Ontstoken tandvlees is vanzelfsprekend bijzonder storend. Je kijkt er flink naar uit om het weer achter de rug te hebben. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet je wel weten wat je allemaal kunt doen. En dus gaan we in dit artikel dieper in op ‘wat te doen bij ontstoken tandvlees?’. Zo leer je al snel wat de mogelijkheden zijn om het ongemak een flink stukje te verzachten.

Wat te doen bij ontstoken tandvlees: De symptomen

Om er zeker van te zijn dat je inderdaad met ontstoken tandvlees te maken hebt, is het belangrijk om te weten wat de precieze symptomen hiervan zijn. Deze lopen namelijk nogal uiteen. Heb je te maken met een van de volgende symptomen? Dan is de kans inderdaad groot dat je ontstoken tandvlees hebt. We hebben het dan over symptomen als:

  • Bloedend tandvlees: Bloedend tandvlees is een duidelijk symptoom dat je ontstoken tandvlees hebt. Dit doet zich vooral voor op het moment dat je er met een tandenborstel overheen beweegt. Het is van zichzelf namelijk al een beetje gevoelig. Met een aantal bewegingen er overheen begint het dan redelijk snel te bloeden.
  • Opgezwollen tandvlees: Daarnaast heb je bij ontstoken tandvlees vaak te maken met opgezwollen tandvlees. Net als op andere plekken in het lichaam is er sprake van een zwelling bij een ontsteking. Wanneer je merkt dat hier sprake van is, is de kans groot dat je met ontstoken tandvlees te maken hebt.

  • Rode kleur: Verder ontstaat er vaak een extra rode kleur. Tandvlees is van zichzelf wat meer roze. Bij een ontsteking verandert dit vaak naar veel duidelijker rood. Ook dan weet je dus al snel wat er precies aan de hand is.
  • Gevoelig tijdens eten: Tot slot is een heel duidelijk symptoom de gevoeligheid tijdens eten. Wanneer er voedsel langs het tandvlees beweegt, doet dit pijn. Het voelt bijzonder onprettig aan. Het is niet iets waar je bepaald blij van wordt.

Merk je dat je met een of meerdere van deze symptomen te maken hebt? Dan is het tijd om toe te werken naar een oplossing. Er zijn namelijk wel degelijk een aantal stappen die je kunt ondernemen met het oog op een verbetering van de situatie.

De belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees

In het overgrote deel van de gevallen is er een duidelijke oorzaak voor het ontstoken tandvlees. Een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, wordt over het algemeen namelijk veroorzaakt door tandplak.

Er blijven bacteriën achter in je mond, die zich beginnen te nestelen op en rond de tanden. Op een gegeven moment gaan ze voor irritatie zorgen. En wanneer deze irritatie lang aanhoudt, ontwikkelt dit zich tot een ontsteking.

Daar waar de aanwezigheid van tandplak de belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees is, is het niet de enige. Ook de volgende zaken kunnen hier aan ten grondslag liggen:

  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Zwangerschap
  • Stress

Stap voor stap naar een oplossing toewerken

Net als bij veel andere problemen in het leven, zijn er altijd stappen die je kunt ondernemen. Stappen die ervoor gaan zorgen dat je naar een oplossing toewerkt. Dit is ook bij ontstoken tandvlees het geval. Je bent namelijk simpelweg niet de eerste die hier mee te maken krijgt. Veel mensen zijn in het verleden reeds aangelopen tegen dit probleem. Hierdoor is het vandaag de dag duidelijker dan ooit wat je allemaal kunt doen om het te verhelpen. Laten we stap voor stap een kijkje nemen tussen de mogelijke oplossingen:

#1: Tanden en tandvlees schoonmaken

Zoals de naam al zegt, blijft tandplak op je tanden plakken. Echter betekent dit niet gelijk dat je hier niks tegen kunt doen. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om hier maatregelen tegen te nemen. Een van de belangrijkste opties op dit gebied, is het schoonmaken van je tanden en je tandvlees. Het doel is om ervoor te zorgen dat er niks onnodig achterblijft.

Dit doe je bijvoorbeeld door te werken met tandenstokers en ragers. Deze zijn uitstekend in staat om lastig bereikbare etensresten uit je mond te verwijderen. Het gebruik van deze materialen doe je uiteraard naast het poetsen van de tanden. Uiteindelijk is dat namelijk nog de meest belangrijke maatregel die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je minimaal 2x per dag grondig je tanden poetst. Dit zorgt geheid voor (veel) minder tandplak.

#2: Je mond spoelen

Iets wat niet veel mensen doen en wel bijzonder effectief is, is het spoelen van je mond. Vooral na maaltijden heeft dit een zeer positief effect. Dit spoelen doe je het liefst met antibacterieel mondwater. Dit mondwater is als geen ander effectief bij het verwijderen van de bacteriën die in je mond achterblijven.

Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor een zoutoplossing. Je neemt dan ongeveer een halve theelepel zeezout en een glas met warm water. Gooi het zout in het water en meng het geheel goed met elkaar. Vervolgens doe je dit in je mond en beweeg je het water op krachtige wijze door je mond heen en weer. Let op dat je het water daarna niet doorslikt, maar dat je het weer uitspuugt.

Maak er een gewoonte van om dit op dagelijkse basis minimaal één keer te doen. Zo vergroot je de kans aanzienlijk dat je niet meer met ontstoken tandvlees te maken krijgt.

#3: Honing op tandvlees toedienen

Maar weinig mensen zijn op de hoogte van de ontsmettende eigenschappen van honing. En dus is het zeker de moeite waard om ook deze maatregel even in dit lijstje te noemen.

Probeer het eens een paar keer uit. Poets bijvoorbeeld eerst je tanden op de manier die je gewend bent. Pak na het poetsen de honing erbij. Doe een klein beetje op je vingers en breng dit aan op het tandvlees. De aanwezige honing gaat dan zelf aan de slag om het tandvlees op die plek te ontsmetten.

Net als bij eigenlijk alle maatregelen op dit gebied geldt dat je het vaker dan één keer moet doen. Iets één keer doen, heeft zelden tot nooit zin. Je gaat pas echt verschil merken wanneer je ergens een gewoonte van maakt. De voordelen stapelen zich dan steeds verder op.

#4: Tandvlees masseren met vingers

Deze vierde maatregel om ontstoken tandvlees te verhelpen, zien maar weinig mensen aankomen. Desalniettemin is de achterliggende medische reden zeer legitiem. Door je tandvlees namelijk te masseren, neemt de bloedcirculatie toe. Om deze zelfde reden gaan sporters vaak naar een masseur voor of na het sporten. Het spoort de bloedcirculatie van het lichaam aan. Hierdoor worden ongewenste stoffen bijvoorbeeld snel en effectief afgevoerd.

Je tandvlees masseren met je vingers is helemaal niet moeilijk. Hiervoor heb je in principe alleen je vingertoppen nodig. Beweeg deze op een rustige wijze over het tandvlees heen. Wanneer het te veel pijn doet, is het geen probleem om de aanraking wat zachter te laten verlopen. Alle kleine beetjes helpen.

#5: Tandarts of mondhygiënist raadplegen

Het is niet altijd mogelijk om alles zelf te doen. Dit geldt ook met betrekking tot het verwijderen van tandplak in je mond. Sommige plekken zijn voor jouzelf simpelweg onbereikbaar. Bovendien heb je niet altijd een goed overzicht van waar de tandplak nu allemaal zit.

In een dergelijk scenario is het zeer voordelig om een tandarts of mondhygiënist in te schakelen. Deze mensen zijn namelijk in staat om ook de ruimtes tussen je tandvlees en tand schoon te krijgen. Dit is opnieuw een belangrijke maatregel om een ontsteking van het tandvlees te voorkomen én om deze te verhelpen. Zo ben je direct op een goede manier bezig.

#6: Bij verergering contact opnemen met huisarts

In sommige situaties treedt er geen verbetering op na het toepassen van de bovenstaande maatregelen. Dit komt maar heel weinig voor. Ondanks dat is het wel belangrijk om te weten wat je dan precies moet doen.

Merk je dus dat het tandvlees ontstoken blijft en lijkt het zelfs alleen maar erger te worden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Het is dan namelijk mogelijk dat de ontsteking zich wat dieper bevindt. Hierdoor is een tandarts of mondhygiënist niet bij machte om het probleem voor je op te lossen. Een huisarts heeft dan wel de kennis in huis om dit in goede banen te leiden.

Ontstoken tandvlees in de toekomst voorkomen

Het voorkomen van ontstoken tandvlees krijgt vanzelfsprekend de voorkeur boven het genezen hiervan. Je krijgt er namelijk liever nooit meer opnieuw mee te maken. Er zijn dan gelukkig ook voldoende maatregelen te nemen. Stuk voor stuk verkleinen deze de kans op de aanwezigheid van ontstoken tandvlees in jouw mond. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Poets iedere dag 2 of 3 keer je tanden
  • Hou het poetsen per keer 2 minuten vol
  • Zoek ook de moeilijke bereikbare plekken op
  • Ga voor een (half)jaarlijkse controle naar de tandarts
  • Maak een gewoonte van het gebruik van antibacterieel mondwater
  • Maak geregeld een afspraak bij een mondhygiënist

Door deze informatie in acht te nemen, zorg je voor een goede mondhygiëne. Al met al zorgt dat ervoor dat het ongemak van ontstoken tandvlees zeer waarschijnlijk voorgoed tot het verleden behoort. Wat te doen bij ontstoken tandvlees is zo in één klap duidelijk.