De kans is groot dat jij of iemand die je kent last heeft van een hersenschudding. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Een lichte hersenschudding kan voor aanzienlijk wat nare gevolgen zorgen. Het is dan ook echt zo dat veel mensen antwoord willen krijgen op de vraag wat te doen bij een lichte hersenschudding.

Omdat het antwoord hierop niet zo eenvoudig is om te geven is het handig om je wat meer te laten zien over de lichte hersenschudding in het algemeen. In dit artikel laten wij je zien wat een lichte hersenschudding is en wat je zelf kunt doen bij een lichte hersenschudding.

Wat is een hersenschudding?

Laten we eens kijken naar wat een hersenschudding eigenlijk is. Een hersenschudding aan te merken als licht traumatisch hersenletsel dat het gevolg is van een stoot, een hevige schok of een klap tegen het hoofd. Deze klap zorgt ervoor dat de normale hersenfunctie wordt verstoord.

Een hersenschudding kan ook worden veroorzaakt door een klap tegen je lichaam die sterk genoeg is om je hoofd met kracht naar achteren te duwen. Hersenschuddingen rekken en beschadigen zenuwen en bloedvaten en veroorzaken chemische veranderingen in je hersenen. Dit kan soms resulteren in een tijdelijk verlies van de normale hersenfunctie.

Een enkele hersenschudding veroorzaakt meestal geen blijvende schade aan je hersenen. Meerdere hersenschuddingen gedurende een heel leven kunnen wel weer leiden tot structurele veranderingen in je hersenen. We zien dit bijvoorbeeld bij boksers die erg vaak klappen krijgen op het hoofd.

De gevolgen van een hersenschudding kunnen ernstig zijn en soms voor een lange tijd aanhouden, ook bij een lichte soort hersenschudding. Hersenschuddingsverschijnselen treden meestal binnen enkele minuten na het hoofdletsel op. Sommige symptomen kunnen echter pas na enkele uren optreden.

De klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen. Enkele klachten die we vaak zien voorkomen zijn onder andere de onderstaande symptomen:

  • verlies van bewustzijn
  • hoofdpijn die erg hevig kan zijn
  • slecht geheugen of concentratievermogen
  • gevoeligheid voor geluid, licht of beide
  • duizeligheid of vertigo
  • wazig zicht
  • plotselinge stemmingswisselingen
  • prikkelbaarheid of depressie

Hoe weet je of je een hersenschudding hebt?

De diagnose van een hersenschudding wordt meestal gesteld door een zorgvuldige test die wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. Helaas bestaat er niet één test of instrument om een lichte hersenschudding vast te stellen. De diagnose berust niet altijd op een MRI- of CT-scan. Dit komt met name door het feit dat hersenscans vaak geen hersenafwijking laten zien, zelfs als je last hebt van diverse soorten klachten die gepaard gaan met een hersenschudding.

Je fysiotherapeut zal in veel gevallen vragen stellen om alle symptomen in kaart te brengen waar je mogelijk last van hebt. Hij of zij zal ook tal van tests uitvoeren om problemen als gevolg van een hersenschudding vast te stellen. Hier kan je denken aan tests voor het beoordelen van je spierkracht-, coördinatie-, evenwichts-, zicht-, reuk-, gehoor- en geheugentests.

Tijdens de behandeling zal je fysiotherapeut dezelfde vragen en tests regelmatig herhalen je uw vooruitgang te meten. Daarnaast zal hij beoordelen wanneer je in staat bent om je werk, school of weer op te kunnen pakken.

Als je een sporter bent die die een geheugenonderzoek heeft ondergaan, kan je fysiotherapeut samenwerken met de zorgverlener die dat onderzoek heeft uitgevoerd om te helpen bepalen of je een hersenschudding heeft.

Je fysiotherapeut kan ook je nek onderzoeken op problemen na een hersenschudding. Nekletsel kan tegelijk met een hersenschudding optreden en hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken of verergeren.

De oorzaken van een lichte hersenschudding

De oorzaken van een lichte hersenschudding zijn al even kort aan de orde gekomen. Echter is het handig om hier toch even wat dieper op in te gaan. Van belang om te weten is dat hersenweefsel aan te merken is als zacht en kneedbaar. Het is omgeven door cerebrospinaal vocht. Dit werkt als een kussen tussen het en de harde beschermende buitenkant die we de schedel noemen.

Een hersenschudding ontstaat wanneer je hersenen binnen je schedel stuiteren. Dit kan doordat je lichaam een zweepslagachtige heen- en weergaande beweging maakt waardoor ze tegen de binnenkant van uw schedel botsen. Deze hersenbeweging rekt en beschadigt de hersencellen en leidt tot chemische veranderingen in de hersenen.

