Duizeligheid is van zichzelf iets vreemds om mee te maken. Zeker wanneer je het voor de eerste keer echt ervaart, vraag je je al snel af wat er nu eigenlijk gebeurt. Je verliest een gedeelte van je evenwicht en je dreigt om te vallen. Al met al vrij angstig om mee te maken. Het is dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak, een goede behandelmethode en manieren om het in de toekomst te voorkomen. In dit artikel leer je dan ook alles over wat te doen bij duizeligheid.

Oorzaken van duizeligheid

Allereerst is het altijd erg belangrijk om te kijken naar de mogelijke oorzaken van duizeligheid. Want pas wanneer je weet waar het nu precies vandaan komt, ben je in staat om het effectief te behandelen. Wanneer je dit namelijk niet weet, is de kans aanwezig dat je iedere keer dezelfde fouten blijft maken.

In de praktijk blijken de volgende oorzaken van duizeligheid het vaakst voor te komen:

  • Ontsteking evenwichtsorgaan: Er zijn een aantal duidelijke medische aandoeningen die mogelijk duizeligheid tot gevolg hebben. Een ontsteking van het evenwichtsorgaan is er hier een van. Wanneer je hier namelijk mee te maken hebt, is je lichaam niet in staat om zelf goed het evenwicht te behouden. Wat je vaak ziet, is dat deze ontsteking aansluit op een griepje dat je eerder had. Het is dan een vorm van een virale ontsteking.
  • Ziekte van Ménière: Ook zou de ziekte van Ménière in potentie de oorzaak kunnen zijn. Bij deze ziekte krijg je veelvuldig te maken met vormen van duizeligheid. Dit is het directe gevolg van een ziekte in het evenwichtsorgaan. Om te ontdekken of je echt met deze ziekte te maken hebt, is het raadzaam om dit door je huisarts te laten onderzoeken.
  • Migraine aanval: Verder moet je bij duizeligheid soms ook denken aan een ‘simpele’ aanval van migraine. Je merkt al snel of dit inderdaad de oorzaak van je duizeligheid is, aangezien een migraine aanval over het algemeen gepaard gaat met veel hoofdpijn. Er bestaat dan geen twijfel waar je op dat moment mee te maken hebt.
  • Te snel opstaan: Soms is het ook een kwestie van een veel simpelere oorzaak zoeken. Zo is het al mogelijk om duizelig te worden wanneer je te snel opstaat. Dit is eigenlijk iets wat iedereen op den duur weleens meemaakt. Wanneer je te snel opstaat, zakt je bloed onder invloed van de zwaartekracht namelijk naar beneden je benen in. Hierdoor ontstaat er dan een korte periode waarin je je even duizelig voelt.
  • Medicijnen: In andere gevallen is er sprake van de bijwerking van een medicijn. Er zijn namelijk tal van medicijnen die duizeligheid als bijgevolg hebben. Zo is het raadzaam om bij medicijngebruik te kijken of een van de medicijnen hier de oorzaak van is. Je hebt dan meteen meer duidelijkheid over de bron van jouw duizeligheid. Wat te doen bij duizeligheid hangt dan ook sterk af van het feit of je iets aan je medicatie kunt doen.
  • Stress: En tot slot wil ook stress nogal eens een belangrijke rol spelen bij duizeligheid. Wanneer je namelijk te veel stress ervaart, ben je niet goed in staat om dit te verwerken. Hierdoor draait het lichaam als het ware tijdelijk dol. Deze overprikkeling van je brein leidt dan mogelijk tot een gevoel van duizeligheid. Bij stress als oorzaak van de duizeligheid is het vanzelfsprekend een goed idee om naar de bron van de stress te kijken. Daar ligt dan ook de oplossing van het probleem.

Bekijk voor jezelf eens rustig welke oorzaak het meest logisch is. Gebruik je bijvoorbeeld een aantal medicijnen? Zoek hier dan eens wat meer informatie over op. Of ben je iemand die over het algemeen veel stress ervaart? Misschien moet je daar dan eens aan gaan werken.

Duizeligheid behandelen

Na het vinden van de oorzaak die het meest op jouw situatie van toepassing is, is het tijd voor de volgende stap. Je wilt namelijk zo snel mogelijk van je duizeligheid af zijn. In potentie is het ook erg gevaarlijk om hiermee rond te lopen. Je wil niet ineens onverwachts omvallen en ergens tegenaan komen. Je doet er dan ook goed aan om te kijken wat de opties precies zijn.

