatie kijken wat het beste helpt:
#1: Ontsteking gehoorgang
Een ontsteking in de gehoorgang kwam dus het vaakst voor bij volwassenen. Voor deze vorm van oorpijn is er een vrij duidelijke behandelmethode beschikbaar. Het is namelijk sterk aan te raden om hiervoor speciale oordruppels in huis te halen.
Dankzij deze oordruppels bestrijd je op een effectieve wijze de ontsteking in je gehoorgang. Je gaat dan ook binnen de kortste keren verbetering merken. Wanneer je vaker van deze soort oorpijn last hebt, is het verstandig om standaard oordruppels in huis te hebben. Het stelt je in staat om snel in te spelen op de opgekomen oorpijn.
#2: Ontsteking middenoor
De ontsteking van het middenoor kwam juist weer vooral bij kinderen voor. In deze situatie heeft het dan ook niet echt zin om oordruppels te gebruiken. In plaats daarvan is het bij kinderen aan te raden om de oorpijn vanzelf weer over te laten gaan.
Het enige wat uiteraard wel verstandig is, is om daarbij paracetamol te slikken. Dit helpt om de pijn onder controle te houden. Zeker wanneer de pijn erger wordt, is het slim om het kind dit te laten slikken. Oorpijn is vaak erg overweldigend voor kinderen. Zeker wanneer er in beide oren sprake is van een ontsteking.
#3: Secundaire oorzaak oorpijn
In de derde en laatste situatie heb je te maken met secundaire oorpijn. Hierbij is er geen eenduidige behandeling beschikbaar. Dit is namelijk sterk afhankelijk van het specifieke probleem.
Probeer daarom allereerst op zoek te gaan naar de ware oorzaak van je oorpijn. Heb je bijvoorbeeld erg veel last van een kies of van je nek? Probeer dan verschillende bewegingen en drukverschillen uit om te kijken of de pijn in je oor dan meer of minder is. Zo ben je in staat om voorzichtig te achterhalen wat nu echt de oorzaak van de pijn is. Wanneer je dat weet, zet je de logische vervolgstappen die daarbij passen. Zoals een bezoekje aan de tandarts.
Oorpijn voorkomen
Op het moment dat je één of meerdere keren met oorpijn te maken hebt gehad, hoop je heel erg dat het ook de laatste keer is geweest. Oorpijn is absoluut niet prettig om vaak mee te maken. Het heeft een hele vermoeiende werking. Het pijnlijke gevoel zorgt voor bijzonder veel ongemak. Gelukkig zijn er dan ook wel degelijk methoden om oorpijn voortaan te voorkomen. Wat te doen bij oorpijn is dan ook niet volledig zonder hiervan op de hoogte te zijn. Oorpijn voorkomen doe je op de volgende manieren:
- Hou water en zeep uit de oren: Wat je vaak na het zwemmen of douchen ziet, is dat er water en/of zeep in de oren achterblijven. Dit is niet de bedoeling. Het zorgt namelijk voor een vergrote kans op een oorontsteking. Zorg er daarom altijd voor dat al het water uit je oren loopt. En let er bij het gebruik van zeep op dat er sowieso al niks in het oor terechtkomt. Door de toevoer van allerlei bacteriën is een ontsteking zo ontstaan. Voor je het weet, heb je dan weer dagenlang met oorpijn te maken.
- Droog oren altijd goed af: Iets wat je eigenlijk standaard moet doen, is het droogmaken van je oren. Dit doe je bijvoorbeeld door een tissue heel voorzichtig een klein stukje je oor in te drukken. Niet te ver, maar alleen nabij het oppervlak. Hierdoor ben je in staat om de ergste druppels op te vangen. Zo voorkom je dat er op een later moment alsnog water in je oren terechtkomt.
- Gebruik geen wattenstaafjes: Tot slot is het absoluut af te raden om wattenstaafjes te gebruiken. Iets wat niet veel mensen weten, is dat wattenstaafjes je oorsmeer juist verder naar binnen drukken. Hierdoor vindt er een opeenhoping plaats. Deze opeenhoping is vervolgens de boosdoener met betrekking tot het ontstaan van een oorontsteking. Zo nestelen bacteriën zich bijvoorbeeld heel makkelijk aan de bodem van deze opeenhoping. Hierdoor is een ontsteking zo geboren. Bovendien kan het oorsmeer ook z’n werk niet meer doen wanneer het te ver naar binnen is gedrukt.
Al met al is er dus wel degelijk veel bruikbare informatie beschikbaar over oorpijn. Aan de ene kant is het belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken van oorpijn precies zijn. Dit stelt je namelijk in staat om hier bewuster mee om te gaan. De juiste kennis zorgt er dan voor dat je voortaan beter op je hoede bent.
Door de behandeling vervolgens op de correcte wijze in te zetten, ben je ook sneller weer van de oorpijn af. Binnen de kortste keren is deze al minder. Wanneer je dan op de juiste manier bezig blijft, duurt het nooit lang alvorens je je weer volledig normaal voelt.
En tot slot doe je er dan goed aan om van de als laatste genoemde adviezen een gewoonte te maken. Hiermee neemt de kans op een toekomstige oorontsteking flink af. In het begin is het misschien niet altijd even makkelijk om het vol te houden. Maar na verloop van tijd weet je al niet meer beter.