Het gevoel van benauwdheid is een redelijk bekend fenomeen. Het is iets waar steeds meer mensen soms zelfs op dagelijkse basis mee te maken krijgen. Desondanks is het wel een bijzonder vervelend fenomeen. Het gevoel van benauwdheid ervaart men over het algemeen namelijk als zeer akelig. Het lijkt dan net alsof je te weinig adem binnen krijgt. En aangezien zuurstof een absolute basisbehoefte is van de mens om te leven, zorgt dit voor een bepaald gevoel van paniek. Daarom is het ook zo waardevol om precies te weten wat te doen bij benauwdheid. Zo ga je niet alleen voor een correcte behandeling, maar weet je het in de toekomst wellicht zelfs helemaal te voorkomen.

Oorzaken van benauwdheid

Het is bij benauwdheid niet zo dat er één duidelijk aanwijsbare oorzaak van is. Het kan om meerdere potentiële onderliggende problemen gaan die hier uiteindelijk toe leiden. In de meeste gevallen gaat het om een van de volgende oorzaken van benauwdheid:

 • Problemen met de luchtwegen: Problemen met de luchtwegen zijn een van de bekendste veroorzakers van benauwdheid. We hebben het dan bijvoorbeeld over een luchtweginfectie of zelfs over een longontsteking. Deze aandoeningen maken het lastiger om op een normale manier zuurstof binnen te krijgen. Hierdoor is het aanzienlijk lastiger om te ademen en ontstaat er een gevoel van benauwdheid. Bij problemen met de luchtwegen is het vanzelfsprekend belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Door de problemen in de luchtweg te verminderen, gaat ook het gevoel van benauwdheid als het goed is steeds minder worden.
 • COPD of astma: Verder komt het ook geregeld voor dat bepaalde chronische aandoeningen voor benauwdheid zorgen. Voorbeelden hiervan zijn dan weer COPD of astma. Ze maken het voor een persoon een stuk lastiger om te ademen. En aangezien zuurstof dan niet op de juiste wijze meer het lichaam binnenkomt, ontstaat er opnieuw een gevoel van benauwdheid. Net als bij de vorige oorzaak van benauwdheid geldt dan dat het belangrijk is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Met een goede behandeling van COPD of astma zelf is het mogelijk om je minder benauwd te voelen.
 • Hartproblemen: In sommige gevallen duidt een gevoel van benauwdheid op onderliggende hartproblemen. Zo is het bijvoorbeeld gelinkt aan hartfalen of een niet goed functionerende hartklep. Hierdoor is het voor het lichaam een stuk moeilijker om op de juiste manier adem te halen en zuurstof door het lichaam te verspreiden. Wanneer er sprake is van hartproblemen is het belangrijk om hier snel bij te zijn. Het laatste wat je wilt, is dat deze problemen erger worden. Dit levert potentieel gevaarlijke situaties op.
 • Plotseling toename gewicht: Een ander belangrijk scenario om niet over het hoofd te zien, is een plotselinge toename in het gewicht. Wanneer je bijvoorbeeld een tijdje minder hebt gesport en slecht eet, is er een goede kans dat je flink wat kilootjes aankomt. Dit scenario heeft zich gedurende de coronacrisis veelvuldig uitgespeeld. Zo kwamen mensen soms zelfs zonder het in de gaten te hebben flink wat kilo’s aan. Bij een plotselinge toename in het gewicht moet je ineens flink wat extra kilo’s meedragen. Wanneer je dan bijvoorbeeld iets actiefs gaat doen voor het eerst in lange tijd, raak je dan een stuk sneller buiten adem. Dit levert dan een gevoel van benauwdheid op. Echter is er dan dus sprake van een duidelijk aanwijsbare reden.
 • Allergie: Tot slot is ook een allergie heel goed in staat om een gevoel van benauwdheid te creëren. Iemand met hooikoorts zal dit bijvoorbeeld maar al te goed kunnen beamen. Door de reactie van jouw lichaam op bepaalde allergenen, slaan bepaalde systemen op hol. Een van de gevolgen die hier een bijrol in speelt, is benauwdheid. Mocht je nog niet op de hoogte zijn van een aanwezige allergie, dan is het zaak om dit snel te onderzoeken.