Al met al zijn er verschillende behandelmethoden die je gaan helpen bij duizeligheid. Gezien veel mensen die ervaren, is er intussen ook veel informatie over beschikbaar. Kies daarom voor een of meerdere van de volgende opties:

  • Zitten of liggen: Bij duizeligheid is er allereerst natuurlijk het gevaar dat je mogelijk kunt vallen. Het is daarom belangrijk om op dit gebied als eerste in te grijpen. Dit doe je door te gaan zitten of liggen. Op het moment dat je je duizelig voelt, is het bijzonder verstandig om de potentiële schadelijke gevolgen zoveel mogelijk in te perken. Ga daarom op de dichtstbijzijnde mogelijkheid direct even zitten. Op het moment dat je ergens onderweg bent, zal dit vaak om een bankje of een stoeprandje gaan. Thuis is even een minuutje of 10 a 15 op de bank of op het bed liggen de handigste optie.
  • Geen intensieve activiteiten ondernemen: Mocht de duizeligheid snel verdwijnen, dan is het alsnog af te raden om intensieve activiteiten te ondernemen. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat de duizeligheid opnieuw komt opzetten. Het laatste wat je dan wilt, is dat je middenin een intensieve activiteit zit. Dat is namelijk het scenario waarin de meeste ongelukken gebeuren. Indien je in de praktijk niet mee wilt maken wat daarvan de potentiële gevolgen zijn, doe je er goed aan om dit advies in acht te nemen.
  • Specifieke oorzaak duizeligheid achterhalen: Tot slot doe je er goed aan om op zoek te gaan naar de specifieke oorzaak van de duizeligheid. Zoals eerder in dit artikel besproken, zijn er talloze mogelijke oorzaken van de duizeligheid. Op het moment dat je niet weet waar de duizeligheid vandaan komt, is het ook heel moeilijk om deze effectief te behandelen. Of om goed te voorspellen wanneer je hier wel en niet mee te maken gaat krijgen. Vandaar dus dat het slim is om hier naar op zoek te gaan. Je bent dan optimaal voorbereid op een mogelijke situatie waarin de duizeligheid opnieuw op komt zetten. Merk je bijvoorbeeld dat stress de oorzaak is geweest? Of heb je simpelweg te snel gegeten? Of moet je het juist meer zoeken in te snel opstaan?

Aan de hand van dit behandelproces weet je in ieder geval zeker dat je op een zo veilig mogelijke manier met de situatie omgaat. Het enige wat dan nog rest, is enkele adviezen om in de toekomst te voorkomen dat je nog met duizeligheid te maken gaat krijgen.

Wat te doen bij duizeligheid om het te voorkomen

Om duizeligheid te voorkomen, zijn er in de basis meerdere stappen die je kunt ondernemen. Zoals eerder al aangegeven, is het in de eerste plaats slim om de specifieke oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. Wat te doen om duizeligheid te voorkomen is hier namelijk sterk aan verbonden. Na het achterhalen van de specifieke oorzaak is een van de volgende adviezen waarschijnlijk het meest van toepassing:

  • Vermijd stressvolle situaties: Indien stress een van de grote veroorzakers is van de duizeligheid, doe je er goed aan om stress zoveel mogelijk te vermijden. Let er dus bijvoorbeeld op dat je je op je werk niet te veel op de hals haalt. En zorg ervoor dat er thuis een situatie met minimale stress ontstaat. Zo voorkom je dat je heel langzaam weer richting duizeligheid gaat.
  • Sta niet te snel op: Verder is te snel opstaan dus een van de grootste veroorzakers van een duizelig gevoel. Vandaar dat je er ook een gewoonte van moet proberen te maken om niet meer te snel op te staan. Door jezelf dit aan te leren, is het heel goed mogelijk om hier vervolgens nooit meer last van te hebben. Je staat dan iets minder snel op, waardoor je een stuk veiliger bezig bent.
  • Eet en drink voldoende: Daarnaast moet je voldoende blijven eten en drinken. Dit is uiteraard niet alleen met betrekking tot het vermijden van duizeligheid belangrijk. Ook voor een hele hoop andere functionaliteiten van het menselijke lichaam is dit van doorslaggevend belang. Let er op dat je ook hier een gewoonte van maakt. Kies vaste tijden uit waarop je eet en drinkt. Zo voorkom je dat je ineens weer uit het niets duizelig begint te worden.
  • Blijf voldoende in beweging: Tot slot is het zaak om voldoende in beweging te blijven. Dit is voornamelijk op een latere leeftijd van toepassing. Hoe ouder men namelijk wordt, hoe slechter men vaak ter been is. Door vervolgens nog maar heel weinig te bewegen, gaat je spierkracht enorm achteruit. Dit werkt automatisch al duizeligheid in de hand. Je hebt spieren nodig om in balans te blijven. Iedere dag een halfuurtje wandelen kan op dit gebied al wonderen doen.

Heb je dus vaak last van duizeligheid? En vraag je je af wat te doen om duizeligheid te voorkomen? Volg dan stapsgewijs de adviezen op voor een betere toekomst!