Selecteer een pagina

Een stijve nek is niet iets waar de gemiddelde persoon erg blij van wordt. Met een stijve nek is het namelijk een stuk lastiger om jezelf soepel te bewegen. Het is zelfs pijnlijk om je hoofd te draaien of naar voren of achter te buigen. Hierdoor is het verantwoordelijk voor een serieuze beperking in het dagelijkse leven. Vandaar dat we bij deze dieper ingaan op wat te doen bij een stijve nek. Zo weet je aan het eind precies welke maatregelen je moet nemen. Het duurt dan nooit lang alvorens je weer van je stijve nek af bent.

Wat te doen bij stijve nek: De oorzaken

Een stijve nek heeft verschillende oorzaken. Het is namelijk niet zo dat er maar één verkeerd iets is dat je kunt doen. Een stijve nek ontstaat bij verschillende mensen om verschillende redenen. Vandaar ook dat het erg belangrijk is om de oorzaak erbij te pakken.

Pas als je de oorzaak van de stijve nek kent, ben je in staat om er permanent iets aan te doen. De stijve nek één keer verhelpen heeft natuurlijk de prioriteit. Het is echter zonde als je binnen de kortste keren weer last hebt, doordat je je fouten blijft herhalen.

Al met al is er vaak sprake van een of meer van de volgende oorzaken:

  • Verkeerde lighouding: Een verkeerde lighouding neem je meestal in de nacht aan. Je hebt tijdens het slapen namelijk geen controle over de manier waarop je ligt. Hierdoor komt het geregeld voor dat je dan in de ochtend ineens wakker wordt met een stijve nek. In principe is hier niet heel veel aan te veranderen. Het enige wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je altijd in een goede houding ligt op het moment dat je gaat slapen. Dit verkleint de kans op een verkeerde lighouding op een later moment aanzienlijk. Let op dat een verkeerde lighouding ook voorkomt wanneer je gewoon op de bank ligt. Bijvoorbeeld bij het kijken van een film of serie. Grijp dan altijd op tijd in om het niet erger te laten worden.
  • Koude lucht of tocht: Koude lucht en tocht zijn in veel gevallen de boosdoener van een stijve nek. Wanneer je namelijk op de tocht zit, begint dat gedeelte van je nek langzaam maar zeker te verstijven. Hetzelfde geldt voor de aanvoer van koude lucht. De nek moet warm blijven om soepel te blijven. Op het moment dat dit niet het geval is, krijg je binnen de kortste keren met fiks ongemak te maken. In principe is het dan zaak om zo snel mogelijk uit de tocht of koude lucht te gaan zitten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit in de luchtstroom in een ruimte zit. Dit is vaak het geval wanneer er aan beide uiteinden een deur of een raam openstaat.
  • Verkeerde beweging: Een verkeerde beweging is een andere mogelijke oorzaak van een stijve nek. Door de verkeerde beweging schiet het er als het ware in. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een schrikmoment of wanneer er iets onverwachts gebeurt. Mogelijk struikel je ergens overheen. Deze vorm van een verkeerde beweging is vaak lastig te voorkomen. Je hebt dan simpelweg pech wanneer dit de oorzaak is van de stijve nek die je ervaart.
  • Te zware belasting: Een vierde en laatste bekende oorzaak van een stijve nek is een te zware belasting. Je vraagt bijvoorbeeld langdurig te veel van je nek. Denk aan het vasthouden van een gefixeerde positie voor uren achter elkaar. Dit is het geval wanneer je achter een bureau aan het werk bent en je je nek amper beweegt. Doordat deze in een vaste positie staat, begint deze al snel pijn te vertonen. Een oplossing voor deze oorzaak van een nek is uiteraard om de zaken anders aan te pakken. Zorg ervoor dat je je nek niet langdurig op dezelfde manier zwaar belast. Maar kies voor variatie van je houding of spreidt het uit over een langere periode. Er zijn tal van mogelijkheden om dit anders te doen.

Wat te doen bij stijve nek is dus sterk afhankelijk van de precieze oorzaak. Je weet pas wat je structureel anders moet doen op het moment dat je achterhaalt wat de oorzaak is. Dit stelt je in staat om stappen in de goede richting vooruit te zetten.

