Wat te doen bij diarree is iets wat we diep van binnen allemaal wel willen weten. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat iedereen weleens met diarree te maken krijgt. Het is daarbij niet altijd even duidelijk wat de oorzaak nu precies is geweest. Soms krijg je met diarree te maken terwijl je werkelijk waar geen idee hebt waar het precies vandaan komt.

Ben je iemand die sporadisch of zelfs geregeld last heeft van diarree? En wil je graag meer te weten komen over het behandelen en voorkomen van diarree? Dan doe je er goed aan om dit artikel van begin tot eind uit te lezen. In dit artikel staat namelijk alle informatie die je nodig hebt wanneer je met diarree te maken hebt.

De oorzaken van diarree

Allereerst is het zeer waardevol om meer te leren over de oorzaken van diarree. Deze zijn namelijk nogal uiteenlopend. Wanneer je meer te weten komt over de oorzaken van diarree, ga je ook beter in staat zijn om er effectief iets tegen te doen. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn:

  • Buikgriep: Buikgriep is een van de meest bekende oorzaken van diarree. Wanneer je namelijk met een buikgriep te maken hebt, bevindt zich er een virus in je buik. Deze krijg je over het algemeen binnen door de handen niet te wassen. Je raakt dan iets aan waar dit virus zich op bevindt. Denk aan een toilet, een glas of bestek. Ook is het mogelijk dat de overdracht via de lucht heeft plaatsgevonden. Dit komt voor wanneer iemand die het virus heeft moet niezen of hoesten. Via de lucht dringt het virus dan jouw lichaam binnen. Diarree is het gevolg.
  • Verkeerd voedsel gegeten: Naast een echte buikgriep, wil ook het eten van verkeerd voedsel nog weleens de oorzaak zijn. We spreken dan van een voedselinfectie. Er is dan bijvoorbeeld een bacterie aanwezig in voedsel of drinken dat je binnenkrijgt. Een bekend voorbeeld hiervan is het eten van kip dat niet volledig gaar is. Hetzelfde geldt voor voedsel dat te lang bewaard is gebleven. Zeker wanneer dit op een plek heeft plaatsgevonden die niet koel genoeg was. De bacterie zorgt dan voor een ontsteking in de darmen. Hierdoor neemt de darm minder vocht op en ontstaat er diarree.
  • Medicijngebruik: Een oorzaak die relatief genomen minder vaak voorkomt, is diarree door medicijngebruik. Er zijn namelijk bepaalde medicijnen die diarree tot gevolg hebben. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen bacteriën. Dit noemen we antibiotica. Ook staan sommige medicijnen tegen depressie erom bekend dat ze soms diarree veroorzaken. Ben je iemand die een of meerdere van dit soort medicijnen slikt? Dan bestaat er een kans dat dit de oorzaak van je diarree is geweest.
  • Te veel zoete dranken: Verder staan zoete dranken erom bekend dat ze nog weleens voor verwarring in de darmen zorgen. Zeker wanneer je ze veelvuldig achter elkaar drinkt. Dit geldt voor dranken als appelsap en light-drankjes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cola light. Wanneer je er hier in relatief korte tijd veel van drinkt, raken je darmen van slag. Opnieuw krijg je dan te maken met diarree.
  • Ontstoken darmen: Tot slot bestaan er bepaalde ziektes die voor een ontsteking in de darmen zorgen. Voorbeelden van ziektes waarbij hier sprake van is, zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Wanneer je een van beide ziektes hebt, bestaat er een goede kans op diarree. Echter heeft het behandelen van de diarree dan weinig zin. Er moet uiteraard aandacht zijn voor de overkoepelende ziekte.

Wat de oorzaak van de diarree ook is, uiteindelijk blijft het wel belangrijk om met een goede behandeling aan de slag te gaan. Het is namelijk gevaarlijk om helemaal geen aanpassingen te doen wanneer je langdurig last hebt van diarree.

Diarree behandelen

Bij (ernstige) diarree is er sprake van het gevaar op uitdroging. Je darmen zijn om de een of andere reden namelijk niet meer in staat om vocht te onttrekken. Hierdoor kampt je lichaam op de korte termijn met een tekort aan vocht. Houdt dit langer aan, dan gaat het voor serieuze problemen zorgen. Het behandelen van diarree focust zich daarom voor een belangrijk deel op het binnenkrijgen van voldoende vocht. Al met al doe je diarree behandelen het beste op de volgende manier:

  • Extra veel drinken: Het is zeer belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Aangezien je minder vocht opneemt dan normaal, moet je dus ook meer drinken dan normaal. Idealiter is dit ergens tussen de 2 en de 3 liter per dag. Kies daarbij het liefst voor water en thee. Mocht je het drinken van zoveel water en thee niet prettig vinden, dan is er altijd nog de optie om af te wisselen met bouillon. Heb je naast de diarree ook nog last van overgeven en/of koorts? Dan verlies je nóg meer vocht. Neig dan richting de 3 liter per dag of zelfs iets meer.
  • Geen fris- en energiedranken: Verder doe je er goed aan om geen frisdranken en energiedranken te nuttigen. Deze eisen hun tol op de darmen. En de darmen hebben het bij diarree nu juist al zwaar te verduren. Daarom is het slim om deze even links te laten staan. Heb je zelfs al langer dan 1 week last van diarree? Dan moet je eigenlijk helemaal geen zoete dranken meer drinken. Wacht daarmee totdat je lichaam weer volledig functioneert op de manier die je gewend bent.
  • Proberen te blijven eten: Bij diarree (en misselijkheid) is het altijd verstandig om te blijven proberen te eten. Eten is namelijk je belangrijkste bron van energie. Het lichaam heeft energie nodig om er weer bovenop te komen. Het is daarbij niet nodig om jezelf keihard te dwingen om te eten. Probeer het in ieder geval in kleine beetjes. Je lichaam krijgt dan ruim de tijd om al het eten op een goede manier te verwerken. Zonder dat het er allemaal alweer snel uitkomt.
  • Voldoende (nacht)rust krijgen: Tot slot is ook voldoende (nacht)rust krijgen een belangrijke manier van diarree behandelen. Zeker wanneer je je echt ziek voelt en bijvoorbeeld ook last hebt van koorts. Je bent dan goed ziek. Rust gaat je dan helpen om er weer bovenop te komen. Het lichaam hoeft dan maar minimaal energie te besteden aan onnodige activiteiten. In plaats daarvan heeft het alle tijd om te herstellen.

Wat te doen bij diarree begint al met al bij het herkennen van de oorzaak. Vervolgens ga je aan de slag om de diarree zo goed mogelijk te behandelen. Uiteindelijk wil je echter naar een plek toe waarbij je in staat bent om diarree te voorkomen. Zo hoef je er niet iedere keer opnieuw last van te krijgen.

Diarree in de toekomst voorkomen

Omtrent wat te doen bij diarree is er dus ook een belangrijke rol weggelegd voor het voorkomen van diarree. Middels enkele specifieke aanpassingen in je levensstijl is er al een goede kans dat je veel minder vaak met diarree te maken krijgt. Het gaat daarbij om de volgende zaken:

  • Veilig omgaan met voedsel: Voedsel is een van de grootste veroorzakers van diarree, zoals we eerder opgemerkt hebben. Ga daarom in de toekomst een stuk veiliger om met voedsel. Bewaar geopend of bereid voedsel daarom nooit langer dan 2 dagen in de koelkast. En zorg er sowieso altijd voor dat je voedsel niet op een warme plek bewaart. De kans op de aanwezigheid van bacteriën neemt dan alleen maar verder toe.
  • Schone materialen gebruiken: Verder is er zeer belangrijk dat je alleen gebruikmaakt van schone materialen. Daarmee doelen we bijvoorbeeld op schone messen en snijplanken. Maak voedsel nooit klaar met een mes of op een snijplank waar je eerder rauw vlees mee hebt klaargemaakt. Maak deze materialen na iedere keer koken volledig schoon voordat je ze nog een keer gebruikt.
  • Veelvuldig je handen met zeep wassen: Daarnaast is het veelvuldig wassen van je handen met zeep een zeer goed idee. Eigenlijk iedere keer dat je met je handen iets hebt aangeraakt dat mogelijk bacteriën of virussen met zich mee draagt. Denk aan deurklinken, toiletten en andere materialen buitenshuis. Daarbij is het een goede gewoonte om jezelf aan te leren altijd je handen te wassen voordat je gaat koken en voordat je gaat eten.
  • Extra opletten op reis: Tot slot moet je op reis altijd extra goed opletten. Voornamelijk in de landen waar de hygiëne er niet zo goed aan toe is als in Noordwest-Europa. Een ongeluk zit dan al in een klein hoekje. Het is niet voor niets dat er zoveel mensen zijn die op reis te maken krijgen met diarree. Bovendien verpest het een flink deel van je vakantie wanneer dit het geval is. Voorkom dit volledig door de regels met betrekking tot voedsel en het wassen van je handen in acht te nemen.

Ben of ken je dus iemand die last heeft van diarree? En wil je dit graag op een zo veilig mogelijke manier behandelen? Onderneem dan op tijd actie en volg de informatie die je in dit artikel terugvindt. Zo ben je niet alleen sneller van je diarree af, maar ga je hier in de toekomst ook een stuk minder vaak mee te maken krijgen.