Hooikoorts is zo’n term die we allemaal kennen. Iedereen kent bovendien ook wel iemand die hooikoorts heeft. Het is een van de meest voorkomende allergieën die er zijn. En ieder jaar weer speelt hooikoorts op hetzelfde moment in het jaar op. Wanneer je hier zelf last van hebt, ben je er waarschijnlijk helemaal klaar mee. Je wilt graag een oplossing hebben voor de verschillende symptomen die bij hooikoorts komen kijken. In dit artikel gaan we dan ook uitgebreid in op wat te doen bij hooikoorts. Zo weet je aan het einde van dit artikel precies wat de oorzaken van hooikoorts zijn, welke behandelmethoden effectief zijn en wat je kunt doen om hooikoorts klachten in de toekomst te voorkomen.
Oorzaken hooikoorts
Uiteraard is het logisch om te beginnen met de oorzaken van hooikoorts. Want waar komt dat hele hooikoorts nu eigenlijk vandaan? En wat zijn de specifieke oorzaken van de verschillende symptomen? Wanneer je dit weet, heb je meer kennis in huis om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan.
Hooikoorts is dus een allergie. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde vormen van stuifmeel, dan spreken we van hooikoorts. Deze vormen van stuifmeel noemen we ook wel pollen. Wanneer deze pollen je neus en keel binnendringen, wordt het slijmvlies alsmaar dikker. Hetzelfde geldt voor het slijmvlies in de ogen. Vandaar ook dat je hierbij vaak jeuk in de ogen krijgt en ze beginnen te tranen. De oorzaken van hooikoorts zijn dan ook:
- Pollen van bomen: De pollen van bomen beginnen meestal vroeg in het jaar al te ontstaan. Over het algemeen is dit in de periode rond februari en maart. Echter bereikt dit een paar maanden later zijn piek. De meeste bomen geven dan maximaal stuifmeel af. Iets waar jouw luchtwegen bij hooikoorts dus niet bepaald blij van worden. Vandaar dat pollen van bomen rond de maanden maart, april en mei voor het meeste last zorgen. Je bent dan vaak aan het niezen, hebt veel te maken met jeuk en je voelt je al met al niet bepaald fris.
- Pollen van gras: Voor de pollen van gras geldt dat deze toestroom vaak wat later op gang komt dan bij bomen het geval is. Wanneer je voornamelijk allergisch bent voor de pollen van gras, begin je hier in de maanden april en mei serieus last van te krijgen. Net als bij pollen van bomen wordt dit naarmate de maanden vorderen steeds erger. Over het algemeen ligt de piek ergens in de maanden tussen mei en augustus. In deze periode hebben de meeste mensen te maken met de eerdergenoemde klachten die bij hooikoorts horen.
- Zonnige, winderige dagen: Een van de grootste veroorzakers van echte hooikoortsaanvallen, zijn zonnige, winderige dagen in het voorjaar. Het gaat zoals gezegd dus om kleine deeltjes die zich in de lucht bevinden. Deze stuifmeeldeeltjes bewegen zich via de lucht voort. Wanneer er dan sprake is van een zonnige, winderige dag heeft het maximaal kans om zich te verspreiden in de lucht. De bomen en het gras laten dan bijvoorbeeld veel stuifmeeldeeltjes los. Dankzij de wind worden die dan kilometers ver meegenomen. Op zulke dagen hebben mensen met hooikoorts het meeste last. De jeuk en het niezen nemen fikse vormen aan.
- Aanleg voor hooikoorts vanaf geboorte: Iets wat niet veel mensen weten, is dat de aanleg om hooikoorts te krijgen al vanaf de geboorte aanwezig is. Dus vanaf het moment dat je geboren bent, was de kans al aanwezig dat je later met hooikoorts te maken krijgt. Dit heeft verder niet direct te maken met specifieke ontwikkelingen in het leven zelf. Wat daarbij wel opvalt, is dat de hooikoortsklachten zich in de eerste jaren van het leven nog niet ontwikkelen. Dit komt pas later op gang. Daardoor lijkt het vaak alsof de hooikoorts wel pas op een latere leeftijd de oorzaak kent.
Al met al kun je je als persoon met hooikoorts waarschijnlijk goed vinden in de bovenstaande informatie. Nu je weet wat in grote lijnen de oorzaken van hooikoorts zijn, is het tijd om meer te leren over de behandeling van hooikoorts. Je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer van je klachten af zijn.
