Een brand lijkt in de basis een ver van je bed show te zijn. Want hoe groot is de kans nu dat er ook bij jou een brand uitbreekt? In de praktijk blijkt echter dat dit nog wel vaker voorkomt dan dat men in eerste instantie denkt. Zo ligt de kans op brand bij jou thuis ongeveer op de 1 in 65. Daarbij ontwikkelt een redelijk onschuldige situatie zich al snel tot een mogelijk levensbedreigende situatie. Vandaar dat het ook belangrijk is dat je precies weet wat je moet doen. Het ondernemen van de juiste stappen is dan in potentie levensreddend. Maar, wat te doen bij brand?

Stap voor stap naar veiligheid

Op het moment dat er dan toch eindelijk brand uitbreekt, is het belangrijk om stap voor stap naar veiligheid toe te werken. Het laatste wat je namelijk wilt, is dat je bij brand in paniek raakt. Paniek is zelden tot nooit goed om rationele beslissingen te maken. In plaats daarvan doe je er een stuk beter aan om gewoon een aantal stappen te volgen. Door het volgen van de volgende stappen weet je zeker dat je in veiligheid raakt:

#1: Bluspoging bij klein brandje

Op het moment dat de brand uitbreekt, is de brand vaak nog relatief klein. In dit stadium is het dan vaak ook nog mogelijk om het brandje zelf te blussen. Het is dan vaak ook de moeite waard om hier een snelle poging te doen. Heb je bijvoorbeeld een blusdeken bij de hand? Of is er zelfs een brandblusser in de buurt aanwezig? Pak deze er dan bij en bestrijdt het brandje hiermee.

Op de vraag ‘wat te doen bij brand?’ heb je dan een redelijk snel antwoord. Het ideale scenario is dat de hele brand op dit moment alweer achter de rug is. Is dat niet het geval? Dan gaan we door naar stap 2.

#2: Bij toename brand, verlaat ruimte en sluit deur

Op het moment dat de brand groter wordt en je deze niet meer onder controle krijgt, is het tijd om de ruimte te verlaten. De situatie die is ontstaan, is te gevaarlijk geworden. Je zet alles op alles om zo snel mogelijk uit de ruimte waarin de brand zich bevindt te vluchten.

Wanneer je dit doet, is het ook belangrijk dat je de deur achter je sluit. Dit maakt de kans een stuk groter dat de brand zich niet zomaar even verspreid richting de andere ruimte. In de plaats daarvan blijft de eventuele schade in veel gevallen beperkt tot de betreffende ruimte. Dit is geen zekerheid, maar het kan zeker geen kwaad om het te proberen.

#3: Huisgenoten op de hoogte stellen

Vervolgens is het zaak om zo snel mogelijk je huisgenoten op de hoogte te stellen van de ontstane situatie. Huisgenoten moeten namelijk wel weten dat er überhaupt iets aan de hand is. Anders is het mogelijk al te laat voor ze om überhaupt nog in veiligheid te komen. Neem daarom direct actie om iedereen in huis te laten weten dat er brand is. Zo heeft iedereen nog voldoende tijd om hiermee aan de slag te gaan en zichzelf in veiligheid te brengen.

Vaak is het al voldoende om zo snel mogelijk te schreeuwen. Hiermee hoef je niet altijd te wachten tot stap 3. In veel gevallen is het ook mogelijk om dit te combineren met stap 1 of stap 2. Zorg er in ieder geval voor dat het niet langer duurt dan stap 3.

#4: Zoek de veiligste weg naar buiten

Nu iedereen op de hoogte is van de aanwezige brand, is het tijd om met z’n allen naar buiten te gaan. Zeker op het moment dat de brand niet meer onder controle te krijgen is. Er zijn dan geen andere opties meer dan te vluchten.

Zoek de meest veilige weg op naar buiten. Dit is de weg die nog onaangetast is door de brand die ergens in huis woedt. Langs deze weg heb je alle kans om je richting de uitgang van de woning te bewegen. Wacht niet te lang en geef je veiligheid op dit punt prioriteit.

#5: Vermijd rook zoveel mogelijk

Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat je rook zoveel mogelijk moet vermijden. Rook is bijzonder schadelijk voor de longen. Wanneer je dit inademt, begin je al snel te hoesten.

Daarbij moet uiteraard direct gezegd worden dat je niet altijd een optie hebt. Soms zit er niks anders op dan je door de rook heen te bewegen. In deze gevallen is het absoluut aan te raden om onder de rook door te kruipen. Rook beweegt zich vaak naar boven in een ruimte. Wanneer je dit voor je ziet gebeuren, levert het flink wat voordelen op om er onderdoor te bewegen.

