Uiteraard is het zeer vervelend om met een buikgriep te maken te krijgen. Wanneer je dit op voelt komen, heb je al snel het idee dat het erger wordt. Buikgriep staat erom bekend dat het je echt kan vellen. Wanneer je het goed te pakken hebt, heb je er zeker wel een aantal dagen last van. Belangrijk is daarom ook om er meer over te leren. Door meer te weten te komen over wat te doen bij buikgriep, heb je voortaan direct de juiste informatie bij de hand. Dit kan al met al flink wat ongemak schelen.
In dit artikel gaan we dan ook dieper in op alles wat met buikgriep te maken heeft. Van de oorzaak van buikgriep en de bijbehorende symptomen tot aan een passende behandeling om er weer vanaf te komen.
De oorzaak van buikgriep
Om te beginnen nemen we even een kijkje bij de oorzaak van buikgriep. Want wat zorgt er nu voor dat je überhaupt met deze aandoening te maken krijgt?
In alle gevallen zijn virussen of bacteriën de veroorzaker van buikgriep. Deze komen dan via je mond binnen, waardoor ze uiteindelijk in de maag en darmen terecht komen. Daarbij krijg je deze dus via je mond binnen van iemand anders die reeds buikgriep heeft. Vandaar dat het ook altijd aan te raden is om uit de buurt te blijven van iemand die dit heeft.
De verspreiding vindt plaats via de ontlasting, braaksel of het speeksel van iemand die de buikgriep heeft. Door een van deze zaken (per ongeluk) aan te raken met je handen of door te dicht in de buurt te komen, dringen de virussen of de bacteriën ook jouw lichaam binnen.
In sommige gevallen wil bedorven voedsel of besmet water nog weleens de boosdoener zijn. Ook hierin bevinden zich dan dus deze bacteriën of virussen. Bedorven voedsel moet je op een bepaald moment niet voor niets niet meer eten. Dit krioelt dan van de bacteriën. Besmet water is over het algemeen iets lastiger te herkennen. Probeer het daarom altijd bij kraanwater of water uit een afgesloten fles te houden.
Buikgriep symptomen
Om echt zeker te weten dat je met een buikgriep te maken hebt, is het belangrijk dat je de verschillende symptomen bij jezelf herkent. De belangrijkste symptomen van buikgriep zijn als volgt:
- Diarree: Een heel herkenbaar symptoom bij buikgriep is diarree. Je voelt bijvoorbeeld al snel dat het in je buik niet helemaal lekker gaat. Vervolgens moet je in alle haast naar de wc. Binnen de kortste keren ‘loop je dan leeg’. Deze diarree houdt vaak ook nog wel een tijdje aan. Het is belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. Wanneer je veel met diarree te maken hebt, hou je vocht en voedingsstoffen niet bepaald goed binnen. Het is belangrijk om deze dan consequent aan te vullen. Anders krijg je namelijk te maken met allerlei extra symptomen. Symptomen die je liever volledig links laat liggen.
- Overgeven: Ook overgeven komt geregeld voor bij een buikgriep. Het is dan erg moeilijk om bepaalde zaken binnen te houden. Bijvoorbeeld wanneer je een klein beetje probeert te eten of iets anders dan water drinkt. Wanneer een buikgriep vrij heftig is, zijn je ingewanden compleet van slag. Zo proberen af te rekenen met de bacteriën of virussen die zich in je bevinden. En om dit voor elkaar te krijgen, doen ze er alles aan om de boel ‘door te spoelen’. Overgeven maakt hier een belangrijk deel van uit. Het is op het moment zelf natuurlijk wel bijzonder vervelend om mee te maken. Zeker wanneer je veelvuldig achter elkaar moet overgeven.
- Misselijk gevoel: Naast de diarree en het overgeven zelf blijft er vaak ook langdurig een misselijk gevoel hangen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet echt zin hebt om te eten of te drinken. Daardoor heb je ook niet veel energie om bepaalde dingen te ondernemen. Een misselijk gevoel bij buikgriep houdt vaak langdurig aan. Het is dan opnieuw belangrijk dat je eten en drinken niet voor de volle 100% door dit gevoel laat tegenhouden. Er ontstaat dan binnen een redelijk korte tijd namelijk al een gevaarlijke situatie.
- Pijn in de buik: Verder is pijn in de buik erg herkenbaar bij buikgriep. Je voelt gewoon dat het in je buik allemaal niet zo goed gaat. Je hebt bijvoorbeeld te maken met pijnsteken. Maar ook het algehele gevoel in je buik is simpelweg niet goed. Je voelt dat het er aardig aan het rommelen is. Let er goed op dat de pijn niet te hevig wordt. Er komt dan namelijk een moment dat je misschien moet ingrijpen.