Deze letsels zorgen ervoor dat uw hersenen gedurende korte tijd niet normaal functioneren. Dit resulteert in de tekenen en symptomen van een hersenschudding. Ongevallen met motorvoertuigen, valpartijen en sportletsels zijn veel voorkomende oorzaken van hersenschuddingen. Elke sport waarbij contact optreedt kan ook zorgen voor een lichte hersenschudding als het fout gaat. Zo is het bij veel voetballers mogelijk om een lichte hersenschudding te krijgen wanneer je tegen elkaar botst tijdens het lopen.

Bij kinderen gebeuren de meeste hersenschuddingen op de speelplaats. Tijdens het fietsen of bij sporten als voetbal, basketbal, ijshockey, worstelen of voetbal.

Wat te doen bij een lichte hersenschudding?

Heb je last van een lichte hersenschudding dan vraag je je waarschijnlijk af wat je hier het beste tegen kunt doen. hoewel het niet mogelijk is om zomaar van de lichte hersenschudding af te komen is het wel weer mogelijk om de klachten te verminderen en om het herstel te bespoedigen. Dit doe je met name door een aantal belangrijke tips op te volgen.

Hieronder hebben we de beste tips opgenomen die antwoord geven op de vraag ‘wat te doen bij een lichte hersenschudding’.

  • Beperk de hoeveelheid blauw licht – de eerste tip bij een lichte hersenschudding is om de hoeveelheid blauw licht te beperken die je dagelijks binnen krijgt. Felle lichten en de vermoeide ogen die daarmee gepaard gaan, kunnen de symptomen van een hersenschudding soms verergeren. Dit geldt met name voor de hoofdpijn. Probeer tijdens je herstel de tijd die je doorbrengt met kijken naar je telefoon, laptop, tv of andere schermen te beperken. Je kunt ook slaapproblemen als gevolg van een hersenschudding tegengaan door een paar uur voor het slapen even niet meer op je scherm te kijken. Dit zorgt voor een veel beter herstel.
  • Beperk de blootstelling aan fel licht en harde geluiden – een andere tip is om de hoeveelheid fel licht en geluiden in het algemeen te verminderen nadat je last hebt gekregen van een hersenschudding. Na een hersenschudding kun je merken dat je extra gevoelig bent voor felle lichten en harde geluiden. Je zou kunnen proberen om grote mensenmassa’s en fel licht een paar dagen te vermijden terwijl je herstelt. Dit geeft je lichaam de tijd om te genezen en voorkomt dat je gevoeligheid voor licht of geluid erger wordt. Doe de gordijnen bijvoorbeeld dicht en laat de muziek even links liggen.
  • Maak geen onnodige bewegingen – het is vervolgens handig om de hoeveelheid onnodige bewegingen die je maakt te verminderen. Probeer alles te vermijden waardoor je hoofd of nek heen en weer wordt bewogen. Dit zijn het soort bewegingen die een hersenschudding kunnen veroorzaken. Door deze bewegingen te minimaliseren krijgen je hersenen de kans om echt even goed te herstellen. Hoewel sommige van deze bewegingen onvermijdelijk kunnen zijn, is het handig om een paar weken weg te blijven van het sporten en om even de rust te pakken. Op die manier ben je in staat om verder letsel zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Zorg dat je genoeg drinkt – hoewel dit een tip is die voor iedereen handig is om op te volgen is hij met name van belang voor de mensen met een lichte hersenschudding. Er zijn aanwijzingen dat uitdroging het risico op een hersenschudding kan verhogen. Dit suggereert dat gehydrateerd blijven waarschijnlijk ook een goed idee is terwijl je herstelt. Een goede hydratatie is met name van belang tijdens het herstel na een lichte hersenschudding. Probeer om minimaal 2 tot 3 liter water te drinken. Heb je niet zoveel dorst dan kan je ook water vaker soep of fruit eten om zo toch de vloeistoffen binnen te krijgen.

Conclusie – voldoende rust is van belang

Heb je zelf een lichte hersenschudding dan zal je dankzij de informatie uit dit artikel beter weten wat te doen bij een lichte hersenschudding en wat de oorzaken zijn. Het is echt belangrijk om genoeg rust te nemen en om niet te hard van stapel te lopen. Doe je dit wel dan is de kans groot dat de klachten alleen maar langer duren en dat je nog langer uit moet zieken. Alleen door de rust te pakken en door het een en ander te laten ben je in staat om er weer helemaal bovenop te komen.

Voor nog veel meer informatie over diverse soorten lichamelijke klachten raden wij je aan om even te blijven hangen op deze site. Hier vind je namelijk nog veel meer artikelen die je echt op weg kunnen helpen!

Bronnen:
thuisarts.nl
isala.nl
gezondheidenwetenschap.be