Wat te doen bij een hoge bloeddruk is bijzonder belangrijk om te weten. Wanneer een bloeddruk namelijk te hoog wordt, kan dit gevaarlijk zijn. Tegenwoordig zien we dat een hoge bloeddruk bovendien steeds vaker voorkomt. Dit maakt het nog een stapje extra belangrijker om de juiste informatie hierover goed vindbaar te maken.

In dit artikel lees je dan ook alles wat je van een hoge bloeddruk zou moeten weten. Van de oorzaken en het nemen van de juiste stappen tot aan het voorkomen van een hoge bloeddruk op de lange termijn.

De oorzaken van een hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk is er sprake van een vernauwing van de bloedvaten. Aangezien er minder ruimte voor het bloed is om te bewegen, neemt de druk op de bloedvaten toe. Dit levert in potentie gevaarlijke situaties op. Een te hoge bloeddruk leidt in sommige gevallen bijvoorbeeld tot een hartinfarct of een beroerte.

Een hoge bloeddruk ontstaat niet vanzelf. Hier liggen enkele duidelijke oorzaken aan de basis van. Voorbeelden van deze oorzaken zijn:

  • Roken: Roken is een bekende veroorzaker van een hoge bloeddruk. Dit heeft te maken met de nicotine die zich in sigaretten bevindt. Dit zorgt namelijk voor een vernauwing van de bloedvaten. Dat is zeer schadelijk voor de bloedvaten zelf. Hierdoor neemt de druk op de wanden namelijk fors toe.
  • Ongezond eten: Ook ongezond eten leidt tot een hoge bloeddruk. Zo is het mogelijk dat bloedvaten langzaam maar zeker beginnen dicht te slibben. Hierdoor is er opnieuw minder ruimte in de bloedvaten, waardoor de druk op de wanden toeneemt. Aanhoudende hoge bloeddruk is slecht voor je.
  • Alcohol: Daarnaast is er nog alcohol. Alcohol is een giftige stof die ervoor zorgt dat de bloeddruk in het lichaam toeneemt. Wanneer je dus een relatief stevige drinker bent, is er een goede kans dat dat de oorzaak is van de hoge bloeddruk. Het goede nieuws is dat dit proces ook omkeerbaar is. Door te stoppen met alcohol drinken, neemt je bloeddruk namelijk geleidelijk weer af.
  • Stress: Verder mag stress zeker niet onbenoemd blijven. Door het ervaren van stress komt je lichaam onder spanning te staan. Een van de gevolgen hiervan is dat je bloedvaten vernauwen. En zoals we intussen weten, zorgt dat voor een verhoging van de bloeddruk. Stress is van origine bedoeld om te vluchten of vechten in gevaarlijke situaties. Dit gebeurde uiteraard voornamelijk als oermens. Tegenwoordig heeft stress voornamelijk negatieve gevolgen. Zeker wanneer stress onnodig lang aanhoudt.
  • Nieraandoening: Een vijfde en laatste mogelijke oorzaak van een hoge bloeddruk is een specifieke nieraandoening. Dit komt eigenlijk niet al te vaak voor. Desondanks is het wel iets om aan te denken wanneer je je niet kan vinden in alle andere mogelijke oorzaken. Bij een gezonde, ontspannen levensstijl is een hoge bloeddruk vrij ongewoon. Er is dan mogelijk iets anders aan de hand.

Wat te doen bij hoge bloeddruk: Veranderingen doorvoeren

Nu je weet wat de oorzaken van een hoge bloeddruk zijn, is het tijd om te kijken wat je er nu aan moet doen. Informatie over wat te doen bij een hoge bloeddruk is namelijk erg belangrijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zo moet er bijvoorbeeld echt iets veranderen wanneer je als gevolg van een ongezonde levensstijl met een hoge bloeddruk te maken hebt.

Al met al komt het vooral neer op bepaalde leefstijladviezen. Door je levensstijl namelijk aan te passen, is het mogelijk om de risico’s op hart- en vaatziekten te beperken. Tegelijkertijd gaat het ook de bloeddruk op termijn omlaag brengen. De belangrijke leefstijladviezen op dit gebied zijn:

#1: Stoppen met roken

De grootste boosdoener van allemaal is roken. Roken is op verschillende manieren natuurlijk erg slecht voor je. Zo is het niet alleen de nicotine die op je bloedvaten zijn tol eist. Maar ook je longen hebben het door roken flink te verduren. Hetzelfde geldt voor de mond zelf. Zaken als kanker en longproblemen liggen altijd op de loer.

Maar ook voor het hart en de vaten is roken dus erg schadelijk. Wanneer je stopt met roken, krijgen deze beiden direct een stuk meer rust. Nu de nicotine wegblijft, blijven de vaten niet continu vernauwen. En dus krijgt het bloed wat meer ruimte om door de aderen te stromen. Dit verkleint de totale druk die de wanden van je bloedvaten ondervinden. En dus is de kans op schade ook een stuk kleiner.

