Een depressie is vanzelfsprekend vreselijk om mee te maken. Het is dan helaas ook een jammere constatering om te zien dat steeds meer mensen met een depressie te maken krijgen. De verschillende mogelijke oorzaken hiervan zijn zeer divers. Gelukkig is er steeds meer over bekend en is het daardoor ook steeds beter te doen om een depressie effectief te behandelen. Wat te doen bij een depressie hangt dan ook grotendeels af van het individu. Want waar heeft die specifieke persoon precies mee te maken gehad?
In dit artikel gaan we dieper in op alles wat met een depressie te maken heeft. Van de verschillende oorzaken en een behandeling tot aan manieren om een depressie in de toekomst te voorkomen. Zo heb je in één klap alles bij de hand om deze nare ziekte effectief te bestrijden.
Oorzaken van depressieve gevoelens
Laten we om te beginnen even de verschillende oorzaken van een depressie erbij pakken. Want dat zijn er namelijk nogal wat.
Echter is het daarbij belangrijk om eerst vast te stellen wanneer er sprake is van een depressie. Want dit is iets wat nog lang niet bij iedereen bekend is. In de praktijk spreek je in medische termen van een depressie op het moment dat je je langer dan 2 weken erg somber voelt en/of nergens zin in hebt. Er is dan namelijk sprake van een langere, aaneengesloten periode van hetzelfde. Dit betekent dat er inderdaad onderliggend iets aan de hand is.
Zoals gezegd is er bij verschillende situaties vaak sprake van verschillende oorzaken. En zodoende is er een lijst ontstaan van oorzaken van depressies die er als volgt uitziet:
Overlijden in de familie
Een (onverwachts) overlijden in de familie is vaak een zeer schokkende gebeurtenis. Zelfs als het er wel aan zat te komen, vinden sommige mensen het erg moeilijk om hiermee om te gaan. Wat je dan ziet, is dat je het geen plekje kunt geven. Het blijft als een soort van onderliggend ongemak je hele dag beïnvloeden. En dit soms voor weken achter elkaar. Er is dan sprake van een tijdelijke depressie vanwege een overlijden. Het enige fijne punt hieraan is dat er op een gegeven moment eigenlijk altijd wel een moment komt dat je het wel een plekje kunt geven. Hierdoor is het bij deze vorm van een depressie vaak een kwestie van er wat tijd overheen laten gaan.
Onderliggende medische reden
Daarnaast kan een potentiële oorzaak van depressie ook zijn dat er sprake is van een onderliggende medische reden. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat een of andere aandoening de veroorzaker van een depressie is. Zeker wanneer dit een aandoening is die in de hersenen voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan Parkinson of een andere neurologische ziekte. Bij een redelijk onverklaarbare depressie is er soms sprake van zo’n onderliggende medische reden. Dit verklaart dan ook waarom de depressie zo ineens op is komen zetten. Het is niet een depressie waar je een externe reden voor aan kunt wijzen.
Gebruik van stimulerende middelen
Verder is het gebruik van stimulerende middelen een bekende veroorzaker van depressies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan drank en drugs. Bij herhaaldelijk, intensief gebruik eist het gebruik van stimulerende middelen zijn tol op het lichaam. Zo is het fysiek bijvoorbeeld erg zwaar voor het lichaam. Het moet keihard werken om deze toxische middelen op een zo effectief mogelijke manier te verwerken. Daarbij eist het ook op mentaal gebied zijn tol. Want vanwege de werking van drank en drugs blijven er bij het gebruik ervan vaak minder ‘positieve’ hormonen in het lichaam achter. De bronnen van deze hormonen zijn dankzij de drank en drugs te intensief aangeboord. Hierdoor heeft het zo’n verslavende werking. Wanneer je er namelijk mee stopt om het te gebruiken, voel je je een stuk minder goed dan wanneer je ermee door blijft gaan.
Psychologisch ongemak
Tot slot is ook psychologisch ongemak natuurlijk een veroorzaker van depressie die genoemd dient te worden. De mogelijke vormen van psychologisch ongemak zijn zeer uitgebreid. Zo willen symptomen als veel piekeren, negatief denken, perfectionisme en faalangst nog weleens vaak voorkomen. Al met al is er vaak sprake van weinig zelfvertrouwen. Een gevoel van onmacht valt over je heen, waardoor je niet zomaar een weg uit een bepaalde levenssituatie weet te vinden. Het gevolg is dan dat je met een depressie te maken krijgt.
Probeer voor jezelf na te gaan of je de specifieke oorzaak van jouw depressie kunt achterhalen. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar je herstel. Door te weten wat het heeft veroorzaakt, doe je ook meer kennis op over de manieren om het te behandelen of zelfs te voorkomen.
