Keelpijn is een van de meest vervelende zaken waar je mee te maken kunt hebben. Iedere keer dat je keelpijn hebt, vraag je je af wat je anders had kunnen doen. Of waarom het precies jou nu weer moet overkomen. In veel gevallen is het dan ook een kwestie van hopen dat het niet erger wordt. Een beetje keelpijn kunnen we allemaal wel hebben. Wordt het echter (veel) erger, dan liggen er extra gevaren op de loer. Al met al komt het neer op de vraag; wat te doen bij keelpijn?
In dit artikel leer je alles over de oorzaken van keelpijn en wat te doen bij keelpijn op het moment dat je het ervaart.
De oorzaken van keelpijn
Allereerst gaan we even kijken naar de oorzaken van keelpijn. Er zijn namelijk flink wat verschillende potentiële oorzaken van deze irriterende aandoening. Hierbij de belangrijkste oorzaken van keelpijn op een rijtje:
- Verkoudheidsvirus: De meest voorkomende oorzaak van keelpijn is een verkoudheidsvirus. Dit virus is dan op de een of andere manier jouw lichaam binnen gedrongen. Vanzelfsprekend gebeurt dit in de meeste gevallen via verspreiding door de lucht. De ene persoon ademt stevig of niest bijvoorbeeld. Het virus verspreidt zich dan door de lucht. Wanneer je het dan zelf inademt, bestaat er een goede kans dat je besmet raakt met het verkoudheidsvirus. Vandaar dat mensen in de directe omgeving van een verkouden persoon vaak ook verkouden worden.
- Pfeiffer- of coronavirus: Daarnaast gaat het niet altijd om een simpel verkoudheidsvirus wanneer een virus de boosdoener is. In deze gevallen is het namelijk goed mogelijk dat het om Pfeiffer of het coronavirus gaat. Deze virussen zijn wat hardnekkiger en daardoor ook een stuk minder wenselijk. Je keelpijn neemt dan mogelijk ook ernstigere vormen aan. Het is belangrijk om dit op tijd vast te stellen, om besmetting van anderen in je omgeving bijvoorbeeld zoveel mogelijk te voorkomen.
- Bacterie: Verder bestaat er ook een kans dat een bacterie de veroorzaker van je keelpijn is geweest. Echter komt dit in de praktijk maar zeer sporadisch voor. In het overgrote deel van de gevallen is een van de andere oorzaken een stuk logischer. Desondanks moet je het niet uitsluiten. Zeker niet wanneer de andere opties voor jouw gevoel niet mogelijk zijn.
- Roken: Naast virussen en bacteriën zijn er ook andere, minder directe zaken die keelpijn mogelijk veroorzaken. Een van de voorbeelden daarvan is roken. Tijdens het roken breng je vanzelfsprekend flink schade toe aan je lichaam. Dit geldt ook voor je keel. Wanneer hier veelvuldig rook langskomt, is dit een mogelijke veroorzaker van de keelpijn. Als echte roker is het daarom belangrijk om hier rekening mee te houden.
- Herhaaldelijk schreeuwen: Een andere logisch klinkende verklaring is herhaaldelijk schreeuwen. Wanneer je merkt dat je vaak en lang moet schreeuwen, dan is dit zeer waarschijnlijk verbonden met je keelpijn. De keel is er namelijk niet altijd op voorbereid om dit te verduren. In ernstige gevallen gaat dit leiden tot pijn.
- Te droge lucht: Dan is er nog te droge lucht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je urenlang in een ruimte met airconditioning zit. In dit soort ruimtes is vaak sprake van een lager vochtgehalte. Doordat de airconditioning bijvoorbeeld herhaaldelijk lucht rond blaast. De continue luchtstroom zorgt dan voor een tekort aan vochtige eigenschappen in de lucht. Deze droogte slaat dan al snel op je keel. Houdt dit te lang aan, dan gaat de keel pijn doen. En zo is een keelpijntje geboren.
- Herhaaldelijk keel schrapen: Tot slot gaat ook het herhaaldelijk schrapen van de keel voor ongemak in de keel zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je veel slijm in de keel hebt. Je voelt dan continu de neiging om de keel te schrapen. Hierdoor tast je de keel iedere keer een klein beetje aan. Het heeft dan een korte herstelperiode nodig om de volgende schraap weer aan te kunnen. Wanneer hiertussen keer op keer te weinig tijd zit, gaat het leiden tot keelpijn.
Herken je jezelf in een of meerdere van deze oorzaken? Dan is het belangrijk om hier iets mee te doen. Idealiter wil je keelpijn in de toekomst natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Door de vinger op de zere plek te leggen, ben je in staat om de kans op keelpijn in de toekomst ook te verkleinen.
Het is altijd zaak om iets te doen met de informatie die je opdoet. Je slaat jezelf namelijk voor de kop als je de volgende keer weer met keelpijn te maken hebt, wetende dat je het gewoon had kunnen voorkomen.