Stijve nek verhelpen

Nu je meer te weten bent gekomen over de oorzaken van een stijve nek, is het tijd om ons bezig te houden met manieren om een stijve nek te verhelpen. Op het moment dat je namelijk nekpijn ervaart, wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn. Het komt dan uiteraard bijzonder goed uit dat er veel mogelijkheden zijn om dit voor elkaar te krijgen. Een stijve nek verhelpen is iets wat mensen op dagelijkse basis doen. De meest effectieve methodes om daarbij te werk te gaan, zijn:

#1: Voldoende bewegen

Voldoende bewegen is essentieel bij het verhelpen van een stijve nek. Dit geldt voor alle mogelijke verschillende situaties waar je mee te maken hebt. Heb je bijvoorbeeld een stijve nek op het werk? Zorg er dan voor dat je je nek heen en weer blijft bewegen. Van links naar rechts, van voor naar achteren. Alles is in principe goed. Zolang de nek maar niet voor een langere periode achter elkaar in een gefixeerde positie staat.

Bij een stijve nek doet bewegen vaak pijn. Echter is dit geen reden om ermee te stoppen. Hoe meer je je namelijk blijft bewegen, hoe minder intensief de pijn wordt. Uiteindelijk verdwijnt deze zelfs volledig. En dat is toch het doel dat je hoopt te bereiken.

#2: Warm houden

Een van de redenen om je nek te blijven bewegen, is om deze warm te houden. Echter zijn er ook andere manieren waarop je hier voor zorgt. Het warm houden van je nek doe je bijvoorbeeld door hier een speciaal warmtemiddel voor te gebruiken. Denk aan een warme kruik of een pittenzak. Mocht je deze niet zo snel bij de hand hebben, dan zijn er ook nog andere opties.

Het is al zinvol om voor een warme douche of een warm bad te gaan. Dit verhoogt de temperatuur van de spieren in je nek aanzienlijk. Ze zijn dan direct alweer een stuk soepeler. Hier ga je echt de vruchten van plukken. Niet alleen is het een stuk comfortabeler, maar het doet ook minder pijn. Je bent binnen een paar minuten al een stuk minder beperkt in je bewegingsvrijheid.

#3: Massage

Van een massage houden we in feite allemaal wel. Vandaar dat het ook goed nieuws is dat dit enorm helpt bij een stijve nek. Een massage is eigenlijk een manier om de nek soepeler en warmer te maken. Door de spieren in je nek te masseren, activeer je ze. Daarmee levert het grotendeels dezelfde voordelen op als het bewegen van je nek.

Het fijne van een massage is verder dat je deze kunt blijven herhalen. Vraag iemand in je directe omgeving om een massage bij je uit te voeren. Dit gaat al snel een bijzonder goed gevoel opleveren. En bovendien kom je dan ook nog eens helemaal tot rust.

#4: Ontspanning opzoeken

Dit tot rust komen, is direct het volgende punt. In veel gevallen is een stijve nek toe aan rust. Het werkt bijvoorbeeld averechts wanneer je veel stress voelt bij een stijve nek. Hierdoor ontstaat er alleen maar meer spanning en gaat de nek nog veel meer pijn doen. Dit wil je het liefst te allen tijden voorkomen. Vandaar dat het zich dan ook uitbetaalt om op zoek te gaan naar je eigen rustmomentje. Neem bijvoorbeeld een dag vrij van je werk en kom even helemaal tot rust met een wandeling in de natuur. Of kies voor nog wat drastischere maatregelen en plan een spadagje in. Er zijn tal van mogelijkheden om ontspanning op te zoeken en tegelijkertijd je nek een stuk losser te krijgen. Zo sla je als het ware twee vliegen in één klap.

#5: Trainen

Tot slot is het ook bijzonder belangrijk om training te doen. Zowel om een stijve nek te verhelpen als ook om deze in de toekomst te voorkomen. Door namelijk veel te trainen en te bewegen, neemt de weerbaarheid van je nekspieren toe. Hier is bij zo’n beetje alle vormen van training sprake van. Denk aan krachttraining of cardiotraining. Vind je een van deze vormen van training leuker dan de ander? Probeer ze desondanks toch allebei te doen. Je gebruikt verschillende spieren op verschillende manieren bij beide vormen van training.

Door je lichaam goed voor te bereiden om mogelijk ongemak in de toekomst is het hier beter tegen bestand. En op het moment dat je al een stijve nek ervaart, doet beweging je hoe dan ook goed. Je nek is al snel een stuk losser. Voordat je het weet, ben je weer in staat om je volledig vrij te bewegen. Informatie over wat te doen bij een stijve nek betaalt zich dan perfect uit. De wereld ligt weer aan je voeten!