Een keelontsteking is een van de meest vervelende vormen van een ontsteking om mee te maken. Met een ernstige keelontsteking is het bijvoorbeeld niet eens meer te doen om praten, te eten of zelfs te drinken. Vandaar dat het ook belangrijk is om de juiste informatie op te nemen in het geval van een keelontsteking. Wat te doen bij een keelontsteking hangt bijvoorbeeld af van de oorzaak. In dit artikel leer je alles wat er te leren valt over de keelontsteking.

Wat zijn de oorzaken van keelontsteking?

Om te beginnen zijn er verschillende mogelijke oorzaken van een keelontsteking. Dit komt in grote lijnen overeen met andere aandoeningen. Het is namelijk niet altijd duidelijk aan te wijzen wat nu de precieze veroorzaker is geweest. Wat je echter wel kunt doen, is er meer over leren. Hierdoor neemt de kans toe dat je weet wat de oorzaak is geweest. Vervolgens gebruik je die informatie weer om een keelontsteking in de toekomst te voorkomen.

De bekendste oorzaken van een keelontsteking op dit moment zijn:

  • Virus: In veel gevallen zal een virus de veroorzaker zijn van je keelpijn. We hebben het dan over een van de bekende verkoudheidsvirussen. Deze dringen het lichaam binnen en zorgen dan voor een bepaalde reactie. Vaak komen hier ook andere klachten bij kijken, zoals een dichte neus en hoofdpijn. Mogelijk is er sprake van het Pfeiffervirus. Deze zorgt tegelijkertijd vaak ook voor andere klachten, zoals zware vermoeidheid. Wanneer je hier mee te maken hebt, is het belangrijk om onderzoek te laten doen. Pfeiffer heeft in potentie namelijk vervelende gevolgen.
  • Corona: Corona is uiteraard ook een virus. Echter is het wel de moeite waard om deze nog even apart te noemen. Na de coronacrisis van 2020 en 2021 is er meer dan ooit aandacht gekomen voor virussen. Wanneer je met corona te maken krijgt, kan het zijn dat dit ook resulteert in keelpijn. In dat geval doe je er uiteraard goed aan om je te laten testen. Je wilt andere mensen in je omgeving niet besmetten met het coronavirus.
  • Bacterie: In hele enkele gevallen wil een bacterie nog weleens de oorzaak zijn van keelpijn. Dit komt in de praktijk echter niet vaak voor. Wanneer er sprake is van een indringer in het lichaam, gaat dit eigenlijk altijd om een virus. Desondanks is het wel mogelijk en ook zeker de moeite waard om te laten onderzoeken als je geen virus hebt. Een bacterie heeft namelijk wel de potentie om flink wat schade te veroorzaken.
  • Te veel roken: Daarnaast is het mogelijk dat je keelpijn hebt door te veel roken. Roken tast het gebied rond de keel namelijk aan. De rook prikkelt bijvoorbeeld het slijmvlies en zorgt voor een geïrriteerde reactie. Het is niet voor niets dat mensen na een avondje uitgaan en veel roken bijvoorbeeld vaak een lichte keelpijn hebben. Ben je een stevige roker en blijf je doorroken tijdens de keelpijn? Dan bestaat de kans dat de keelpijn nog erger wordt. Aan te raden is om hier in ieder geval even tijdelijk mee te stoppen.
  • Inademen droge lucht: Verder bestaat de kans dat het langdurig inademen van (te) droge lucht de veroorzaker van de keelpijn is geweest. Uiteindelijk is het namelijk belangrijk dat de wanden van de keel vochtig blijven. Is dit niet het geval, dan raakt de keel opnieuw geïrriteerd. Voor een korte periode is dit vaak geen probleem en is het op te lossen door een slokje water te nemen. Houdt dit echter langer aan dan moet je wel uitkijken.
  • Langdurig schreeuwen: De laatste bekende oorzaak van keelpijn is langdurig schreeuwen. Tijdens het schreeuwen vraag je namelijk erg veel van je keel. Door dit te lang te blijven doen, word je bijvoorbeeld ook schor. Dit gaat vaak gepaard met een lichte vorm van keelpijn. Bij een zeer intense keelpijn is de oorzaak vaak niet alleen terug te leiden tot schreeuwen. Er is dan waarschijnlijk meer in het spel, zoals een virus.

Herken je een of meerdere van de bovenstaande oorzaken en is er een goede kans dat daar bij jou sprake van is geweest? Dan heb je een belangrijke eerste stap gezet. Je bent nu in staat om een gepaste behandelmethode te kiezen. Laten we kijken wat op dat gebied de opties zijn.

Welke behandeling bij keelontsteking?