#2: Meer bewegen

Daarnaast is het ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan zoveel mogelijk bewegen. Een van de slechtste dingen die je in het leven kunt doen, is helemaal nooit bewegen. Als is het maar iedere dag even een halfuurtje wandelen. Dit zet al flink zoden aan de dijk.

Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een verscheidenheid aan verschillende activiteiten. Van hardlopen en fietsen tot aan fitness of tennis. Je geeft je lichaam hiermee iets mee voor op de korte en de lange termijn. Zeker wanneer het aankomt op de huidige hoge bloeddruk.

#3: Gezond eten

Dan is verder ook gezond eten van groot belang. Er zijn namelijk tal van voedingstoffen die voor een hogere bloeddruk zorgen. Het eten van te veel zout is er hier bijvoorbeeld één van. Maar ook ongezonde vetten stapelen zich op in de bloedvaten. Om nog maar niet te beginnen over cholesterol.

Door een stuk gezonder te gaan eten, ben je in staat om je bloeddruk langzaam omlaag te krijgen. Bij gezond eten is het van belang dat je dit voor een langere periode volhoudt. Het heeft namelijk niet zoveel zin om iets maar één keer of sporadisch te doen. De kunst zit hem juist in het opbouwen van gewoontes. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het ook is om het vervolgens vol te houden.

#4: Minder of geen alcohol drinken

Het drinken van alcohol is funest voor je bloeddruk. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol al zorgt voor een toename. Deze toename is alleen maar groter naarmate je meer alcohol drinkt. Zeker wanneer je dit op dagelijkse basis doet.

Op den duur zorgt alcohol ervoor dat de elasticiteit van je vaatwanden afneemt. Je bloedvaten zijn dan niet meer in staat om adequaat te reageren op een verhoogde druk. Hierdoor wordt het probleem eigenlijk alleen nog maar erger.

Hou je dus wel van een glaasje drank? Probeer dan in eerste instantie te halveren. Voor veel mensen is het vaak geen mogelijkheid om helemaal te stoppen. Echter ben je met een halvering al in staat om veel winst te boeken. Als het goed is, ga je je bloeddruk na een tijdje al een beetje zien dalen.

#5: Afvallen bij overgewicht

Op het moment dat je (ernstig) overgewicht hebt, neemt de kans op een hoge bloeddruk flink toe. Door het extra aanwezige vet in het lichaam moet je lichaam een stuk harder werken. Een belangrijke maatregel die je op dit punt dus kunt nemen, is afvallen.

Afvallen doe je idealiter door de eerdere maatregelen met elkaar te combineren. Ga bijvoorbeeld gezonder eten en zorg voor meer beweging. Binnen de kortste keren beginnen de kilo’s er dan vanaf te vliegen. En niet alleen de kilo’s vliegen eraf, ook je bloeddruk gaat gestaag omlaag. Zo voel je je niet alleen lichter en fitter, maar ben je ook aanwijsbaar gezonder.

#6: Stress verminderen

Ben je iemand die vaak gestrest is? Dan valt op het gebied van stressvermindering misschien nog wel de grootste winst te behalen. Zoals eerder reeds aangegeven, heeft stress een negatief effect op je bloeddruk. Door stress bevindt je lichaam zich namelijk in een gespannen staat.

Stress verminderen moet op dat moment de prioriteit hebben. Belangrijk is om daarbij de bron van de stress te achterhalen. Vaak zijn er een of meerdere oorzaken van stress die er bovenuit steken. Dit moet je bijvoorbeeld zoeken in:

  • Werk: Werkdruk is een van de meest bekende veroorzakers van stress. Bijvoorbeeld wanneer je vaak te maken krijgt met deadlines. Je moet iedere keer weer iets voor een bepaald moment afkrijgen. Doe je dit niet, dan zijn er consequenties aan verbonden. Maak werkdruk daarom bespreekbaar met je werkgever. Ga minder werken of deel je werk beter in. Dit gaat geheid goed zijn voor je bloeddruk.
  • Persoonlijke relaties: Ook persoonlijke relaties zijn een bron van stress. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met problemen in je eigen relatie. Of er is sprake van een conflict met een familielid. Dit is dan mogelijk de oorzaak van je hoge bloeddruk. Door het conflict op te lossen en de stress te verminderen, neemt ook je bloeddruk weer af.
  • Angst: Tot slot lopen veel mensen rond met bepaalde angsten. Bijvoorbeeld faalangst of de angst voor meningen van anderen. Ook dit zijn duidelijke bronnen van psychologische stress. Door hieraan te werken, ben je in staat om stress wat meer uit je lichaam te krijgen.

Ga bij een hoge bloeddruk aan de slag met deze bovenstaande informatie. Door periodiek bij te houden wat je bloeddruk is, ga je al snel vooruitgang merken. Hoe meer positieve veranderingen je doormaakt, hoe sneller de resultaten komen.