Het verbetert je zicht en bovendien voorkomt het ook allerlei vormen van gezondheidsschade. Zo heb je nog altijd de mogelijkheid om volledig ongeschonden uit de brand te komen.

#6: Verzamel buiten op een afgesproken plek

Wanneer je de buitendeur hebt bereikt, loop je naar buiten en verzamel je op een afgesproken plek. Het is dus belangrijk dat je vooraf precies weet wat deze afgesproken plek is. Vaak kiezen mensen hier een parkeerplaats, pleintje of stukje stoep voor de woning.

Op deze afgesproken plek is dan direct duidelijk dat iedereen in veiligheid is gebracht. Op deze locatie loop je geen direct gevaar meer. Zo is de kans zeer aanzienlijk dat iedereen uiteindelijk ook ongeschonden uit de brand komt.

#7: Stel buren op de hoogte

Bij een grote brand dreigt er ook gevaar voor de buren. Zeker wanneer er sprake is van een grote, ongecontroleerde brand. En dus is het belangrijk dat je ook je buren op de hoogte stelt van de situatie. Bel bijvoorbeeld even bij ze aan om ze te laten weten wat er aan de hand is. Of doe dit door ze op de telefoon te bellen. Ook wanneer het midden in de nacht is. Veiligheid gaat boven alles. En bij een grote brand is het nooit precies zeker wanneer buren wel of niet veilig zijn.

#8: Bel de brandweer

Wanneer je eenmaal buiten staat en het directe gevaar voor jouzelf, je huisgenoten en de omwonenden is geweken, is het tijd om de brandweer op de hoogte te stellen. Dit doe je uiteraard het liefst zo snel mogelijk. Echter mag dit niet ten koste gaan van je eigen veiligheid. Zorg er dus altijd voor dat je eerst jezelf in veiligheid brengt. Daarna ga je zo snel mogelijk over tot het op de hoogte stellen van de brandweer.

De brandweer is erop getraind om zo snel mogelijk in actie te komen. Het zal dus nooit lang duren alvorens ze bij je voor de deur staan. Wanneer je op dit punt zit, rest er nog één stap.

#9: Voorzie brandweer van benodigde informatie

De brandweer moet zo snel mogelijk alle informatie tot zich nemen om de situatie op waarde in te schatten. Dit betekent onder andere dat je ze over de volgende zaken moet informeren:

  • De locatie van de brand: De brandweer wil zo snel mogelijk weten waar de brand zich precies bevindt. Geef dus duidelijk aan in welke ruimte er momenteel een brand woedt. Zo is de brandweer in staat om hier rekening mee te houden.
  • Wat er brandt: Geef ook aan wat er precies brandt. Wat is de oorzaak van de brand geweest? Ook dit is waardevolle informatie voor de brandweer.

  • Aanwezigheid van mens of dier: Misschien nog wel het belangrijkste voor de brandweer om te weten is of er nog mensen of dieren in het gebouw aanwezig zijn. Het redden hiervan heeft vanzelfsprekend prioriteit over het blussen van de brand zelf.

Door altijd de juiste stappen te hanteren bij een brand, is de kans het grootst dat je er uiteindelijk ongedeerd uitkomt. Bovendien gaat de brandweer je erg dankbaar zijn op het moment dat je deze stappen volgt. Hierdoor hebben zij zo snel mogelijk controle over de situatie.

Een brand voorkomen

Uiteraard is het nog beter om een brand te voorkomen. Probeer daarom op de hoogte te zijn van belangrijke informatie op dit gebied. Er zijn namelijk veel verschillende manieren waarop je een brand in z’n geheel voorkomt. De volgende tips komen hierbij goed van pas:

  • Zet kaarsen nooit dicht in de buurt van brandbaar materiaal, zoals een gordijn
  • Zorg ervoor dat kinderen niet bij aanstekers of lucifers kunnen komen
  • Laat pannen nooit onbeheerd op het fornuis staan
  • Rook niet in een zittende of liggende positie in huis
  • Laat apparaten nooit op stand-by staan wanneer je zelf niet thuis bent
  • Laat je schoorsteen geregeld checken door een schoonmaker

Met de juiste informatie op zak is de kans groot dat je niet met levensbedreigende situaties te maken krijgt. Deze informatie kan het verschil maken. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om hiervan op de hoogte te zijn. En om ervoor te zorgen dat je de stappen volgt wanneer het er echt toe doet. Zowel jijzelf als je naasten gaan hier achteraf zeer dankbaar voor zijn.