Bij de meeste aandoeningen is het wel mogelijk om een bepaalde vorm van een behandeling te ondergaan. Zo is het lang niet altijd nodig om het gewoon uit te zitten en te wachten totdat de pijn minder wordt. Door bepaalde acties te ondernemen, is het mogelijk om dit proces te versnellen. Wat te doen bij keelpijn komt neer op de volgende behandelopties:

  • Koud water drinken: Koud water drinken is altijd fijn bij een keelontsteking. Het heeft namelijk een pijnverzachtende werking. Bij een keelontsteking heb je bijvoorbeeld vaak geen behoefte om te eten. Het doet dan pijn om brokken eten langs de keel te krijgen. Koud water voelt daarentegen juist heel fijn aan. Ook is het belangrijk om wel voldoende water binnen te blijven krijgen. Ook als de keelontsteking erger wordt.
  • Zo min mogelijk praten: Daarnaast doe je er goed aan om zo min mogelijk te praten. Praten vraagt namelijk iets van de keel. Het beste wat je kunt doen, is de keel zoveel mogelijk met rust laten. Het lichaam heeft dan alle energie tot z’n beschikking om de keelpijn weer te verhelpen. Mocht je bij een keelontsteking toch wat willen zeggen, fluister dan niet. Dit heeft juist een averechtse werking in de praktijk.
  • Keelsnoepje gebruiken: Verder zijn keelsnoepjes een uitstekend middel om de pijn te verzachten. Daarbij is het niet eens altijd nodig om voor een heel duur zuigtablet te kiezen. Veel verschillende soorten snoepjes helpen hierbij al uitstekend. Wat je met een keelsnoepje gaat merken, is dat je voor een korte periode even helemaal van je keelpijn af bent. Dit geeft dan even kort een gevoel van opluchting. Je weet dan voor even weer hoe het is om zonder keelpijn door het leven te gaan.
  • Voldoende rust pakken: Zoals al eerder kort aangegeven, is het belangrijk om je rust te pakken. Je lichaam heeft alle energie nodig om de keelpijn te bestrijden. Zeker wanneer je er ook nog eens koorts bij hebt, moet je zo min mogelijk actie ondernemen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk slaap krijgt. Je zet de herstelfase dan goed in.
  • Gezond eten: Daarnaast speelt gezond eten een belangrijke rol. Om weer beter te worden, heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig. Vandaar dat het belangrijk is om voldoende fruit en groente binnen te krijgen. Ze bevatten bijvoorbeeld alle vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Hierdoor word je als geheel sterker. Ook buiten de periode dat je met een keelontsteking te maken hebt.
  • Contact opnemen met huisarts bij verergering: Merk je nu dat je keelontsteking flink erger wordt? En is het steeds moeilijker om überhaupt nog te eten en te drinken? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de huisarts. Indien nodig stuurt de huisarts je dan door naar een specialist.

Wat te doen bij keelontsteking om het te voorkomen?

Wanneer je de oorzaak van je keelpijn hebt achterhaald en deze vervolgens succesvol hebt behandeld, rest er nog één stap; het voorkomen van een keelontsteking in de toekomst.

Zeker wanneer je een erge vorm van een keelontsteking hebt gehad, wil je dit het liefst nooit meer meemaken. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet je wel weten wat je moet doen. Vandaar dat we even een kijkje nemen naar wat te doen bij keelontsteking om het te voorkomen:

  • Immuunsysteem verbeteren: Met een optimaal functionerend immuunsysteem is de kans dat je ziek wordt erg klein. En dus is het slim om hier aandacht aan te besteden. Manieren om je immuunsysteem te verbeteren zijn bijvoorbeeld om meer te bewegen, gezonder te eten en voldoende slaap te krijgen. Drie onderdelen waarop bijna altijd wel verbetering mogelijk is. Al zet je maar kleine stapjes in de goede richting, alle beetjes helpen.
  • Goed handen wassen: Ook is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Hier blijven namelijk heel wat virusdeeltjes op achter. Zeker wanneer je veel in het openbaar komt. Op deurklinken, in het openbaar vervoer en in de supermarkt raken heel wat mensen alles aan. Je moet dan na ieder mogelijk contact eigenlijk je handen wassen. Als dit niet haalbaar is, doe het dan op z’n minst voordat je gaat eten.
  • Bewaar afstand tot andere mensen: Tot slot helpt het ook om afstand tot andere mensen te bewaren. Hoesten, niesen en schreeuwen zijn bijvoorbeeld manieren waarop virussen zich verspreiden. Door afstand te bewaren, is de kans dat je met virusdeeltjes in aanraking komt een stuk kleiner.

Heb jij dus nu en/of geregeld last van een keelontsteking? En vind je het tijd dat daar op korte termijn verandering in komt? Neem dan de benodigde stappen zoals in dit artikel beschreven. Zo ondervind je al met al minimaal last van een toch wel vervelende keelontsteking.