Heel veel mensen zullen wel eens een tekenbeet krijgen in hun leven. Het is over het algemeen niet echt iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Zolang je de teek op de juiste manier weghaalt en altijd oplet op kringen is het niet gevaarlijk. Wel is het zo dat het in potentie gevaarlijk kan zijn.

Ben je nu benieuwd wat te doen bij een tekenbeet en wat de symptomen zijn van een beet? Dan is het handig om snel verder te lezen. We hebben het namelijk wat makkelijker voor je gemaakt door het een en ander in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit even goed door te nemen weet je zeker dat je niet meer voor verrassingen komt te staan!

Wat is een tekenbeet?

Laten we als eerste eens kijken naar de tekenbeet. Het is namelijk handig om te zien wat voor beestje het is en waar de beten over het algemeen plaats kunnen vinden. Teken zijn aan te merken als kleine bloedzuigende insecten. Ze kunnen in grootte variëren van zo klein als het hoofd van een speld tot zo groot als een potloodgummetje.

Teken zijn insecten die zijn voorzien van acht poten. Het zijn spinachtigen. Dit houdt in dat ze verwant zijn aan spinnen, maar dat het wel een ander soort dier is. Van spinnen is namelijk niet bekend dat deze echt bloed uit het lichaam zuigen.

De verschillende soorten teken kunnen in kleur variëren van bruintinten tot roodbruin en zwart. Naarmate ze meer bloed opnemen zullen de teken groten worden. Op hun grootst kunnen teken ongeveer zo groot zijn als een knikker.

Nadat een teek zich enkele dagen met zijn gastheer heeft gevoed, raken ze volgezogen. Dit kan ervoor zorgen dat ze een groene of een blauwe kleur krijgen. Teken geven over het algemeen de voorkeur aan warme en vooral vochtige plekken op het lichaam. Hier kan je dus denken aan de lies, maar ook aan plekken onder de oksel of op je kuiten.

Als een teek eenmaal op je lichaam zit, zal hij zich waarschijnlijk verplaatsen naar een verstopt plekje. Ze bijten zich vast in je huid en beginnen bloed te zuigen. In tegenstelling tot de meeste andere insecten die bijten, blijven teken meestal aan je lichaam vastzitten nadat ze je gebeten hebben.

Na een periode van maximaal 10 dagen waarin ze bloed uit je lichaam hebben gezogen, kan een volgezogen teek zich losmaken van de plek van de beet.

Ziekte van Lyme door een tekenbeet

Hoewel de meeste teken geen Ziekte van Lyme dragen is het wel mogelijk dat je helaas last krijgt van deze ziekte door een tekenbeet. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door vier belangrijke soorten bacteriën. De ziekte van Lyme is de meest overgebrachte ziekte door teken in ons land en wordt overgebracht door de beet van een besmette zwartpootteek. Deze teek staat ook wel bekend als de herten teek.

Je loopt meer kans de ziekte van Lyme te krijgen als je veel tijd doorbrengt in grasrijke en dicht beboste gebieden waar teken die de ziekte van Lyme overbrengen veel voorkomen. Het is dan ook echt belangrijk om vaak op teken te controleren. Bij de Ziekte van Lyme is het mogelijk dat je last krijgt van enkele van de onderstaande symptomen.

De symptomen van de ziekte van Lyme

  • Rode uitslag op de huid – van de eerste dag tot 30 dagen na de beet van een besmette teek kan een zich uitbreidende rode huiduitslag ontstaan. Dit is vaak een plek die in het midden opklaart en een patroon van rode ogen vormt. De huiduitslag breidt zich in de loop van de dagen langzaam uit en kan een diameter van 30 centimeter bereiken. De uitslag jeukt meestal niet en is ook niet pijnlijk, maar kan wel warm aanvoelen. Het is handig om even een kring te zetten om de tekenbeet als je hem ontdekt. Dit maakt het voor jezelf namelijk mogelijk om te zien of de plek mogelijk groter wordt. Op die manier hou je meer overzicht over het verloop.
  • Neurologische problemen – het is helaas ook mogelijk dat je last krijgt van bepaalde mentale of neurologische problemen bij een tekenbeet. Weken, maanden of zelfs jaren na de beet kun je een ontsteking van de membranen rond je hersenen, tijdelijke verlamming van een kant van je gezicht, gevoelloosheid of zwakte in je ledematen en verminderde spierbeweging krijgen. Als je hier last van krijgt dan is de kans erg groot dat je de ziekte van Lyme hebt gekregen door de beet. Het is op dit moment nog niet echt mogelijk om volledig van de klachten af te komen.
  • Bijkomende symptomen – als laatste is het mogelijk dat je last krijgt van enkele bijkomende symptomen. Koorts, koude rillingen, vermoeidheid, lichaamspijn, hoofdpijn, stijve nek en gezwollen lymfeklieren kunnen met de uitslag gepaard gaan. Dit zal altijd van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen hebben er dan ook meer last van dan anderen.

