Bij een lage bloeddruk is er sprake van een te lage druk voor het verspreiden van voldoende zuurstof in het lichaam. Door het rondpompen van het bloed, krijgen alle onderdelen van het lichaam voldoende zuurstof. Is de bloeddruk te laag, dan gaat dit allemaal wat minder optimaal. Maar wat te doen bij een lage bloeddruk? Hoe zorg je ervoor dat de bloeddruk weer omhoog gaat?
Voor mannen geldt een lage bloeddruk wanneer deze lager is dan 110/70. Bij vrouwen geldt een grens van 100/60. In medische termen noemt men dit hypotensie.
In dit artikel nemen we met je door wat de oorzaken van een lage bloeddruk zijn, een stappenplan om lage bloeddruk te verhelpen en manieren om een lage bloeddruk in de toekomst te voorkomen. Zo weet je in één klap alles wat je over een lage bloeddruk zou moeten weten.
De oorzaken van een lage bloeddruk
Allereerst kijken we even naar de oorzaken van een lage bloeddruk. Wat te doen bij een lage bloeddruk hangt namelijk nauw samen met de specifieke oorzaak ervan. Deze zijn één op één met elkaar verbonden. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld:
- Bloedverlies: Bloedverlies is een vrij logische oorzaak van een lage bloeddruk. Op het moment dat je bijvoorbeeld een (zware) bloeding ervaart, gaat er bloed uit het lichaam verloren. Denk aan een ongeluk. Daarbij neemt de totale hoeveelheid bloed af, waardoor de druk automatisch minder wordt. Vanzelfsprekend is er in een dergelijke situatie met spoed behoefte aan hulp. Te veel bloedverlies is fataal.
- Overgeven of diarree: Ook overgeven en diarree leiden tot een lage bloeddruk. Bij bijvoorbeeld een infectie met deze symptomen, verlies je veel vocht. Hierdoor neemt de bloeddruk langzaam maar zeker een beetje af. Een infectie dient daarom zo spoedig mogelijk behandeld te worden.
- Zwangerschap: Daarnaast is het niet ongewoon om tijdens de zwangerschap met een lage bloeddruk te maken te hebben. Dit hoeft ook zeker niet altijd iets te zijn waar je direct iets aan moet doen. Pas wanneer het gevaarlijk wordt en je er echt last van krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met een medisch expert.
- Problemen met het hart: Iemand met hartproblemen kan heel goed te maken krijgen met een te lage bloeddruk. Het hart pompt het bloed bijvoorbeeld niet meer rond op de manier dat het zou moeten doen. Hierdoor ontstaat er dan een situatie waarbij je van andere zaken last krijgt.
- Diabetes: Tot slot is ook diabetes een mogelijke veroorzaker van een lage bloeddruk. De nieren slaan dan op hol, waardoor er te veel vocht uit het lichaam verdwijnt. Opnieuw heeft dit een lage bloeddruk tot gevolg.
Ga voor jezelf na waar je denkt dat de oorzaak ligt. Dit geeft je een beter beeld van wat er anders moet om een lage bloeddruk in te toekomst te voorkomen.
Stappenplan bij een lage bloeddruk
Een lage bloeddruk zorgt voor een aantal specifieke symptomen. Het is daarom ook belangrijk om allereerst te herkennen dat je met de lage bloeddruk te maken hebt. Zo is het bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk dat je een of meer van de volgende symptomen ervaart:
- Duizelig gevoel
- Licht in je hoofd
- Vlekken zien
- Licht gevoel van misselijkheid
- Vermoeidheid
Herken je een of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans inderdaad groot dat er sprake is van een lage bloeddruk. Gelukkig zijn er dan een aantal stappen die je mag ondernemen. Deze gaan je helpen om de bloeddruk weer omhoog te krijgen. Maatregelen om dit doel te bereiken, zijn bijvoorbeeld:
- Zitten of hurken: Door te gaan zitten of hurken, voorkom je in ieder geval dat de duizeligheid of het lichte gevoel in je hoofd afneemt. En mocht dit niet het geval zijn, dan ben je gelukkig wel in een stabielere positie. Wanneer je namelijk duizelig of licht in je hoofd wordt terwijl je staat, dan levert dit een mogelijk gevaarlijke situatie op. Het laatste wat je namelijk wilt, is dat je flauwvalt en ergens tegenaan terecht komt. Een eerste belangrijke stap is dus ervoor zorgen dat je gaat zitten of hurken.
- Benen kruisen en duwen: Vervolgens is het de moeite waard om te proberen je benen te kruisen en tegen elkaar aan te duwen. Hiermee zorg je er op een natuurlijke wijze voor dat de bloeddruk iets toeneemt. Door de inspanning die dit veroorzaakt, begint het hart namelijk net ietsjes harder te werken. Dit is precies wat je nodig hebt om je lage bloeddruk iets omhoog te krikken.