Benauwdheid goed behandelen

Het herkennen van de oorzaak van benauwdheid is één. Vervolgens is de tweede stap om benauwdheid te behandelen. Wat je namelijk absoluut niet wilt, is dat benauwdheid alsmaar erger wordt. Gelukkig zijn er dan ook een aantal stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Luchtwegverwijders innemen: Bij astma is het bijvoorbeeld zaak om meer zuurstof de longen in te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er speciale medicijnen beschikbaar. Deze medicijnen neem je in door middel van een puffer. Deze zorgt ervoor dat de medicijnen namelijk direct in je longen terechtkomen. In je longen zorgen deze medicijnen voor het verwijden van de buisjes in je longen. Hierdoor ontstaat er dus meer ruimte voor zuurstof om naar binnen te komen. Je gaat dan al snel merken dat je benauwdheid afneemt. Deze medicijnen worden in principe voorgeschreven door een huisarts. De huisarts kijkt dan eerst of jouw benauwdheid op deze manier inderdaad verholpen kan worden.
 • Ontstekingsremmers gebruiken: Daarnaast is het ook een optie om voor een behandeling met ontstekingsremmers te gaan. In sommige gevallen is er namelijk sprake van een ontstekingen in de luchtwegen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de luchtweginfectie. Wanneer dat in jouw situatie de bron van de benauwdheid is geweest, heb je er meer aan om ontstekingsremmers in te nemen. Deze ontstekingsremmers zorgen er op hun beurt voor dat er minder slijm in de luchtwegen achterblijft. Hierdoor ga je minder hoesten en neemt het gevoel van benauwdheid significant af. Bij onstekingsremmers duurt het positieve effect wel een stuk langer dan bij luchtwegverwijders het geval is. Meestal moet je hierbij denken aan een aantal weken.
 • Stoppen met roken: Tot slot zijn roken en meeroken funest voor iemand die last heeft van benauwdheid. Het is dan ook een zeer belangrijk advies om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Zowel met roken als ook met meeroken. De rook van sigarettenlucht prikkelt de longen namelijk enorm. Hierdoor is er sprake van allerlei nadelige gevolgen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een toename in astmaklachten, extra ontstekingen van het slijmvlies in je longen en permante schade in de longen zelf. Wanneer je al last hebt van benauwdheid, wil je het niet nog erger maken dan nodig is. Kies er daarom voor om hier voortaan afstand van te nemen.

Deze directe behandelingen zijn belangrijke oplossingen voor het benauwdheidsprobleem. Het is daarom ook aan te raden om ze goed door te nemen en te overwegen. Waar nodig is contact opnemen met een huisarts zeker geen overbodige luxe. Deze is namelijk in staat om tot in detail te ontdekken waar het probleem nu echt ligt. Hierdoor is de kans op een effectieve behandeling ook gelijk een stuk groter.

Wat te doen bij benauwdheid om het te voorkomen

De laatste stap met betrekking tot benauwdheid is om het in de toekomst te voorkomen. De eerdergenoemde behandelingen zijn manieren om de aanwezige problemen te verhelpen. Echter is het doel natuurlijk om in de toekomst niet weer in hetzelfde schuitje te raken. En dus is het zaak om enkele veranderingen door te voeren. Deze gaan er dan voor zorgen dat je niet met benauwdheidsklachten te maken blijft krijgen. Zo zijn de volgende aanpassingen bijvoorbeeld zeer effectief:

 • Iedere dag bewegen: Veel bewegen is misschien niet even makkelijk om vol te houden. Beweging roept namelijk vaak het gevoel van benauwdheid op. Desondanks is dit toch een van de beste manieren om gezond te blijven. Hoe vaker je namelijk beweegt, hoe fitter je ook bent. Hier heeft je hele lichaam uiteindelijk profijt van. Daarbij is de standaard om iedere dag minstens een halfuurtje te bewegen. Bouw het langzaam op, zodat je niet direct met een zware benauwdheidsaanval te maken krijgt. Begin bijvoorbeeld met wandelen en breidt dit langzaam uit naar fietsen of zwemmen. Op den duur is het dan zelfs mogelijk om hier hardlopen aan toe te voegen. Je gaat al snel merken dat je flinke stappen in de goede richting zet.
 • Gewicht verliezen bij overgewicht: Verder is ook overgewicht verre van behulpzaam bij benauwdheid. Vandaar dat je het ook als doel moet stellen om gewicht te verliezen. Een gezond gewicht gaat je op zoveel verschillende fronten helpen. Zo maakt het bijvoorbeeld beweging ook al een stuk makkelijker. De ideale combinatie om gewicht te verliezen, is door extra beweging te combineren met gezonder eten. Je gaat dan op korte termijn al flinke stappen zetten.
 • Minimaliseren prikkels luchtwegen: Tot slot ben je erbij gebaat om je luchtwegen zo min mogelijk te prikkelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot rook of allergieën. Achterhaal middels een bloedonderzoek waar je nu precies allergisch voor bent. Je bent dan in staat om contact met deze allergenen te voorkomen. Hierdoor raak je veel minder in situaties waarin benauwdheid überhaupt een mogelijkheid is.

Ben je dus iemand die geregeld te maken krijgt met benauwdheid? En wil je nu eindelijk eens actie ondernemen om er vanaf te komen? Lees de bovenstaande informatie dan zorgvuldig door en pas het direct toe in je leven. Zo ga je binnen de kortste keren al merken dat verbetering wel degelijk mogelijk is. Benauwdheid is voortaan alleen nog iets van het verleden!