Een depressie behandelen
Een depressie behandelen is de volgende stap op weg naar je herstel. Het is daarbij fijn om te weten dat er talloze behandelmethoden zijn om van een depressie af te komen. Hierdoor is er in ieder geval altijd de hoop dat er een manier tussen zit waar jij iets aan gaat hebben. Al met al zijn er de volgende mogelijke behandelingen van een depressie:
Medicijnen
Er bestaan verschillende medicijnen die in staat zijn om een depressie te verhelpen. Let er daarbij wel op dat het vaak verstandiger is om voor een ‘natuurlijke’ oplossing te kiezen. Je wilt namelijk niet afhankelijk worden van de medicijnen op de lange termijn. Het is dan niet meer zeker dat je zonder het gebruik van deze medicijnen van de depressie af bent. Deze keert op het moment dat je met de medicijnen stopt dan mogelijk gewoon weer terug. Medicijnen ziet men daarom vaak als een laatste optie. Wanneer de rest van de behandelmethoden echt allemaal niet werken, is dat er altijd nog.
Met een psycholoog praten
In veel gevallen gaat er mentaal iets mis waardoor je in een depressie raakt. Dit is waar we met de laatste potentiële oorzaak op doelden. Het heeft dan enorm veel zin om met een psycholoog te gaan praten. Een psycholoog weet namelijk als geen ander te achterhalen wat de issue dan precies is. Deze zal specifieke vragen stellen om dit te achterhalen. Uiteindelijk kom je er dan vaak achter dat de oorzaak heel ergens anders ligt dan waar je zelf dacht dat deze lag.
Actief worden
Iets wat hoe dan ook flink gaat helpen, is ervoor zorgen dat je een stuk actiever wordt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om iedere dag een halfuurtje of meer intensief te sporten. Door op deze manier actief te blijven, zorg je op een natuurlijke wijze voor de afgifte van ‘positieve hormonen’ door het lichaam. Dit is ook de reden dat mensen zich vaak zo goed voelen na het sporten. Het motiveert je alleen nog maar meer om het vaker te blijven doen.
Verslaving(en) verhelpen
Is er sprake van een verslaving aan drank, drugs, gamen of iets anders? Dan moet het verhelpen van deze verslaving de prioriteit hebben. Het heeft namelijk een enorm negatief effect op je lichaam en op je mentale staat. Wanneer je ergens verslaafd aan bent, zorgt het ervoor dat je te weinig aandacht voor andere zaken hebt. Door hier te weinig aandacht voor te hebben, gaat je mentale staat al snel achteruit. Denk bijvoorbeeld aan relaties met vrienden en familie.
Ook is het natuurlijk heel goed mogelijk om voor een combinatie van deze behandelmethoden te gaan. Op wat te doen bij depressie is niet altijd maar één duidelijk antwoord te formuleren. Soms gaat het om een combinatie van opties. Je gaat bijvoorbeeld naar de psycholoog, terwijl je tegelijkertijd ook besluit om meer te gaan bewegen.
Wat te doen tegen depressie?
Dan blijft er nog één belangrijk deelonderwerp over; een depressie voorkomen. Want zelfs nadat je deze effectief hebt weten te behandelen, wil dat nog niet garanderen dat je er voor altijd van af bent. Vandaar dat het ook zeker belangrijk is om bepaalde dingen te veranderen. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:
Structuur in je dag aanbrengen
Het aanbrengen van structuur in je dag kan nog weleens een zeer belangrijk hulpmiddel zijn. Besluit bijvoorbeeld om elke dag op hetzelfde moment op te staan en naar bed te gaan. En zorg ervoor dat je iedere dag even buiten komt. Het zijn kleine aanpassingen, die grote positieve gevolgen gaan hebben.
Contact opnemen met andere mensen
Verder heeft het ook veel zin om contact op te blijven nemen met andere mensen. Sociaal contact is iets wat de mens nodig heeft. Het voorkomt op een zeer effectieve wijze dat je in een depressie terechtkomt.
Actief blijven
Tot slot is het ook nog zaak om actief te blijven. Op fysiek gebied, maar bijvoorbeeld ook wanneer het aankomt op je werk. Het is belangrijk om dingen te blijven doen. Hierdoor voel je dat je nut hebt in de wereld.
Heb je dus te maken (gehad) met een depressie? En wil je voortaan precies weten wat je moet doen om er voor eens en altijd van af te geraken? Hou de informatie uit dit artikel dan zoveel mogelijk bij de hand!