Koorts is een van de meest voorkomende ziekteverschijnselen die er zijn. We hebben allemaal op een bepaald moment weleens met koorts te maken gehad. Bijvoorbeeld op het moment dat je je erg ziek voelde. Het is dan wel belangrijk dat je weet wat je moet doen. Koorts is in potentie namelijk erg gevaarlijk. In dit artikel lees je dan ook precies wat te doen bij koorts.

Wat houdt koorts precies in?

Laten we allereerst even kijken naar wat koorts precies is. Want hier bestaat over het algemeen nog redelijk wat onduidelijkheid over. De symptomen van koorts verschillen bij de mens bijvoorbeeld vrij sterk. De een heeft van hele andere zaken last dan de ander. Bovendien zijn er veel verschillende gradaties van koorts.

Er is officieel sprake van koorts op het moment dat je lichaam een temperatuur heeft die boven de 38 graden uitkomt. Dit ligt hoger dan normaal, waardoor er dus sprake is van een abnormale situatie. Het opmeten van je lichaamstemperatuur doe je heel gemakkelijk met een daarvoor bestemde thermometer. Hierdoor weet je in één klap of je wel of niet met koorts te maken hebt.

De reden dat je lichaamstemperatuur oploopt, is omdat het lichaam reageert op een infectie met een virus of een bacterie. Hoe hoger de temperatuur namelijk is, hoe minder goed deze virussen en/of bacteriën in staat zijn om te groeien. Het lichaam voert dus echt een strijd met deze indringers. Op het moment dat deze strijd dan is gewonnen, keert je lichaamstemperatuur weer terug naar een normaal niveau.

De symptomen die bij koorts komen kijken, zijn als volgt:

  • Warm voorhoofd en wangen: Een warm voorhoofd en warme wangen zijn heel kenmerkend voor koorts. Dit zijn vaak de eerste symptomen die je herkent. Het is niet voor niets een goede manier om het ook te testen. Door een hand op je voorhoofd en je wangen te leggen, weet je al snel of je met koorts te maken hebt. Wanneer deze inderdaad warmer zijn dan dat je gewend bent, heb je zeer waarschijnlijk met koorts te maken.
  • Zweten: Op het moment dat de koorts erger wordt, begin je ook steeds meer te zweten. Hoe hoger je lichaamstemperatuur namelijk is, hoe warmer je het ook krijgt. Dit maakt het ook zo belangrijk om goed te blijven drinken. Bij veel zweten is er namelijk een verhoogde kans op uitdroging. Het lichaam heeft wel voldoende water nodig, ondanks dat het op het moment zelf flink aan het zweten is.
  • Koude rillingen: Iets wat vaak als een verrassing komt, is de aanwezigheid van koude rillingen. Zoals gezegd gaat je lichaamstemperatuur bij koorts flink de lucht in. Echter is het dan toch mogelijk dat je met koude rillingen te maken hebt. Wanneer dit symptoom zich voordoet, weet je eigenlijk zeker dat je koorts hebt. Deze combinatie van voorwaarden komt namelijk maar zelden voor.
  • Vermoeidheid: Ook is het goed mogelijk dat je erg vermoeid bent. Bij koorts is je lichaam als het ware keihard aan het werken om indringers uit te schakelen. Zoals aangegeven doet het dit bijvoorbeeld door de lichaamstemperatuur sterk te verhogen. Echter verbruik je daarbij dus ook flink wat energie. Dit resulteert dan in een hoge mate van vermoeidheid. Je hebt nog maar weinig energie over voor andere zaken.
  • Moeite met slapen: Tot slot is er vaak sprake van moeite met slapen. Ondanks dat je moe bent, betekent dit niet altijd dat je ook makkelijk slaapt. Bij koorts komt bijvoorbeeld soms ijlen voor. Je krijgt dan te maken met bepaalde waanbeelden of waanvoorstellingen. Deze weerhouden je er ook van om ‘rustig’ in slaap te vallen.

De oorzaken van koorts

Er zijn tal van verschillende mogelijke oorzaken van koorts. Het is belangrijk om van allemaal op de hoogte zijn. Dit stelt je in staat om te achterhalen waar er bij jezelf nu precies sprake van is. De belangrijkst oorzaken van koorts zijn:

  • Bestrijding ziekteverwekker: De bestrijding van een ziekteverwekker is met stipt de belangrijkste veroorzaker van koorts. In de meeste gevallen ontstaat het dus om een virus of een bacterie te bestrijden. Zoals gezegd door het verhogen van de lichaamstemperatuur om deze ziekteverwekkers te vertragen.
  • Bijwerking medicijnen: Ook komt het soms voor als bijwerking van een medicijn. Zeker bij zwaardere medicijnen wil het nog weleens voorkomen dat je er een beetje koorts door ontwikkelt. Heb je momenteel bepaalde medicijnen die je geregeld moet slikken? Dan is het de moeite waard om te kijken in de bijsluiter. Er is een goede kans dat daar koorts als mogelijkheid wordt genoemd.
  • Symptoom bij allergie, ontsteking of tumor: Verder is koorts soms een symptoom bij een allergie, een ontsteking of een tumor. In deze situaties moet het lichaam namelijk opnieuw hard aan de slag om je gezond te houden. Zeker een ontsteking en een tumor zijn grote gevaren voor het lichaam. Het zet dan alles op alles om deze te bestrijden en/of de groei ervan tegen te gaan.
  • Drugs: Soms zie je dat bepaalde drugs koorts veroorzaken in het lichaam. Een belangrijk voorbeeld hiervan is een partydrug als xtc. Deze staat erom bekend dat het voor een verhoging van de lichaamstemperatuur zorgt. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om snel verkoeling op te zoeken.
  • Vaccinatie: Als laatste belangrijke oorzaak van koorts is het ook zaak om een vaccinatie te noemen. Zeker in het tijdperk waarin we nu leven met de coronavaccinaties. Na een prik met een dergelijk vaccin is het mogelijk dat je koorts ontwikkelt. Dit is dan een reactie van het lichaam op het gecontroleerd toedienen van een bepaald middel.

Koorts goed behandelen

Het is belangrijk om koorts goed in de gaten te houden. Er zit namelijk een limiet aan de maximale temperatuur die het menselijke lichaam aankan. Zeker wanneer je in de buurt komt van 40 graden Celsius moet je het heel strak in de gaten houden. Bovendien spelen er tegelijkertijd ook andere zaken die bij koorts voor potentieel gevaar zorgen. De belangrijkste adviezen op een rijtje:

  • Blijf goed drinken: Zeker wanneer je begint te zweten, verlies je bij koorts veel vocht. Het is dan uiterst belangrijk om dit vochttekort dat je oploopt, weer aan te vullen. Drink dus voldoende water op een dag. Ook op het moment dat je hier geen zin in hebt. In principe is het voldoende om zo rond de 1,5 a 2 liter water op een dag binnen te krijgen. Er is een kans op uitdroging wanneer je dit niet doet. En dat maakt het voor het lichaam alleen nog maar moeilijker om volledig te herstellen.
  • Kleed luchtig: Zorg er verder voor dat je jezelf luchtig kleed. Aangezien het lichaam bij koorts flink warmer is dan normaal, moet het de warmte ook kwijt. Het werkt dan juist averechts wanneer je jezelf helemaal inpakt. Ook al is deze neiging er bijvoorbeeld vaak wanneer je te maken krijgt met koude rillingen. Kies er in plaats daarvan voor om zeer luchtige kleding te dragen. En wanneer je in bed ligt, bedek jezelf dan met niet meer dan een laken.
  • Pak voldoende rust: Let er daarnaast op dat je voldoende rust pakt. Bij (lichte) koorts is er soms de neiging om gewoon door te gaan met waar je mee bezig bent. Je blijft je bijvoorbeeld intensief inspannen op werk of met sporten. Echter is dit niet aan te raden. Het lichaam is namelijk van binnen flink wat energie aan het verbruiken. Het werkt dan averechts wanneer je hier met bepaalde inspanningen nog wat extra vanaf snoept. Laat intensieve activiteiten voorlopig dan ook links liggen. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft om weer volledig te herstellen.
  • Meet temperatuur geregeld op: Het is van groot belang dat je je lichaamstemperatuur goed in de gaten houdt. Zoals gezegd is het niet de bedoeling dat deze te hoog oploopt. Wanneer dit in de buurt komt van de 40 graden Celsius begint het echt gevaarlijk te worden. Probeer daarom zoveel mogelijk de temperatuur op te meten. Zeker ook wanneer je het idee hebt dat er sprake is van een plotselinge stijging. Zo ben je in staat om heel goed bij te houden wat er allemaal precies gebeurt. Je voorkomt hiermee dat je in een onnodig gevaarlijke situatie terechtkomt.
  • Bel de huisarts bij verergering: Tot slot moet je altijd de optie openhouden om de huisarts te bellen bij een verergering. Op het moment dat de koorts namelijk te hoog wordt, levert het een gevaarlijke situatie op. Hetzelfde geldt wanneer je het naast de koorts bijvoorbeeld ook benauwd krijgt. Of wanneer je je plotseling erg suf voelt. Dit zijn stuk voor stuk redenen om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je op dit moment dus met koorts te maken? Zorg er dan voor dat je precies weet wat je moet doen aan de hand van de bovenstaande informatie. Zo weet je in ieder geval zeker dat je altijd veilig blijft. Binnen de kortste keren is de koorts dan alweer weg en ga je gewoon weer over tot de orde van de dag. Je weet dan ook in de toekomst precies wat je moet doen!