Heb je vaak last van buikkrampen? Dan ben je zeker niet de enige. Het is namelijk een feit dat er veel mensen zijn die klachten ondervinden door buikkrampen. Vaak gaat het om een stekende pijn die een lange tijd aan kan houden. Mocht je zelf last hebben van buikkrampen dan wil je natuurlijk weten wat je hier tegen kunt doen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk van de pijn afkomen.
Om je hiermee op weg te helpen hebben we besloten om het belangrijkste over buikkrampen in dit artikel op een rijtje te zetten. Wij laten je zien wat buikkrampen zijn en wat te doen bij buikkrampen om er zo snel mogelijk vanaf te komen!
Inhoudsopgave
Wat zijn buikkrampen – kramp in de buik
We zullen je straks meer laten zien over de vraag wat je eigenlijk tegen buikkrampen kunt doen. Maar voor het zover is, is het handig om eerst even te kijken naar buikkrampen zelf. Het is namelijk echt zo dat veel mensen niet weten wat buikkrampen precies zijn. Buikkramp is pijn die optreedt tussen de borstkas en het bekkengebied. De buikkrampen kunnen zowel scherp als licht van aard zijn. Het wordt ook wel buikpijn genoemd. Ontstekingen of ziekten die de organen in de buik aantasten, kunnen ook zorgen voor aardig wat buikpijn. We zien dat het zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt, al zien we dat met name kinderen vaak last hebben van buikkrampen wanneer ze jong zijn.
De klachten die gepaard gaan met buikkrampen lopen sterk uiteen. Buikpijn kan worden omschreven als plaatselijk, krampachtig of koliekachtig. Gelokaliseerde pijn beperkt zich tot één deel van de buik. Dit komt vaak door een specifiek problemen in een bepaald orgaan. De meest voorkomende oorzaak van lokale pijn zijn echter nog altijd maagzweren. We spreken van maagzweren bij open zweren aan de binnenkant van de maag. De pijn die je voelt kan gepaard gaan met diarree, constipatie of juist met een opgeblazen gevoel of een hoge mate van winderigheid. Bij vrouwen kan het samengaan met menstruatie of zelfs een miskraam als het zeer ernstig is. Deze pijn komt en gaat en zal in veel gevallen overgaan zonder dat je hier al te veel voor hoeft te doen. Koliekpijn is een symptoom van ernstigere aandoeningen. Hier kan gedacht worden aan de aanwezigheid van galstenen of nierstenen.
Oorzaken van buikkrampen
Een belangrijke vraag om te beantwoorden is wat de oorzaken zijn van buikkrampen. Buikkramp kan door diverse soorten aandoeningen worden veroorzaakt. De belangrijkste oorzaken zijn op dit moment nog altijd infecties, abnormale gezwellen, ontstekingen, obstructie (verstopping) en diverse soorten darmaandoeningen. Infecties in de keel, de darmen en het bloed kunnen ertoe leiden dat bacteriën in je spijsverteringskanaal terechtkomen. Dit kan zorgen voor buikkrampen. Deze infecties kunnen ook veranderingen in de spijsvertering veroorzaken, zoals diarree of constipatie. Krampen die gepaard gaan met de menstruatie zijn ook een mogelijke bron van pijn in de onderbuik, maar deze zijn meer bekend als oorzaak van bekkenpijn. Hieronder staan een enkel andere oorzaken voor kramp:
- Voedselvergiftiging – Dit gebeurt wanneer je voedsel eet dat besmet is met bepaalde ziektekiemen. Maagkrampen kunnen een van de symptomen zijn. Het kan minuten, uren of dagen duren voordat de symptomen optreden. Senioren, kinderen jonger dan 5 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een slecht immuunsysteem lopen een grotere kans om voedselvergiftiging op te lopen. De meeste mensen worden beter zonder naar de dokter te gaan. Rust in de tussentijd uit en vermijd het voedsel dat je mogelijk ziek heeft gemaakt. Als je moet overgeven of diarree hebt, zeggen de deskundigen dat je veel water moet drinken om uitdroging te voorkomen. Ga altijd naar de dokter als de symptomen ernstiger worden. Dit kan in het geval dat je last hebt van bijv. ernstige koorts of van een zeer heftige pijn in de gehele buik.
- Buikgriep – Ondanks dat het niet wordt veroorzaakt door het griepvirus wordt buikgriep wel als een soort griep gezien. Dit komt met name door de symptomen die je kunt ondervinden als je ziek bent. Er zijn diverse soorten maagvirussen. Het bekende Norovirus komt in ons land het meest voor. Omdat een buikgriep en voedselvergiftiging vergelijkbare symptomen hebben is het makkelijk om de twee door elkaar te halen. Je krijgt buikgriep door nauw contact met iemand die het virus heeft, zoals het delen van voedsel of keukengerei. Je kunt het virus ook oplopen door onveilig voedsel en water te eten of te drinken. In tegenstelling tot voedselvergiftiging kan het virus wel gemakkelijk overgaan op andere mensen. Er is geen medische behandeling voor een maagvirus, vaak gaat het vanzelf weer over binnen een paar dagen.