- Vuisten ballen: Een andere optie die je op dat moment hebt, is het ballen van je vuisten. Door medische experts wordt dit aangeraden om op een natuurlijke wijze de bloeddruk te verhogen. Net als bij de vorige stap leidt dit vaak al snel tot het gewenste resultaat. De ergste symptomen van een lage bloeddruk nemen dan in ieder geval af.
- Billen aanspannen: Tegelijkertijd met de vorige stap is het ook een goed idee om je billen aan te spannen. De billen zijn relatief grote spieren. Hierdoor is het bijzonder zinvol om ook deze aan te spannen. Daarmee wek je op dezelfde manier als bij de vorige stappen een hogere bloeddruk op. De reden om ze als aparte stappen te noemen, is om je de kans te geven je er echt op te focussen. Stap voor stap werk je zo naar een hogere bloedruk toe.
- Zitten: De bovenstaande technieken zijn alleen manieren om de bloeddruk even kort omhoog te krijgen. Het is niet zo dat dit vervolgens urenlang aanhoudt. Vandaar dat het einddoel ook altijd moet zijn om echt ergens te gaan zitten. Ergens op een veilige plek, waar je de situatie op een rustige wijze in staat bent in te schatten. Er kan op dat moment dan in ieder geval niks gevaarlijks meer gebeuren.
Voor een lage bloeddruk is er in principe geen echte behandeling mogelijk. Het is bij een dergelijke aandoening vooral belangrijk om te leren omgaan met de klachten. Door altijd precies te weten wat je moet doen, voorkom je dat je in bepaalde gevaarlijke situaties terechtkomt.
Zo is het bijvoorbeeld zeer verstandig om jezelf dit bovenstaande stappenplan eigen te maken. Door hier keer op keer op terug te komen, maak je er een bepaald automatische van. Iedere keer dat je vervolgens met de klachten van een lage bloeddruk te maken krijgt, weet je wat je moet doen.
Een lage bloeddruk zoveel mogelijk voorkomen
Aangezien er geen echte behandelmethode is voor het tegengaan van een lage bloeddruk, is er ook niet een eenduidige manier om er permanent vanaf te komen. Desondanks zijn er wel degelijk een aantal dingen om te doen die de kans op een lage bloeddruk verminderen. Door je aan de volgende maatregelen te houden, ga je waarschijnlijk minder vaak een lage bloeddruk merken:
- Voldoende slapen: Voldoende slapen is in veel gevallen het beste advies wat je de gemiddelde mens kunt geven. Voldoende slaap krijgen is namelijk een van de belangrijkste factoren voor een gezond leven. Ook je hart heeft veel baat bij het krijgen van voldoende slaap. Door iedere nacht weer aan je uurtjes te komen, is de kans het kleinst dat je met een te lage bloeddruk te maken krijgt.
- Pauzes houden: Verder is het ook zaak om voldoende pauzes te houden. En daarbij maakt het niet echt uit om welke bezigheid het gaat. Je wilt jezelf simpelweg niet te veel vermoeien. Dit heeft een negatief effect op de werking van je hart. Las dus altijd pauzes in op een dag. Ook wanneer je nog helemaal nergens last van hebt. Het werkt het beste om op deze manier proactief bezig te zijn.
- Voldoende ontspanning opzoeken: Voldoende ontspanning opzoeken mag daarnaast niet onbenoemd blijven. Ontspanning is een manier om het lichaam als geheel rust te gunnen. Ontspanning is dan ook meer dan alleen een pauze. Je moet bijvoorbeeld denken aan een ontspannende activiteit die urenlang duurt. Op die manier geef je je lichaam de beste papieren om goed te blijven presteren.
- Op tijd ingrijpen: Als laatste tip om lage bloeddruk in de toekomst te voorkomen, is het zinvol om op tijd in te grijpen. Bij de allereerste symptomen van lage bloeddruk doe je er goed aan om meteen aan het eerdergenoemde stappenplan te gaan werken. Hierdoor zakt de bloeddruk niet al te ver weg. Wanneer je er namelijk op tijd bij bent, ga je al sneller weer richting een hogere bloeddruk. Je voorkomt daarmee de allerergste symptomen. En hiermee voorkom je ook dat je je ineens in allerlei gevaarlijke situaties bevindt. Herken de symptomen zo snel als mogelijk is en speel hier vervolgens direct op in.
Met al deze informatie op zak ben je voortaan in staat om goed om te gaan met een lage bloeddruk. Ook wanneer het hierbij gaat om iemand in je naaste omgeving die er vaak mee te maken heeft. Aan de hand van waardevolle informatie maak je het leven van jezelf of van een ander zo weer een stukje makkelijker. En bovendien voorkom je er een hoop onnodige narigheid mee. Dat is hoe dan ook al mooi meegenomen.