Een bloedneus is universeel verantwoordelijk voor een zeer vervelend gevoel. Het liefste heb je dan ook dat je nooit in je leven met een bloedneus te maken krijgt. Echter is dit helaas een vrij zinloze gedachte. Want zelfs als je er alles aan doet om er niet in aanraking mee te komen, kan het toch een keer gebeuren. Het enige wat je dan wilt weten, is wat te doen bij een bloedneus.

In dit artikel gaan we daarom dieper in op dit fenomeen. We kijken bijvoorbeeld naar wat er precies gebeurt bij een bloedneus, wat de specifieke oorzaken zijn en wat je moet doen om een bloedneus goed te behandelen. Zo weet je uiteindelijk altijd zeker dat je de zaken op een goede manier aanpakt.

Wat gebeurt er bij een bloedneus?

Laten we allereerst even nader bekijken wat er nu precies gebeurt bij een bloedneus. Want voor veel mensen is dit toch nog aardig onduidelijk. Waarom ontstaat een bloedneus eigenlijk? Wat gebeurt er in je lichaam dat ervoor zorgt dat er ineens bloed uit je neus komt lopen?

De binnenkant van de neus is vrij kwetsbaar. Het kan dan al snel gebeuren dat er een bloedvaatje springt. Bijvoorbeeld bij een tik tegen de neus. Er ontstaat dan een bloedneus.

Bij een bloedneus komt er vanzelfsprekend bloed uit je neus lopen. In de meeste gevallen gebeurt dit in één neusgat. Soms komt het echter ook voor dat er uit allebei de neusgaten tegelijk bloed naar beneden komt.

De oorzaken van een bloedneus

Een bloedneus kent verschillende mogelijke oorzaken. Hierdoor is het ook goed mogelijk dat verschillende mensen om verschillende redenen met een bloedneus te maken krijgen. De ene situatie is dan weer wat minder onverwachts dan de ander. Al met al zijn de volgende oorzaken van een bloedneus de meest bekende:

  • Tik tegen de neus: Een tik tegen de neus is een van de meest logische oorzaken van een bloedneus. Wanneer je bijvoorbeeld een klap krijgt. Of wanneer je je neus ergens tegenaan stoot. Door de onverwachtse tik die je neus dan krijgt, is de kans op het stukgaan van een bloedvaatje vrij groot. Wanneer deze dan ook daadwerkelijk stukgaat, begint het bloed er al snel uit te lopen. Vandaar dat je bij bokswedstrijden bijvoorbeeld vaak bloedneuzen ziet. Herhaaldelijke tikken op de neus zijn funest.
  • Peuteren in de neus: Ook peuteren in de neus kan het ongewenste effect van een bloedneus tot gevolg hebben. Zoals eerder al aangegeven, is de binnenkant van de neus een vrij kwetsbare locatie. Dit is geen plek waar je vrij ruw mee om moet gaan. En dat is nu net waar bij het peuteren in de neus wel vaak sprake van is. Hiermee beweeg je op een vrij grove wijze langs de zijkanten van je neusgaten. Dit maakt het redelijk voor de hand liggend dat je er het slijmvlies mee beschadigd. Een bloedneus is dan het directe gevolg.
  • Iets zit vast in de neus: In sommige gevallen komt het voor dat er iets vastzit in de neus. Daarbij moet je dan bijvoorbeeld denken aan een klein steentje. Bij jongere kinderen is er soms sprake van een kraaltje dat in de neus vast blijft zitten. Deze zijn aan de zijkanten vaak vrij ruw. Voor een steentje geldt bij een volwassene uiteraard hetzelfde. Ook dit heeft dan als logische gevolg een bloedneus. De een is daarbij wat heftiger dan de andere.
  • Te droge lucht: Dan is er nog de te droge lucht. Wanneer je langdurig droge lucht inademt, neemt de kwetsbaarheid van het slijmvlies verder toe. Vochtige lucht houdt het slijmvlies namelijk nat en glad. Wanneer hier te weinig aanvoer van is, droogt het op en wordt het kwetsbaarder. Er hoeft dan nog maar veel minder te gebeuren om een bloedneus te veroorzaken. Vandaar dat je bij hele warme temperaturen en de daarbij behorende lucht ook vaak meer bloedneuzen ziet.
  • Verkoudheid: Verder komt het geregeld voor dat verkoudheid leidt tot een bloedneus. Bij verkoudheid is de binnenkant van de neus sowieso al een stuk gevoeliger. Je hoeft dan maar een paar keer te niezen om in potentie al een bloedneus uit te lokken. Dit is natuurlijk een hele vervelende bijkomstigheid. Desondanks is het wel de realiteit. Krijg je dus een bloedneus terwijl je verkouden bent? Dan is dat zeer waarschijnlijk de oorzaak geweest.
  • Ouderdom: De laatste potentiële bekende oorzaak is ouderdom. Wanneer je namelijk ouder wordt, neemt de kwetsbaarheid van je bloedvaten automatisch toe. Zo ook in de neus. Dit treedt bijvoorbeeld op als gevolg van slijtage. Het is dan goed mogelijk dat je wat frequenter een bloedneus oploopt. Hier hoef je dan niet raar van op te kijken.