- Uitdroging – Een oorzaak die nog wel eens over het hoofd wordt gezien door mensen bij buikkrampen is een mate van uitdroging. Verlies van elektrolyten door uitdroging als gevolg van zweten, braken en diarree kan leiden tot spierkrampen in je hele lichaam. Dit is dan ook niet anders voor je maag. Dit gebeurt omdat spieren elektrolyten zoals calcium, kalium en magnesium nodig hebben om goed te werken. Wanneer ze deze elektrolyten niet hebben, kunnen je spieren abnormaal gaan werken en een toeval krijgen. Andere symptomen van uitdroging zijn extreme dorst, hoofdpijn en duizeligheid. Het spreekt voor zich dat je in dit geval gewoon meer moet drinken. Probeer om altijd 2 liter water te drinken per dag.
Wat te doen tegen buikkrampen?
Buikkrampen kunnen dus erg vervelend zijn. Het lastige is dat het niet altijd mogelijk is om te zien wat de oorzaak is van jouw buikkrampen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je nagenoeg altijd kunt doen om van de buikkrampen af te komen. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door deze dingen hieronder even voor je op een rijtje te zetten. Zo weet je wat te doen bij buikkrampen:
#1: Neem pijnstillers
Als je buikkrampen pijnlijk zijn, kan een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol. Je moet voorzichtig zijn met OTC-pijnstillers. Ibuprofen en andere medicijnen die hier op lijken kunnen bij overmatig gebruik maagzweren en schade aan de nieren veroorzaken. Teveel ibuprofen kan in grote hoeveelheden leverschade en zelfs leverfalen veroorzaken. Neem je erg veel pijnstillers om je buikkrampen te verminderen dan is het handig om eerst even langs te gaan bij je huisarts. Hij of zij kan kijken of je door moet gaan met het slikken van de pijnstillers of dat er een onderzoek moet komen.
#2: Medische behandelingen
De meeste maagkrampen die worden veroorzaakt door algemene aandoeningen zoals gasvorming, uitdroging en spierspanning kunnen meestal thuis worden behandeld. Andere aandoeningen of ernstige maagkrampen vereisen meestal behandeling door een arts. Je arts zal proberen de onderliggende oorzaak van je maagkrampen vast te stellen en die oorzaak te behandelen. De behandeling kan bestaan uit antibiotica voor gastritis of gastro-enteritis veroorzaakt door bacteriën, maar ook uit corticosteroïden voor ziekte van Croon. Door deze behandelingen wordt de oorzaak direct aangepakt door de arts.
#3: Supplementeer met gember
Gember is een veelgebruikte natuurlijke stof voor het verhelpen van maagklachten en indigestie. Gember bevat chemische stoffen die gingerolen en shogaolen worden genoemd. Deze stoffen kunnen helpen de samentrekkingen van de maag net even wat meer te versnellen. Hierdoor kan voedsel dat indigestie veroorzaakt sneller door de maag worden verplaatst. De chemicaliën in gember kunnen ook misselijkheid, braken en diarree helpen verminderen. Mensen met een maagklachten kunnen proberen gember aan hun eten toe te voegen of het als thee te drinken. Sommige natuurlijke gemberbieren kunnen ook genoeg gember bevatten om een maagklachten te verlichten. Je kunt gember gewoon in de winkel kopen, al is het ook mogelijk om voor supplementen te kiezen.
#4: Vermijd alcohol en tabak
De laatste tip is om alcohol en tabak te vermijden als je van jouw klachten in de maag af wilt komen. Roken kan de keel irriteren, waardoor de kans op een maagklachten toeneemt. Als je moet overgegeven, kan roken het tere weefsel nog meer irriteren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je meer last kunt krijgen van verstopping en dat hierdoor de kramp alleen maar erger zal worden dan voorheen. Ook alcohol is een stof die niet echt bevorderend is voor je buikkrampen Alcohol is een gifstof die moeilijk verteerbaar is en schade kan toebrengen aan de lever en het maagslijmvlies. Mensen met een maagklachten moeten roken en alcohol drinken vermijden tot ze zich beter voelen. Je zal zien dat deze tip echt een hoop kan doen om je van je klachten af te helpen.
Conclusie – afhankelijk van de klachten
We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over die nare buikkrampen en over de vraag wat te doen tegen buikkrampen. Wat je het beste kunt doen tegen de buikkrampen is volledig afhankelijk van de oorzaak van de kramp. Komt het door stress dan is het van belang om het rustig aan te doen en om te ontspannen. Komt het echter door een voedselvergiftiging dan is het van belang om dit eten te mijden en om goed uit te zieken. Mocht je nog meer te weten willen komen over een groot scala aan lichamelijke klachten dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden om even door te lezen!
Bronnen: