Wat te doen bij een blaasontsteking is bijzonder belangrijke informatie om op de hoogte van te zijn. Wat je namelijk absoluut niet wilt hebben, is dat een blaasontsteking te lang onbehandeld blijft. In het ergste geval krijg je dan namelijk met ernstige ziektebeelden te maken. En dat zijn vanzelfsprekend zaken die je het liefst voorkomt. Het is dan ook erg prettig om te weten dat de juiste informatie over wat te doen bij een blaasontsteking gewoon beschikbaar is.

In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over een blaasontsteking. Zowel voor mannen als ook voor vrouwen, aangezien daar nog wel een duidelijk verschil in zit. Zo weet je aan het einde van dit artikel precies wat je te doen staat.

Oorzaken blaasontsteking bij vrouwen

Laten we allereerst beginnen bij de oorzaken van een blaasontsteking bij vrouwen. Deze zijn namelijk nogal gevarieerd. De ene vrouw heeft om een hele andere reden te maken met een blaasontsteking dan bij een andere vrouw het geval is. Echter is de boosdoener wel altijd hetzelfde. De veroorzaker van de blaasontsteking zelf is namelijk altijd een bacterie.

Een bacterie dringt via de plasbuis de blaas in. Vervolgens nestelt deze zich aan de binnenkant van de blaas. Hier wordt jouw lichaam niet bepaald blij van. En dus gaat de blaas ontsteken.

Het feit dat een bacterie in staat is om de plasbuis binnen te dringen, heeft te maken met een aantal redenen. Het is vaak één of een combinatie van deze redenen die ervoor zorgen dat je als vrouw een blaasontsteking oploopt. Deze redenen zijn:

  • Uitgang plasbuis dichtbij anus: De uitgang van de plasbuis ligt bij vrouwen redelijk dichtbij de anus. Hierdoor is het voor bacteriën makkelijker om vanaf de anus de ingang van de plasbuis te bereiken. Wanneer het hier eenmaal in de buurt is, is het een kwestie van binnendringen. De rest loopt vanuit het perspectief van jouzelf zo goed als vanzelf.
  • Korte plasbuis: Verder is er sprake van een relatief korte plasbuis. Hierdoor is de weg zelf richting de blaas ook niet zo lang. Dit maakt het voor bacteriën opnieuw makkelijker om de blaas te bereiken. Dit soort zaken zijn erg belangrijk bij het ontwikkelen van een blaasontsteking. Ze bevorderen allen de kansen voor een bacterie.
  • Vrijen: Tot slot speelt ook vrijen een belangrijk rol. Gedurende het vrijen dringen bacteriën de plasbuis binnen. Hierdoor is het goed mogelijk dat het vrijen de oorzaak van de blaasontsteking is geweest. Zeker wanneer je de afgelopen periode relatief veel hebt gevreeën.

Oorzaken blaasontsteking bij mannen

Bij mannen komt de veroorzaker van de blaasontsteking zelf op hetzelfde neer. Ook bij mannen zijn bacteriën de boosdoener. Ook bij mannen dringen deze namelijk de plasbuis binnen en zorgen ze aan de binnenkant van de blaas voor een ontsteking.

Echter is er bij mannen geen sprake van een vergrote kans doordat de uitgang van de plasbuis en de anus dichtbij elkaar liggen. Bij mannen zijn er andere potentiële veroorzakers van een blaasontsteking. Dit betreffen:

  • Blaas niet helemaal leeg plassen: Niet meer in staat zijn om een blaas helemaal leeg te plassen, komt vaak bij oudere mannen voor. Hierdoor neemt de kans op een blaasontsteking aanzienlijk toe. Een bepaalde hoeveelheid urine blijft namelijk in de blaas achter. Hierdoor is er bijvoorbeeld een goede mogelijkheid dat het aantal irritaties aan de binnenkant van de blaas toeneemt. En precies dit leidt in veel gevallen tot een uiteindelijke blaasontsteking.
  • Verminderde weerstand: Verder is het mogelijk dat een verminderde weerstand de veroorzaker van de blaasontsteking is. Dit is bijvoorbeeld het geval op het moment dat je met diabetes te maken hebt. Of wanneer je andere medicijnen slikt die de weerstand van je lichaam verlagen. Hierdoor is er een mindere hoeveelheid bacteriën nodig om tot een volwaardige blaasontsteking uit te groeien.
  • Aanwezigheid urinekatheter: Daarnaast is ook de aanwezigheid van een urinekatheter niet bevorderlijk voor de kansen op een blaasontsteking. Deze nemen daardoor namelijk aanzienlijk toe. Een urinekatheter is een slangetje dat door de plasbuis richting de blaas loopt. Hierdoor is de blaas direct al een zwakkere plek. Wanneer je dan vaak vatbaar bent voor een blaasontsteking, komt het hierdoor waarschijnlijk nog net wat vaker voor.
  • Blaas- of nierstenen: Blaas- of nierstenen zijn opnieuw een punt dat de kwetsbaarheid van de blaas laat toenemen. Blaasstenen doen dit dan weer net op een wat directere wijze dan nierstenen. Heb je van een van deze beide typen stenen last? Dan is er een goede kans dat dit de veroorzaker is geweest voor je blaasontsteking.

Blaasontsteking behandelen

Het behandelen van een blaasontsteking is uitermate belangrijk om het niet erger te laten worden. Daarbij geldt voor mannen en vrouwen in grote lijnen dat de behandelmethode hetzelfde is. Echter is er één duidelijk verschil; bij mannen moet er altijd een urinekweek worden gedaan.

Bij een urinekweek stuurt de huisarts jouw urine op richting een laboratorium. Hier doet men onderzoek naar welke bacterie er precies in jouw blaas aanwezig is. Zo is het ook een stuk makkelijker om de juiste behandeling hieraan te koppelen.

Aangezien een blaasontsteking bij vrouwen wat vaker voorkomt, is het als vrouw niet altijd nodig om een urinekweekje op te sturen. Er zijn echter speciale omstandigheden waarbij het wel belangrijk is om op een urinekweek aan te dringen. Deze omstandigheden zijn van toepassing wanneer:

  • Je zwanger bent: Bij een zwangerschap is het zaak om altijd tot op de bodem uit te zoeken wat er aan de hand is. Vermoed je dus dat je met een blaasontsteking te maken hebt? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Deze zal zo snel mogelijk een urinekweek uitvoeren om te achterhalen welke bacterie er precies bij jou in de blaas aanwezig is.
  • Je een verminderde weerstand heeft: Een verminderde weerstand zorgt ervoor dat je kwetsbaar bent. In dat geval is het zaak om geen onnodige risico’s te nemen. Dit betekent dat je altijd direct in contact moet komen met je huisarts. Deze gaat dan direct over tot een urinekweek om de betreffende bacterie te achterhalen.
  • Je een ziekte in de nieren of blaas heeft: Een ziekte in de nieren of blaas is ook een extra reden om altijd voor een urinekweek te gaan. Dit is namelijk een geval van extra kwetsbaarheid. Opnieuw een situatie waarbij het daarom niet verstandig is om onnodige risico’s te nemen.

Na het uitvoeren van een urinekweek duurt het ongeveer een week voordat je de uitslag hebt. Vanaf dat moment is het tijd om een passende behandeling te kiezen. In de meeste gevallen zal de huisarts je dan antibiotica voorschrijven.

Iets wat je sowieso altijd moet doen bij een blaasontsteking, is veel drinken. Ongeacht de overige behandelmethodes die wel of niet worden toegepast. Door 2 tot 3 liter per dag te drinken, spoel je de blaas goed door. Hierdoor verlaten de bacteriën sneller het lichaam. Dit is vaak niet altijd even prettig, aangezien het bij een blaasontsteking best pijn doet om te plassen. Echter is het toch belangrijk om het vol te houden.

Kies bijvoorbeeld voor water, thee of melk. Allemaal opties die je optimaal helpen bij het wegwerken van de bacteriën.

Blaasontsteking in de toekomst voorkomen

Een blaasontsteking is voor mensen verre van een prettige ziekte om mee te maken te krijgen. Op het moment dat je het dan één of meerdere keren gehad hebt, is het doel dan ook om het te voorkomen. Het komt dan goed uit dat er verschillende maatregelen beschikbaar zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Blaasontsteking in de toekomst voorkomen, doe je door:

  • Blaas altijd helemaal leeg te plassen: Het is funest voor je blaas wanneer er iedere keer urine achterblijft na het plassen. De kansen op een blaasontsteking nemen daardoor flink toe. Vandaar dat het ook zinvol is om je hier op te focussen. Zorg er altijd voor dat je je blaas helemaal leeg plast. Je beperkt het risico hiermee aanzienlijk.
  • Meteen te plassen wanneer je moet: Verder is het zaak om altijd meteen te plassen wanneer je moet. Voel je dus wat plas opkomen? Stel een bezoek aan het toilet dan niet uit tot een later moment. Maak er een gewoonte van om altijd direct op deze drang in te spelen. Zo is er voor de blaas maar minimaal sprake van een kwetsbare situatie. En dus minimaliseer je de kansen op een blaasontsteking.
  • Veel te blijven drinken: Tot slot is het niet alleen tijdens een blaasontsteking belangrijk om te blijven drinken. Je doet er daarnaast ook goed aan om hier een permanente gewoonte van te maken. Veel drinken is namelijk gewoon erg goed voor je. Richt je er daarom specifiek op om 2 a 3 liter per dag binnen te krijgen. Dit mag een combinatie van verschillende (gezonde) dranken zijn. Denk dan aan water, thee en melk.

Heb je momenteel dus met een blaasontsteking te maken? Of ben je iemand die hier vaker last van krijgt en ben je er helemaal klaar mee? Neem dan nu gepaste maatregelen aan de hand van de beschikbare informatie.