Nu je weet wat in potentie de oorzaak van de bloedneus is geweest, krijg je ook een beter idee bij wat je in de toekomst anders kunt doen. Het is dan tijd om te kijken hoe je het behandelen van de bloedneus het beste aanpakt. Een essentieel onderdeel van wat te doen bij een bloedneus.

Een bloedneus goed behandelen

Om een bloedneus goed te behandelen, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, ben je binnen de kortste keren weer van je bloedneus af. En dat zonder dat je er verder nog last van ondervindt. Een bloedneus goed behandelen doe je als volgt:

  1. Neus snuiten: De allereerste stap is om de neus goed te snuiten. Ga ergens op een stoel zitten en pak er een papiertje bij. Zorg er vervolgens voor dat je alles goed uit je neus snuit. Mogelijk is het daarbij nodig om dit even twee keer te doen.
  2. Neus dichtknijpen: De volgende stap is om je neus dicht te knijpen. Doe dit net onder je neusbeen. Dus echt richting het uiteinde van je neus. Het is de plek waar je neus een heel stuk zachter aanvoelt. Het bot houdt daar namelijk op. Let op dat je je hoofd daarbij niet achterover buigt. Dit is een fout die namelijk veel mensen maken. Wanneer je dat doet, loopt het bloed je keel in. Hierdoor is de kans dan groot dat je misselijk wordt. Een situatie die je het liefste voorkomt.
  3. Door de mond ademen: Nu je neus dichtzit, is het ook niet meer mogelijk om daar doorheen te ademen. Doe dit dus op een rustige wijze uit je mond. Let er echt op dat je niet te snel of te zwaar gaat ademen. Het is belangrijk dat je rustig blijft bij een bloedneus. Dit zorgt ervoor dat je helder denkt. Binnen de kortste keren is de hele situatie dan weer overgewaaid.
  4. 5 minuten wachten: Als vierde en laatste stap wacht je 5 minuten. Gedurende deze 5 minuten zit je dus met je hoofd licht voorovergebogen, terwijl je je neus dichtknijpt. Dit geeft je lichaam de benodigde tijd om zelf het wondje in de neus te herstellen. Net als bij een wondje op bijvoorbeeld je been, ontstaat er een klein korstje. Deze zorgt ervoor dat het bloeden stopt en dat er dus geen bloed meer uit je neus blijft lopen.

Een bloedneus voorkomen

Aangezien er enkele duidelijk aanwijsbare oorzaken van een bloedneus zijn, is het ook mogelijk om een bloedneus te voorkomen. Afhankelijk van de specifieke oorzaak van jouw bloedneus, is de ene methode om de bloedneus te voorkomen effectiever dan de andere. Al met al komen de volgende adviezen altijd wel van pas:

  • Niet in de neus peuteren: In je neus peuteren is funest voor de neus. Iedere keer dat je dat namelijk doet, bestaat er de kans op kleine beschadigingen. Door hier helemaal mee te stoppen, neemt de kans op een bloedneus dan ook drastisch af. Probeer er een gewoonte van te maken om hier bewust van te zijn. Iedere keer dat je jezelf erop betrapt, begin je te leren om ermee te stoppen.
  • Zachtjes de neus snuiten: Ook het snuiten van de neus is in potentie dus schadelijk. Pak dit in de toekomst dan ook slimmer aan. Bijvoorbeeld door je neus een heel stuk rustiger te snuiten. Zet minder druk op de binnenkant van je neusgaten. Zo voorkom je dat er allerlei bloedvaten openspringen wanneer je je neus snuit.
  • Vermijden van droge lucht en rook: Tot slot doe je er goed aan om voortaan droge lucht en rook te vermijden. Zeker wanneer je gevoelig bent voor bloedneuzen is dit een slim idee. Het is bijvoorbeeld een optie om de lucht in huis extra te bevochtigen. Met speciale luchtbevochtigers voorkom je zo dat een bloedneus als gevolg van droogte zomaar ontstaat.

Ben jij dus iemand die geregeld met een bloedneus te maken krijgt? En wil je daarbij weten wat te doen bij een bloedneus? Lees de bovenstaande informatie dan meerdere keren zorgvuldig door. En probeer de informatie ook toe te passen in je eigen leven. Zo neemt de kans op een bloedneus in de toekomst flink af. Je leven wordt er hierdoor al snel een heel stuk gemakkelijker door. Je hebt je doel bereikt!