Brandend maagzuur is een verschijnsel waar iedereen wel een keer een ervaring mee heeft gehad. Echter zien we in de praktijk dat de een hier veel vaker last van heeft dan de ander. En dus wordt het al snel waardevol om meer informatie op te doen over dit verschijnsel. Want wat zijn nu de specifieke oorzaken van maagzuur? En wat te doen bij maagzuur om het effectief te behandelen. Het zijn allemaal vragen waar we door middel van dit artikel een stuk dieper op ingaan. Zo weet je aan het einde van de tekst precies wat je te doen staat.

De oorzaken van maagzuur

Om te beginnen is het zeer zinvol om naar de oorzaken van maagzuur te kijken. Maagzuur komt natuurlijk niet zomaar opzetten. Hier moeten bepaalde processen aan voorafgaan. Wanneer je weet wat in grote lijnen de veroorzakers van maagzuur zijn, is het ook een stuk makkelijker om het in de toekomst te voorkomen.

Over het algemeen geldt dat de oorzaken van maagzuur vaak bestaan uit:

  • Zware maaltijd: In essentie zie je vaak dat een verhoogde druk op de maag de oorzaak is van het ontstaan van maagzuur. Er zijn vervolgens weer verschillende potentiële oorzaken van deze verhoogde druk. Een logische optie op dat gebied is het innemen van een zware maaltijd. Nadat je veel hebt gegeten, neemt de druk op de maag vanzelfsprekend toe. Zeker wanneer de hoeveelheid in de buurt komt van de limieten van je maag. Je maag probeert zich dan als het ware uit te rekken om al het voedsel kwijt te kunnen. Het komt dan weleens voor dat er hierdoor brandend maagzuur ontstaat. Je weet vrij snel of dit de oorzaak is geweest, door te bepalen of je wel of niet recentelijk een zware maaltijd naar binnen hebt gewerkt.
  • Overgewicht: Tegelijkertijd is ook overgewicht een mogelijke oorzaak van frequent voorkomend brandend maagzuur. Net als bij een zware maaltijd het geval is, zorgt ook overgewicht namelijk voor een toegenomen druk op de maag. Er is in de buik simpelweg minder ruimte voor de maag om uit te rekken. Bovendien is er bij overgewicht vaak ook sprake van een sterke eetlust. De kans is dus groot dat je meer eet dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit zorgt op z’n beurt opnieuw voor extra druk op de maag. Heb je het idee dat je momenteel met overgewicht te maken hebt? Dan is het goed mogelijk dat dit de oorzaak van je brandende maagzuur is.
  • Zwangerschap: Een logische derde mogelijkheid is zwangerschap. Evenals bij de eerste twee oorzaken levert dit natuurlijk ook een verhoogde druk op de maag op. Er is simpelweg een tweede persoon in de buik aanwezig. Wanneer je zwanger bent en je krijgt ineens met brandend maagzuur te maken terwijl je dat normaal zelden tot nooit hebt, dan weet je dat de zwangerschap hier de veroorzaker van is geweest. Dit kan in principe geen kwaad. Desondanks is het wel fijn om aan de hand van de juiste behandeling er wat minder last van te krijgen.
  • Obstipatie: In sommige gevallen zie je dat obstipatie de boosdoener is wanneer het op het ontstaan van brandend maagzuur aankomt. Obstipatie komt bijvoorbeeld voor wanneer je te weinig vocht en vezels binnenkrijgt. Het lichaam heeft dan niet alle middelen in huis om eten snel te verwerken. Hierdoor vindt er letterlijk een opstopping in het lichaam plaats. Als je dan besluit om direct alweer een nieuwe maaltijd naar binnen te werken, dan is het mogelijk dat dit leidt tot brandend maagzuur. Hou hier dan ook zeker rekening mee. Heb je het in verleden vaker last gehad van obstipatie? Dan is er hier zeer waarschijnlijk sprake van een verband.
  • Stress: Tot slot mag je ook zeker stress nooit onderschatten. Stress doet op verschillende manieren iets raars met het lichaam. Het is ook niet de bedoeling om stress langdurig te ervaren. Wanneer dit namelijk wel zo is, heb je er echt onder te lijden. Dit merk je bijvoorbeeld mogelijk in de vorm van maagzuur. Op het moment dat je continu stress ervaart, neemt de druk op de maag toe. Net als de druk op veel andere onderdelen van je lichaam. Hierdoor komt het brandende maagzuur dus opzetten. Probeer in dat geval de oplossing ook te zoeken in het verminderen van de stress.

Maagzuur effectief behandelen

Maagzuur is intussen uitgegroeid tot een zeer bekend fenomeen. Hierdoor is het ook niet langer zo dat men totaal niet weet wat het ermee aan moet. Sterker nog, er zijn serieuze manieren om maagzuur effectief te behandelen. Zo is het binnen de kortste keren sterk verminderd of ben je er zelfs helemaal van af. Maagzuur effectief behandelen doe je op de volgende manieren:

  • Haver(mout) eten: Het is misschien niet iets wat je direct zou verwachten. Echter is in de praktijk dus keer op keer gebleken dat haver(mout) enorm van waarde kan zijn bij het bestrijden van maagzuur. Havervlokken zijn namelijk in staat om aan het zuur te binden. Hierdoor verdwijnt het zuur langzaam maar zeker en gaat het met het haver mee richting de uitgang. Het eten van haver(mout) staat daarom bekend als manier om voor verlichting te zorgen. Let er daarbij op dat je het echt los eet. Het liefst dus gewoon direct de mond in, zonder het daarbij aan water of iets anders toe te voegen. Hierdoor is het een maximaal effectief middel om brandend maagzuur te verlichten.
  • Speekselproductie aanwakkeren: Verder doe je er goed aan om de speekselproductie aan te wakkeren. Ook speeksel heeft namelijk een verlichtende werking op de aanwezigheid van brandend maagzuur. Neem daarom bijvoorbeeld een kauwgompje. Hier reageert je lichaam automatisch op door de speekselproductie op te voeren. Binnen een mum van tijd ga je het verlichtende effect dan al merken. Het fijne hiervan is het dat een zeer simpele, praktische oplossing is voor het probleem.
  • Melk drinken: Tot slot is er nog één ander middel dat een verlichtende werking op brandend maagzuur heeft. En dat is melk. Dit heeft het te danken aan de hoeveelheid calcium die zich in melk bevindt. Let er daarbij op dat vet het probleem mogelijk juist verergert. Hierdoor doe je er goed aan om voor magere melk te kiezen. De hoeveelheid vet die zich daarin bevindt, is minimaal.

Wat te doen bij maagzuur om het te voorkomen

Het verhelpen van brandend maagzuur levert een heerlijk gevoel op. Maar om er in de toekomst in veel mindere mate mee te maken te krijgen, is het slim om het ook te voorkomen. Om bepaalde zaken anders te doen, zodat het probleem zich überhaupt niet eens meer voordoet. Dit krijg je voor elkaar door de volgende adviezen in acht te nemen:

  • Voorzichtiger eten: Allereerst is het zaak om voorzichtiger te gaan eten. Dit houdt dus in dat je kleinere porties tegelijk neemt. En dat je voldoende de tijd neemt om goed te kauwen. Zo voorkom je dat er grote stukken voedsel direct in de maag belanden. Hoe kleiner deze stukken zijn, hoe makkelijker je maag in staat is om het te verwerken.
  • Vermijd vet: Daarbij moet je ook niet te veel vet eten. Zoals eerder al kort aangegeven, heeft vet een negatieve werking op het gevoel van brandend maagzuur. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je vet eten in z’n volledigheid verbant. Maar probeer er simpelweg op te letten om niet overmatig veel vet binnen te krijgen.
  • Blijf in beweging na een maaltijd: Let er verder op dat je na een maaltijd in beweging blijft. Het werkt juist averechts om bijvoorbeeld te gaan liggen. Hierdoor neemt de kans op brandend maagzuur alleen maar toe. Door even een stukje te gaan wandelen, krijgt je maag de kans om alles goed te verwerken. Het zorgt er dan binnen de kortste keren voor dat de kans op brandend maagzuur nul is.
  • Voorkom druk op de maag van buitenaf: Druk op de maag van buitenaf moet je te allen tijden zien te voorkomen. Wat je in de praktijk bijvoorbeeld veel ziet, is dat men te strakke kleding draagt. Hierdoor oefent de kleding een bepaalde druk uit op de maag. De maag zelf houdt hier niet zo van en drukt het brandende maagzuur dan mogelijk omhoog. Het dragen van lossere kleding is in sommige situaties dan al een praktische oplossing.
  • Kies voor ontspanning: Als laatste punt bij wat te doen bij maagzuur om het te voorkomen, is het zaak om voor ontspanning te kiezen. Zeker als je van nature al een redelijk gestrest persoon bent. Je moet je lichaam dan af en toe de rust geven die het nodig heeft. Zowel fysieke als ook mentale ontspanning gaan de kans op brandend maagzuur flink doen afnemen.

Ben je dus iemand die redelijk vaak last heeft van brandend maagzuur? En wil je hier voortaan voor eens en voor altijd vanaf zijn? Probeer de bovenstaande informatie dan zo goed mogelijk in de praktijk toe te passen. Zeker door verschillende maatregelen te combineren, is de kans groot dat je voortaan volledig vrij van brandend maagzuur door het leven gaat!