Er zijn veel mensen die last hebben van hun bloedsuiker. Dit zijn ook wel de mensen die leiden aan een vorm van diabetes. Nu weten veel mensen niet dat er verschillende soorten diabetes bestaan. Een van de mogelijke vormen die iets anders is dan de andere vormen is hypo. De kans is klein dat je weet wat het is en wat je er tegen kunt doen.
Er is namelijk een reden dat je hier op de site bent gekomen. Om je alles te laten zien over hypo hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor jou op een rijtje te zetten. Door dit even goed door te nemen krijg je als het goed is een zo duidelijk mogelijk beeld over wat te doen bij hypo.
Inhoudsopgave
Wat is hypo – betekenis van een laag bloedsuiker
Hypo, ook wel bekend als hypoglykemie, kan gezien worden als een lage bloedsuikerspiegel. Dit kan in sommige gevallen een gevaarlijke aandoening zijn, echter is dit niet altijd het geval. Een te lage bloedsuikerspiegel kan voorkomen bij mensen met diabetes die medicijnen gebruiken die ervoor moeten zorgen dat het insulinespiegel in het lichaam verhoogt wordt.
Voor deze mensen kan het nemen van een overschot aan medicijnen of het overslaan van maaltijden zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel in het lichaam. Bloedsuiker staat ook wel bekend als glucose. Glucose is afkomstig uit voedsel en dient als een belangrijke energiebron voor het lichaam.
Koolhydraten zijn nog altijd de belangrijkste bron van glucose voor het lichaam. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in fruit, maar ook in aardappelen of in rijst.
Nadat je hebt gegeten, wordt de glucose opgenomen in de bloedbaan. Hier gaat het naar alle soort lichaamscellen in het lichaam. Een hormoon genaamd insuline, dat in de alvleesklier wordt gemaakt, helpt je cellen glucose te gebruiken voor energie. Als je meer glucose eet dan je nodig hebt, slaat je lichaam het op in uw lever en spieren of verandert het in vet. Dit zorgt ervoor dat je het later als energie kan gebruiken als dat nodig is.
Zonder voldoende glucose is het lichaam niet in staat om de normale functies op de juiste manier uit te voeren. Op de korte termijn is het mogelijk de personen die speciale medicijnen gebruiken die de insuline verhogen genoeg glucose krijgen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Op die manier is het mogelijk om normaal de dag door te komen.
Klachten bij hypo – waar kan je het aan herkennen?
Je bloedsuiker wordt als laag beschouwd wanneer het onder de 70 mg/dL zakt. Het is van belang om snel in te grijpen bij een lage bloedsuikerspiegel. Dit is namelijk de enige manier waarop je in staat bent om te voorkomen dat de klachten ernstiger worden. Hoeveel last je hebt van hypo hangt echt af van persoon tot persoon. De mensen die er niet extreem veel last van hebben kunnen soms lang met het probleem rondlopen zonder dat ze het zelf door hebben. Dit kan een diagnose lastiger maken dan bij de mensen die er meer last van hebben. Mogelijke symptomen waar je last van kunt krijgen bij hypo zijn onder andere:
- Wankel lopen, angst, nervositeit
- Hartkloppingen die ineens op komen zetten
- Zweten, gevoel van warmte of juist een koud gevoel
- Bleek worden over de huid en het gezicht
- Verwijdde pupillen
- Honger die niet zomaar gestild kan worden
- Misselijkheid, braken of buikpijn
Hypoglykemie treedt meestal op als je niet gegeten hebt. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Soms is het namelijk mogelijk dat het juist andersom is. Soms treden hypoglykemieverschijnselen op na bepaalde maaltijden met veel suiker. Dit komt door het feit dat je lichaam meer insuline aanmaakt dan je nodig hebt om te kunnen functioneren.
Deze vorm van hypoglykemie wordt ook wel reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Deze vorm van hypo kan optreden bij mensen die een maag-bypassoperatie hebben ondergaan. Het kan ook voorkomen bij mensen die deze operatie niet hebben ondergaan en die er gewoon gevoelig voor zijn. Bij deze vorm van hypo is het vaak niet nodig om er iets aan te doen nu dit vanzelf weer wegzakt als de suikers in het lichaam op zijn genomen. Echter is het wel handig om het een beetje in de gaten te houden of je er veel last van hebt.
Wat te doen bij hypo – de beste behandelingen
Door het bovenstaande weet je beter wat hypo is en hoe je het eigenlijk kunt herkennen bij jezelf of bij anderen. Wat je echter nog niet weet is wat je kunt doen bij hypo. Het is op dit moment mogelijk om hypo op diverse manieren te behandelen bij de aanwezigheid van klachten. De behandeling is met name afhankelijk van de ernst van de hypo. Om het wat makkelijker te maken hebben we voor jou de meest gekozen soort behandelingen voor hypo op een rijtje gezet.
Meest gekozen behandelingen hypo
Het nuttigen van eten
Voordat je gelijk kiest voor de opties van hieronder is het handig om het eerst proberen op te lossen door middel van je voeding. Het is namelijk zo dat je aardig wat glucose binnen kunt krijgen via je voeding. Mocht je hypo nog niet extreem erg zijn dan maakt dit het mogelijk om zonder enige vorm van medicatie of dergelijke van de klachten af te komen. Stop bijvoorbeeld altijd een reepje of een flesje sap in je tas. Indien je merkt dat je last krijgt van een lage bloedsuiker is het mogelijk om dit snel te nuttigen. De kans is groot dat de klachten gelijk af zullen komen wanneer de suiker op wordt genomen in het lichaam.
Het nemen van glucosetabletten
Een van de meest toegankelijke manieren om hypo te behandelen is door gebruik te maken van glucosetabletten. Je kunt de glucosetabletten nemen om je bloedsuiker snel te verhogen als deze laag is. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar. Hierdoor is het dan ook gelijk een zeer toegankelijke optie om voor te kiezen. Het is belangrijk om te controleren hoeveel gram er in elke tablet zit voordat je ze inneemt. Streef naar 15 tot 20 gram koolhydraten. Wacht 15 minuten na het eten of het innemen van een glucosetablet, en test je bloedsuiker opnieuw als je ze in hebt genomen. Als je bloedsuiker niet omhoog gaat, eet dan nog eens 15 gram koolhydraten of neem nog een dosis glucosetabletten. Herhaal dit totdat je bloedsuikerspiegel begint te stijgen.
Eet genoeg voor het sporten
Los van het feit dat eten in het algemeen goed is, is het voor de mensen die last hebben van hypo van belang om genoeg te eten voor het sporten. Sporten verbruikt energie. Dit betekent dat je bloedsuiker snel kan dalen als je van tevoren niet goed hebt gegeten. Controleer je bloedsuikerspiegel één tot twee uur voor de training om er zeker van te zijn dat deze binnen je streefbereik is voordat je gaat trainen. Als je bloedsuiker te laag is, eet dan een kleine maaltijd of een snack met veel koolhydraten. Als je van plan bent een uur of langer te sporten, neem dan tijdens de training extra koolhydraten in. De speciale soort sportdranken of mueslirepen kunnen je lichaam tijdens de training voorzien van een snelle uitbarsting van glucose. Zo heb je tijdens het sporten minder snel last van hypo.
Vraag naar Glucogel
Als laatste is het mogelijk om te kiezen voor Glucogel. Glucogel is verkrijgbaar bij je arts of apotheker. Hier heb je dan ook gelijk een recept voor nodig om het te kunnen krijgen. Het is van belang dat een specialist je vertelt hoe je dit moet gebruiken om hypo te behandelen. Glucogel kan worden toegediend wanneer glucosetabletten of Lucozade niet veilig kunnen worden gegeven. Glucogel wordt aan hypopatiënten toegediend door het in de zijkant van de mond te doen en in de wangen te wrijven. Zorg ervoor dat de glucogel die je gebruikt nog goed is. Bij gel over de datum is de werking namelijk aanzienlijk minder goed dan normaal. Glucagon wordt gebruikt om ernstige hypo-symptomen te behandelen. Het is dan ook echt een soort laatste redmiddel. Glucagon kan worden toegediend via subcutane (onder de huid) of intramusculaire (direct op de spier) injecties.
Conclusie – wees er op tijd bij
Het is echt van belang om je bloedsuiker goed in de gaten te houden. Mensen die al wat ouder zijn of die op een andere manier een hoger risico hebben op hypo doen er verstandig aan om met regelmaat naar de huisarts te gaan voor een routinecheck. Door het te laten controleren ben je in staat om op een vroeg stadium in te grijpen.
Dankzij de handige tips en tricks die we in dit artikel hebben gegeven weet je in ieder geval wat je kunt doen bij hypo. Mocht je nog meer te weten willen komen over jouw gezondheid dan heb je geluk. Hier op de site kan je namelijk talloze andere artikelen vinden die je echt alles laten zien wat je maar moet weten over jouw lichaam en gezondheid!
Bronnen
https://www.uzleuven.be/
https://www.medtronic-diabetes.nl/
https://www.diabetesfonds.nl/