Wat te doen bij aambeien is een vraag die men over het algemeen het liefst online stelt. Aan een zoekmachine als Google. Het is dan wel zo fijn wanneer je ook een volledig antwoord krijgt. Een antwoord waardoor je precies weet wat het is, wat de oorzaak ervan is en wat je ermee moet doen. Zo hoeven aambeien al met al niet lang voor problemen te zorgen.
In dit artikel gaan we dan ook dieper in op precies die onderwerpen. Zo heb je aan het eind van dit artikel een mooi compleet idee over wat aambeien nu precies inhouden.
Wat zijn aambeien precies?
Laten we allereerst beginnen met wat te leren over wat aambeien nu precies zijn. Want hier is bij veel mensen toch nog flink wat onduidelijkheid over. Echter is het belangrijk om te weten waar je precies mee te maken hebt. Pas dan ben je namelijk in staat om ook passende maatregelen te nemen.
Bij een aambei is er in principe sprake van een uitstulping aan de binnenkant van je anus. Het geeft dan ook vaak het gevoel dat er iets ‘in de weg’ zit. Wat je daarbij dan ook geregeld ziet, is dat er sprake is van bloedverlies bij je ontlasting. Dit komt dan samen met de ontlasting mee naar buiten. Wanneer dit het geval is, is er dus sprake van een belangrijke indicatie van aambeien.
Het is mogelijk dat aambeien lichte pijn veroorzaken. Zeker wanneer er druk op komt wanneer je bijvoorbeeld gaat zitten. Dit is niet altijd geval en kan in principe ook geen kwaad. Pas wanneer de pijn echt hevig wordt, is het tijd om een bezoekje aan de huisarts te brengen.
Maar wat veroorzaakt aambeien nu precies?
De oorzaken van aambeien
Bij zo’n beetje alle medische indicaties is er wel bekend wat nu de precieze oorzaak ervan is. Dit is natuurlijk ook erg belangrijk om een passende behandeling te vinden. Wanneer je de oorzaak van aambeien namelijk iedere keer zou herhalen, blijf je ermee te maken krijgen. Om je hier een beter beeld van te geven, nemen we bij deze de belangrijkste oorzaken van aambeien met je door:
- Hoge druk door ontlasting: In principe ontstaan aambeien altijd door een hoge druk rond het gebied van de anus. Een mogelijke veroorzaker hiervan kan de ontlasting zelf zijn. Wanneer deze een grote druk uitoefent op de anus, ontstaat er mogelijk een aambei. Ook bij herhaaldelijke hoge druk is dit logischerwijs het geval. Merk je dat je hier vaak last van hebt? Dan is er een goede kans dat dat de oorzaak van de aambei is geweest. Het is dan dus onmiddellijk belangrijk om hier in de toekomst op te gaan letten.
- Bevalling: Ook bij een bevalling is er sprake van een hoge druk op het gebied rond de anus. Als vrouw zijnde is het dus goed mogelijk dat dit de oorzaak van de aambei is geweest. Ben je recentelijk bevallen van een kind? En is rond deze periode ook de aambei ontstaan? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een verband. Het hoeft je waarschijnlijk niet verteld te worden dat de druk tijdens een bevalling nogal hoog oploopt. Het is in dat geval ook niet iets waar je echt iets aan kan doen. Het is een natuurlijk gevolg van de bevalling zelf geweest.
- Langdurig hoesten: Tot slot is ook langdurig hoesten een belangrijke veroorzaker van aambeien. Het is niet direct iets waar veel mensen een verband mee leggen. Echter moet je er maar eens op letten tijdens het hoesten. Wanneer je dit doet, komt er automatisch veel druk te staan op het gebied rond je anus. Het is wel iets wat je aan de hand van focus in staat bent om te verminderen. Echter betekent dat wel dat je er iedere keer tijdens het hoesten goed op moet letten. Anders blijven aambeien terugkeren. Zelfs wanneer ze op een gegeven moment vanzelf weggaan.
Bepaal dus voor jezelf welke van deze 3 hoofdoorzaken het meest waarschijnlijk is. Ben je niet in staat om de vinger op de oorzaak te leggen? Dan is dit in principe ook niet meteen een probleem. Let er dan gewoon op dat je de aambei goed behandeld.