Keelpijn verminderen op 5 manieren
Wat te doen bij keelpijn heeft uiteraard voornamelijk te maken met het moment zelf waarop je keelpijn hebt. Op dat moment wil je er namelijk iets aan doen om ervoor te zorgen dat je keelpijn vermindert. Het komt dan maar al te goed uit dat hier verschillende methodes voor zijn. We nemen bij deze 5 stappen met je door om keelpijn verminderen ook voor jou mogelijk te maken. We hebben het dan over de volgende stappen:
- Koud water drinken: Koud water drinken is een pijnverzachtende methode. In essentie helpt het niet bij het verhelpen van de keelpijn zelf. Echter is het een manier om wat minder met de keelpijn te worden geconfronteerd. Hoe erger de keelpijn namelijk is, hoe duidelijker deze aanwezig is. Hierdoor heeft het een zeer hinderlijke werking op je dagelijkse bezigheden. Door veel koud water te drinken, merk je dat je de pijn van de keelpijn in staat bent onder controle te houden. Hierdoor word je toch net wat minder beperkt in de dingen die je kunt uitvoeren.
- Gorgelen met zout water: Ook gorgelen met zout water is een zelfde soort methode als het drinken van koud water. Het gorgelen met zout water is namelijk een manier om de keel te reinigen. Zo voorkom je aan de ene kant bijvoorbeeld dat de keelpijn nog erger wordt. Aan de andere kant is het ook een methode om de pijn te verzachten. Gebruik hiervoor warm water en los hier één theelepel zout in op. Door vervolgens 30 seconden lang te gorgelen, is het effect maximaal. Idealiter doe je dit 3 keer per dag. Zo maak je maximaal gebruik van de pijnverzachtende eigenschappen van het gorgelen met zout water. Binnen no time is je keelpijn wat beter te hendelen.
- Zuigsnoepjes gebruiken: Een ander relatief bekend middel om keelpijn te verzachten, is door hier zuigsnoepjes voor te gebruiken. Er zijn tal van zuigsnoepjes beschikbaar om altijd permanent een mooie voorraad in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gele Strepsil snoepjes. Voor een korte periode zijn ze in staat om de pijn die je voelt te verzachten. Hierdoor vergeet je voor even dat je keelpijn hebt. Let wel op dat dit geen manier is om de keelpijn echt op te lossen. Het is puur een verzachtende maatregel. Op ongeveer dezelfde manier waarop een pijnstiller werkt. Probeer deze maatregelen daarom altijd te combineren met de andere opties in deze lijst.
- Neem extra rust: Een van de belangrijkste maatregelen die je bij keelpijn kunt nemen, is voldoende rust nemen. Dit is zeker het geval wanneer je naast keelpijn ook nog van andere zaken last hebt. Onder extra rust valt bijvoorbeeld het krijgen van net iets meer slaap. Hierdoor geef je je lichaam alle mogelijkheid om te werken aan herstel. Hoe meer rust je daarom dus ook krijgt, hoe sneller je weer voldoende beter bent. Uiteindelijk is het dan ook en slimme zet om even extra rust te nemen, zodat je daarna weer volle bak aan de slag kunt. Waar je dan ook mee bezig bent.
- Praat zo min mogelijk: Tot slot is het een belangrijke maatregel om zo min mogelijk te praten. Bij keelpijn heeft je keel het sowieso al zwaar te verduren. Het schiet dan niet op wanneer je veel moet praten of zelfs schreeuwen. Je bent dan echt contraproductief bezig. Probeer in plaats daarvan extra aandacht te besteden aan het zo min mogelijk praten. Een belangrijk punt om daarbij te onthouden, is om niet te fluisteren. Dit heeft namelijk geen extra zin. Bovendien moet je jezelf dan vaak onnodig herhalen. Hierdoor is het dan zelfs minder zinvol dan praten. Als je dus echt moet, praat dan gewoon normaal.
Op het moment dat je keelpijn hebt, ben je vaak (erg) besmettelijk. Zeker wanneer je ook verkouden bent en/of veel moet hoesten. Je verspreidt het virus dan zo’n beetje iedere keer dat je je mond open doet.
Let er daarom op dat je maatregelen neemt om de kans om anderen te besmetten te minimaliseren. Je bereikt dit doel bijvoorbeeld door altijd een papieren zakdoekje te gebruiken wanneer je moet niesen. Probeer daarnaast ook geregeld je handen te wassen. Hierdoor blijven ze schoon en verspreid je het virus niet onnodig via je handen.
Wat te doen bij keelpijn komt dan ook neer op een aantal redelijk simpele maatregelen. Echter stapelen de positieve effecten van deze maatregelen zich al snel op. Zo ben je in staat je keelpijn redelijk in te perken en je dagelijkse bezigheden zo goed als mogelijk voort te zetten.