Slechts een minderheid van de tekenbeten leidt tot de ziekte van Lyme. Hoe langer de teek op je huid blijft zitten, hoe groter het risico dat je de ziekte oploopt. Lyme-infectie is onwaarschijnlijk als de teek minder dan 36 tot 48 uur vastzit.

Als je denkt dat je gebeten bent en tekenen en symptomen van de ziekte van Lyme hebt neem dan contact op met je arts. De behandeling van de ziekte van Lyme is doeltreffender als er in een vroeg stadium mee wordt begonnen. Door er op tijd bij te zijn is het mogelijk om met de klachten om te gaan.

Hoe moet je een teek verwijderen

Goed, tijd om door te gaan naar de vraag wat te doen bij een tekenbeet. Het belangrijkste is om gelijk in te grijpen als je een teek op de huid ziet zitten. Als je ziet dat een teek nog op de huid zit, verwijder deze dan onmiddellijk. Er zijn veel manieren om teken te verwijderen, maar sommige zijn effectiever dan andere.

De beste manier is om altijd gebruik te maken van een tekentang. Met tekentang ben je in staat om de teek eenvoudig van de huid af te halen zonder dat je het kopje van het lichaam af trekt. Hoe moet je dit dan doen vraag je je af? Pak de teek met een tekentang dicht bij de huid waar hij zich heeft ingegraven. Knijp niet in de teek, want dan kan er meer speeksel van ziekteverwekkers in het lichaam komen.

Trek de teek vervolgens met gelijkmatige druk naar boven. Draai of ruk niet aan de teek. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hoofdje achter zal blijven in het lichaam, iets wat je niet wilt hebben. Het verwijderen van een teek kan lastig worden als het lichaam van de teek afbreekt tijdens het verwijderen.

Als dit gebeurt, probeer dan de rest van de teek uit te knijpen of laat de teek zitten en laat hem zo snel mogelijk verwijderen door je huisarts. De huisarts is in staat om de teek vervolgens weg te halen van de huid als je er zelf niet uit kunt komen. Je kunt een plop horen als de teek wordt verwijderd. Dit is niet erg, het is alleen het geluid van het loskomen van het hoofdje van de huid.

Tip – bewaar je teek in een zakje

Dit lijkt misschien een rare tip, maar dat is het niet. Het is namelijk echt handig om je teek in een zakje te bewaren. Hier zijn verschillende redenen voor te geven. Op de eerste plaats kan het bewaren van de teek je arts helpen bepalen of de teek drager is van een potentiële ziekte in het geval dat je symptomen ontwikkelt na de beet.

Het kapotmaken van een teek die zich op je huid heeft vastgezet, kan ook meer gifstoffen in je lichaam vrijmaken. Dit kan ervoor zorgen dat je nog meer blootgesteld kunt worden aan mogelijke besmettelijke ziekten. Probeer dus echt de teek intact te houden als je hem gaat verwijderen van de huid en zorg ervoor dat je hem even goed bewaart. Wellicht dat je hem nog nodig blijkt te hebben voor later.

Conclusie – wees op tijd met ingrijpen

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de beet van de teek en over de vraag wat te doen bij een tekenbeet. Het is bij een tekenbeet echt van belang om zo snel mogelijk in te grijpen. Wees altijd voorzichtig bij het verwijderen van de teek en zorg ervoor dat je ook het kopje weghaalt.

Mocht je het nu niet helemaal vertrouwen dan raden wij je aan om even langs te gaan bij de huisarts. Deze kan beter bekijken of het van belang is om er iets meer aan te doen of niet. Neem ook zeker een kijkje bij de talloze andere artikelen op deze site als je nog meer te weten wilt komen over jouw gezondheid!

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/
https://www.rodekruis.nl/
https://www.zol.be/