Aambeien behandelen
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat aambeien in de basis geen kwaad kunnen. Het is niet direct nodig om deze te laten verwijderen of op een andere manier een behandeling te ondergaan. Dit is alleen het geval wanneer het echt pijn doet en er (te) veel bloed bij de ontlasting zit. In die gevallen is het de moeite waard om een bezoekje aan de huisarts te overwegen. Is dat niet het geval? Dan doe je er goed aan om de volgende adviezen in acht te nemen:
- Zorg voor zachte ontlasting: Zoals eerder al vermeld, is een hoge druk door ontlasting een belangrijke veroorzaker van aambeien. En dus moet je er alles aan doen om deze hoge druk door ontlasting te voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door bewust te zorgen voor zachte ontlasting. Hier heb je dan minder problemen mee op het moment dat je naar de wc gaat. Daarvoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voldoende vezelrijke voeding binnen krijgt. Vezels zorgen er namelijk voor dat de ontlasting vochtig en daardoor zacht blijft. Vezels zitten in bruin brood en verschillende soorten groenten en fruit. Pas je direct daarom zodanig aan dat je nooit meer te maken krijgt met (te) harde ontlasting. Een belangrijke veroorzaker van mogelijke toekomstige aambeien neem je hiermee in één klap weg.
- Drink voldoende water: Verder is het sterk aan te raden om voldoende water te drinken. Het is namelijk een logisch gevolg van veel water drinken dat ook je ontlasting minder droog wordt. Bovendien is het ook voor vele andere gezondheidsdoeleinden een belangrijke manier om gezond te blijven. Met voldoende water wordt gedoeld op zo’n 1,5 a 2 liter water per dag. Een hoeveelheid waar lang niet alle mensen aan komen. Maak er een gewoonte van om dit wel te doen. Door het enkele weken lang vol te houden, ga je al snel merken dat het een gewoonte wordt. Het is dan steeds makkelijker om het vol te houden. Je hoeft jezelf niet langer iedere keer te forceren om veel water te drinken. Je kijkt er op termijn zelfs naar uit om weer een glaasje naar binnen te werken.
- Beweeg volgens de richtlijnen: Daarnaast is het van groot belang om ook voldoende te blijven bewegen. De richtlijnen op dit gebied geven aan dat je iedere dag een halfuur of meer aan beweging nodig hebt. Dit is op veel verschillende vlakken goed voor je gezondheid. Echter heeft het ook een zeer bevorderende werking op het voorkomen van aambeien. Door veel te bewegen vermindert de druk op het gebied rondom je anus. Deels vanwege het feit dat je minder zit, maar vooral doordat je hele lichaam simpelweg op een hoger niveau functioneert. Maak hiervan net als het drinken van water een gewoonte. Hier ga je zeker geen spijt van krijgen. Zowel het voorkomen van aambeien als ook het leiden van een gezonder, gelukkiger leven zijn hiermee mogelijk.
- Stel een bezoek aan het toilet niet uit: Een van de simpelste adviezen met betrekking tot het voorkomen van aambeien is om een bezoek aan het toilet niet uit te stellen. Dit is namelijk iets wat we allemaal onbewust doen. Je gaat pas naar de wc op het moment dat je echt nodig moet. Daarvoor ben je in staat om het redelijk lang op te houden. Echter is dit funest met betrekking tot het vormen van aambeien. Hoe langer je het namelijk ophoudt, hoe harder de ontlasting wordt. En dan krijg je dus weer te maken met dat eerder omschreven probleem. Het moet al met al niet nodig zijn om keihard te persen wanneer je op de wc zit. Door een bezoek aan het toilet niet uit te stellen, gaat dit ook niet gebeuren.
- Ga voorzichtig om met irritatie en jeuk: Tot slot ben je erbij gebaat om voorzichtig om te gaan met irritatie en jeuk rond het gebied van de anus. Het is dan verstandig om de ruwere soorten wc papier even links te laten liggen. Kies in plaats daarvan voor natte papiertjes. Hiermee voorkom je dat de irritatie en de jeuk alleen nog maar erger worden. Daarbij blijft het wel belangrijk om te eindigen met het droog deppen.
Ben of ken je dus iemand die met aambeien te maken heeft? En vind je het belangrijk om de juiste informatie paraat te hebben om aambeien in de toekomst te voorkomen? Zorg er dan voor dat je de bovenstaande informatie in je eigen leven implementeert. Hierdoor is de kans meteen al een stuk kleiner dat een aambei ontstaat. Bovendien zijn de meeste adviezen ook op andere gebieden in het leven van groot belang. Je gaat hier qua gezondheid flink wat stappen mee in de goede richting zetten. En dat is uiteindelijk altijd mooi meegenomen!