Behandeling van hooikoorts
Hooikoorts is in de basis niet te genezen. Het is niet zo dat je iets kunt doen om er voor altijd vanaf te zijn. Echter is er wel een hele hoop mogelijk om de ongemakkelijkheden van hooikoorts te verminderen. Wat te doen bij hooikoorts komt dan ook voor een groot deel neer op het verminderen van de symptomen. Dit krijg je op de volgende manieren voor elkaar:
- Neus spoelen met zoutoplossing: Je neus spoelen met een zoutoplossing is het eerste wat je kunt doen bij hooikoorts. Zeker wanneer je erg veel last hebt, levert dit een fijn gevoel op. Het scheelt ook dat er verder geen limiet zit op hoe vaak je dit kunt doen. Doe hiervoor een theelepel keukenzout in een glas waarin lauw water zit. Het liefst zo rond de 200 ml water. Je kunt bij de drogist een pomp of een spuit halen om dit vervolgens in je neus in te brengen.
- Neusspray gebruiken: Wanneer je de zaken graag wat serieuzer en directer aanpakt, ga je voor een neusspray. Hier kiezen mensen met hooikoorts bijvoorbeeld vaak voor wanneer de zoutoplossing niet effectief genoeg is gebleken. Neussprays zijn er in allerlei soorten en maten. Let er daarbij wel op dat je eerst altijd je neus even snuit. Dit zorgt voor een maximale effectiviteit van het gebruik van een dergelijke neusspray.
- Antihistamine innemen: Het innemen van antihistamine is een zeer bekende vorm van een hooikoorts behandeling. Zo zie je in de meeste gevallen dat men daarbij kiest voor antihistamine in pilletjesvorm. Deze zijn vrij eenvoudig verkrijgbaar. Antihistamine is al binnen enkele uren werkzaam en zorgt ervoor dat je een stuk minder last hebt van de hooikoorts zelf. Daarbij is het een fijne gedachte dat het in principe geen kwaad kan om voor een langere periode antihistamine te slikken. Wanneer de klachten echter flink afnemen of zelfs bijna helemaal verdwijnen, raden we het wel aan om te stoppen met het innemen van dit medicijn. Op een later moment kun je dit altijd weer opnieuw oppakken.
- Neusspray met ontstekingsremmer bij ergere gevallen: Ben je iemand die veelvuldig ernstige klachten van hooikoorts heeft? Dan is het mogelijk de moeite waard om voor iets zwaarder geschut te kiezen. Dit is verkrijgbaar in de vorm van een neusspray met ontstekingsremmer. Het is alleen mogelijk om deze op recept via je huisarts te krijgen. Het kost ook een paar dagen voordat dit echt begint te werken. Maar wanneer het dat begint te doen, zijn de voordelen ook direct zeer duidelijk. Over het algemeen is het de bedoeling om een neusspray van dit type vier weken lang iedere dag te gebruiken.
Wat te doen bij hooikoorts om het te voorkomen
Het verhelpen van hooikoorts gaat voor veel opluchting zorgen. Echter op het moment dat het zover is, wil je het liefst dat het ook nooit meer terugkomt. Nu is dit vrij lastig, aangezien hooikoorts niet voor de volle 100% te genezen is. Wat je echter wel kunt doen, is specifieke kennis over hooikoorts toepassen. Een aantal zaken gaan er namelijk voor zorgen dat je in de toekomst een stuk minder last hebt van hooikoorts. Het gaat hierbij dan om:
- Blijf binnen op zonnige, winderige dagen in het voorjaar: Zoals eerder aangegeven, zijn zonnige, winderige dagen een flinke boosdoener. Zorg er daarom voor dat je op dit soort dagen zoveel mogelijk binnen blijft. Je voorkomt hiermee dat je in aanraking komt met de grote getalen aan pollen. Hou de ramen daarbij zoveel mogelijk dicht.
- Buiten een zonnebril dragen: Verder is het aan te raden om buiten zoveel mogelijk een zonnebril te dragen. Hiermee voorkom je dat de pollen tegen je ogen aanvliegen. Dit is voor iemand met hooikoorts erg vervelend. Jeuk in de ogen is bijzonder lastig om vanaf te komen. En met wrijven maak je het vaak alleen maar erger.
- Niet zelf het gras maaien: Probeer daarnaast zo min mogelijk zelf het gras te maaien. Bij het maaien van gras komen er namelijk veel pollen in de lucht vrij. Als maaier van het gras zit je dan op de voorste rij om deze in te ademen. Binnen de kortste keren heb je dan te maken met een fikse hooikoortsaanval. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Op vakantie naar zee of bergen: Pollen bevinden zich vooral in het vlakke binnenland. Om er op vakantie zo min mogelijk last van te hebben, moet je naar zee gaan of de bergen intrekken. Over het algemeen genomen klagen mensen met hooikoorts hier veel minder over de klachten.
- Wasgoed niet buiten laten drogen: En als laatste punt moet je je wasgoed zo min mogelijk buiten laten drogen. Hierdoor vangen ze namelijk pollen op, die je vervolgens de hele dag met je mee gaat dragen. De kans op een heftige, langdurige hooikoortsaanval maak je dan in één klap wel heel erg groot.
Heb je dus vaak last van hooikoorts? Pas de bovenstaande informatie dan zo snel mogelijk toe!