Een acute galaanval is iets waar sommige mensen mee te maken krijgen. Zoals de naam direct al aangeeft, is dit niet iets waar je op zit te wachten. Het is dan ook belangrijk om rustig te blijven en te kijken wat je het beste kunt doen. Om daar een handje bij te helpen, kijken we in dit artikel naar wat er bij een acute galaanval precies aan de hand is, wat te doen bij een acute galaanval en manieren om het in de toekomst te voorkomen. Zo heb je in ieder geval alle informatie paraat om hier op een juiste manier mee om te gaan.

Oorzaken acute galaanval

Bij een acute galaanval is er sprake van de aanwezigheid van een of meerdere galstenen. Wanneer galstenen te groot zijn, bestaat er een kans dat ze klem komen te zitten. Dit is wat vervolgens een grote hoeveelheid pijn tot gevolg heeft. Er zijn meerdere potentiële oorzaken van het ontstaan van deze galstenen. Dit zijn:

 • Genetisch bepaald: Het is niet altijd even panklaar waarom een bepaald individu nu wel met galstenen te maken krijgt en een ander niet. In sommige gevallen is er dan ook geen sprake van een externe oorzaak. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat je binnen één familie meerdere mensen ziet die met galstenen te maken hebben. De indruk is dan dat het deels ook genetisch bepaald is. Je hebt dankzij bepaalde genen een grotere kans om galstenen te krijgen dan bij bijvoorbeeld een andere familie het geval is.
 • Zwangerschap: Ook is het duidelijk merkbaar dat een zwangerschap de kans op een galsteen iets groter maakt. Hierbij is echter opnieuw niet helemaal duidelijk waarom dat het geval is. Wanneer je echter zwanger bent en je krijgt met een galsteen te maken, dan is er in ieder geval waarschijnlijk sprake van een verband. Heb je in het verleden vaker met galstenen te maken gehad en ben je op dit moment zwanger? Hou dan rekening met een mogelijke acute galaanval.
 • Geslacht: Verder zijn artsen er over het algemeen over eens dat galstenen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Dit geeft een duidelijke indicatie dat geslacht op dit gebied een rol speelt. Wanneer je als vrouw bent geboren, gaat de kans op een acute galvaanval dan ook gelijk omhoog. Het is een van de oorzaken van deze aandoening.
 • Achterblijvend gal in galblaas: Het idee dat artsen hebben, is dat er continu ietwat gal in de galblaas achterblijft. Hoe langer dit proces voortduurt, hoe hoger deze hoeveelheid gal dus ook wordt. Aangezien het achterblijft, wordt het langzaamaan ook steeds wat harder en dikker. Tot er op een gegeven moment sprake is van een klein steentje. Op dat moment is de acute galaanval geboren.
 • Aanwezigheid cholesterol: Een van de bestanddelen van gal is cholesterol. Bij sommige mensen is er sprake van meer cholesterol in de gal dan gemiddeld. Dit is in potentie opnieuw een indicatie voor een acute galaanval. Hoe meer cholesterol er namelijk in je gal aanwezig is, hoe groter de kans op hevige pijnsteken.
 • Overgewicht: Verder wijst onderzoek erop dat overgewicht de kans op galstenen doet vergroten. Wanneer je volgens de officiële richtlijnen dus te veel weegt, bestaat er een kans dat je hierdoor meer met galstenen te maken krijgt. Wanneer dit bij jou persoonlijk vaak het geval is, is het wellicht om wat gewicht te verliezen.
 • Te weinig voedselinname: Tot slot is te rigoureus afvallen eigenlijk ook nooit een goed idee. Vooral niet in verband met het ontstaan van galstenen. Onderzoek geeft namelijk de indicatie dat te weinig eten gedurende een afvalproces de kans op een acute galaanval doet vergroten. Het is dus aan te raden om dit slim aan te pakken en stap voor stap af te vallen.

Van al deze oorzaken is echter niet helemaal zeker in hoeverre ze bijdragen aan een acute galaanval. Het is voor artsen erg lastig te ontdekken wat nu de precieze oorzaak in ieder los geval is. Wanneer je aan een van de voorwaarden van een van de bovenstaande oorzaken voldoet, is er een goede kans dat je het daar moet zoeken. Echter wil dit niet met zekerheid zeggen dat dat ook echt de oorzaak is geweest. Op het gebied van het ontstaan van galstenen is simpelweg nog veel onduidelijkheid in de medische wereld.