- Hoofdpijn: Door de algehele miserabele toestand waar je lichaam zich in bevindt, bestaat er een goede kans dat je hoofdpijn krijgt. Hoofdpijn voert over het algemeen niet de boventoon bij een buikgriep. Desondanks is het nog altijd zeer storend om hier mee te maken te krijgen. Zeker in combinatie met de andere symptomen kun je het er eigenlijk niet echt bij hebben.
- Koorts: Bij een relatief pittige vorm van een buikgriep hoort ook koorts. Je lichaam is dan dus echt aan het vechten om de bacterie of het virus te bestrijden. Hierdoor loopt je lichaamstemperatuur langzaam maar zeker op. Op een gegeven moment leidt het er mogelijk zelfs toe dat je begint te zweten, rillingen krijgt en je begint te ijlen. Hou je lichaamstemperatuur wel goed in de gaten. Wanneer deze richting de 40 graden Celsius gaat, begint het gevaarlijk te worden.
- Uitdroging: Tot slot is uitdroging een symptoom waar je echt op moet letten. Uitdroging vindt plaats wanneer je veel diarree hebt, continu moet overgeven, veel zweet en te weinig drinkt. De kans dat je te weinig drinkt is zeer groot. Zeker wanneer de andere symptomen vrij ernstig zijn. Je moet dan echt goed doorwerken om het vochtgehalte van je lichaam op peil te houden. Doe je dit niet, dan ontstaan er pas echt gevaarlijke situaties.
Buikgriep behandelen
Heb je na het bestuderen van de bovenstaande symptomen het idee dat je inderdaad met een buikgriep te maken hebt? Dan is het tijd om meer te leren over de specifieke behandeling ervan.
In de basis gaat een buikgriep vanzelf over. Over het algemeen duurt het 4 tot 7 dagen alvorens de meeste klachten verdwijnen. Dit betekent echter niet dat je verder nergens op hoeft te letten. Bij het behandelen van buikgriep zijn de volgende zaken erg belangrijk:
- Veel drinken: Zoals al even kort benadrukt, is er een serieus gevaar op uitdroging. En dus moet je voldoende blijven drinken. Hoe meer je op een dag zweet, overgeeft en diarree hebt, hoe meer je ook moet drinken. Probeer dit altijd in kleine beetjes te doen. En wissel af tussen water, thee en bouillon. Daarbij is het bij flink vochtverlies zinvol om ORS te slikken. Dit helpt het lichaam om vocht effectief op te nemen en ook goed vast te houden.
- Blijven eten: Daarnaast is het ook zaak om goed te blijven eten. Het eten levert namelijk de voedingsstoffen om bijvoorbeeld de ziekte te bestrijden. Zonder te eten, gaat het nog veel langer duren voordat je weer beter bent. Het lichaam wordt dan namelijk alsmaar zwakker. Zelfs wanneer je veelvuldig moet overgeven, blijft het zinvol om in kleine beetjes te eten. Niet alles komt er namelijk iedere keer weer uit. Alle kleine beetjes die het lichaam opneemt, zijn mooi meegenomen.
Belangrijk om ook te onthouden, is dat je anderen zo min mogelijk wilt aansteken. Aangezien buikgriep erg besmettelijk is, is het dus slim om uit de buurt van anderen te blijven. En om je handen, het toilet, bestek en deurklinken zoveel mogelijk schoon te houden.
Wat te doen om buikgriep te voorkomen
Om buikgriep voortaan effectief te voorkomen, zijn er eigenlijk twee zaken waar je echt op moet letten.
Aan de ene kant is het dus belangrijk om zoveel mogelijk je handen te wassen en uit de buurt te blijven van zieke personen. Hierdoor is overdracht van virussen of bacteriën maar in zeer beperkte mate mogelijk. Vaak gebeurt dit toch via ongewassen handen. Door ze meerdere keren per dag te wassen, ben je het gevaar effectief voor.
Daar komt nog bij dat buikgriep soms ook ontstaat als gevolg van bedorven voedsel. Een ander puntje van aandacht is dus het hygiënisch omgaan met voedsel. Check altijd goed de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen. En zorg ervoor dat je alles zo koel mogelijk bewaart. Heb je iets open gemaakt en vervolgens weer terug in de koelkast gelegd? Hoe er dan rekening mee dat de houdbaarheidsdatum op de verpakking over het algemeen niet langer geldt.
Heb je momenteel dus met een buikgriep te maken? Blijf dan goed eten en drinken en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk je handen wast en uit de buurt blijft van anderen. Door de informatie in dit artikel goed in je op te nemen, is de kans groot dat je voortaan nooit meer met een dergelijke buikgriep te maken gaat krijgen.