Juiste behandeling van acute galaanval

Bij een acute galaanval is er voornamelijk sprake van een grote hoeveelheid pijn. Doordat de galsteen namelijk klem komt te zitten, ontstaat er een hevige pijnprikkel in het lichaam. Het behandelen van een acute galaanval komt dan ook voornamelijk neer op het verhelpen van deze pijn, indien nodig. Al met al heb je dan in principe twee opties wanneer je met een acute galaanval te maken krijgt. Wat te doen bij een acute galaanval komt daardoor neer op:

 • Pijnstillers nemen: Het nemen van pijnstillers is een prima oplossing bij een acute galaanval. Zoals gezegd kan een dergelijke aanval in potentie veel pijn doen. Wanneer deze klem komt te zitten, straalt de pijn tot ver buiten de blaas uit. Het voelt voor mensen bijna als een dolksteek in de buik. Met pijnstilling ben je in staat om deze ergste pijn te verhelpen. De pijnstilling blijft ook lekker lang werken, waardoor je er voorlopig even geen omkijken meer naar hebt. Een fijne gedachte om je verder niet de hele tijd meer zorgen te hoeven maken.
 • De huisarts bellen: Bij sommige vormen van een acute galaanval is de pijn echt ernstig. Het blijft dan niet bij een beetje pijn in de buik, maar er bestaan bijvoorbeeld ook andere symptomen. Er ontstaat bijvoorbeeld koorts, waarbij je lichaamstemperatuur omhoog schiet. Ook is het mogelijk dat je daarbij misselijk wordt en dat de pijn zo erg is dat je niet meer in staat bent om stil te zitten. In dergelijke scenario’s is het aan te raden om wel even een afspraak bij de huisarts te maken. Er moeten dan mogelijk andere maatregelen genomen worden om dit soort pijnaanvallen in de toekomst te voorkomen.

Acute galaanval in de toekomst voorkomen

Een acute galaanval is iets wat het liefst niemand ooit meemaakt. Zeker de wat ernstigere gevallen zijn verre van prettig om zelf te ondergaan. Het is dan ook aan te raden om een acute galaanval te voorkomen in plaats van te verhelpen. Zo hoef je je helemaal niet bezig te houden met de negatieve effecten van galstenen. In plaats daarvan maximaliseer je gewoon de kans dat je er in de toekomst nooit meer mee te maken krijgt. Dit doe je bijvoorbeeld door de volgende maatregelen te nemen:

 • Eet gezond: Het is niet zo dat er sprake is van één soort dieet dat ervoor gaat zorgen dat je nooit meer met galstenen te maken krijgt. Dit bestaat simpelweg niet. Echter betekent dit niet dat je qua voeding niks kunt doen. Zo heeft het wel degelijk zin om gezond te eten. Kies bijvoorbeeld voor een zo gevarieerd mogelijk dieet. Voorkom dat je lange periodes achter elkaar ongezond eet. In de praktijk is namelijk gebleken dat dit wel degelijk de kans op een acute galaanval vergroot. Naast het feit dat je minder met galstenen te maken krijgt, heeft gezond eten ook veel andere positieve gezondheidseffecten. Des te meer reden dus om het een kans te geven.
 • Blijft sporten: Verder is het ook sterk aan te raden om te blijven sporten. Door te sporten voorkom je namelijk dat je met overgewicht te maken krijgt. Bovendien functioneert het lichaam als geheel een stuk beter wanneer je regelmatig sport. Net als bij het volgen van een dieet biedt dit geen zekerheid dat je nooit meer met een galaanval te maken krijgt. Echter verklein je de kans erop wel aanzienlijk. En dat is sowieso al mooi meegenomen. Zeker in combinatie met de andere positieve fysieke en mentale effecten die sporten heeft.
 • Val niet te snel af: Mocht je met veel overgewicht te maken hebben, dan is het belangrijk om niet te snel af te vallen. Doe dit stapsgewijs, door middel van een combinatie van sporten en gezond eten. Wanneer je namelijk te snel afvalt, is in de praktijk gebleken dat je sneller met galstenen te maken krijgt. Het zou dan zonde zijn als je goed bezig bent en vervolgens alsnog ligt te kermen van de pijn. Voorkom dit soort situaties en ga op een verstandige wijze te werk.
 • Galblaas verwijderen: Tot slot is het mogelijk dat een arts het advies geeft om de galblaas te verwijderen. Het is namelijk niet zo dat je deze hoe dan ook nodig hebt. Bij veelvuldig terugkerende pijn is het dan waarschijnlijk slimmer om de galblaas helemaal weg te halen. Je hebt er dan meer last van dan dat je er profijt aan ondervindt. Het lichaam is prima in staat om zichzelf te redden, zonder dat daar het functioneren van een galblaas aan te pas komt.

Heb je dus een of meerdere keren een acute galaanval meegemaakt? En wil je voortaan precies weten wat te doen bij een acute galaanval? Hou de informatie uit dit artikel dan goed bij de hand voor een adequate reactie op de omstandigheden!